Turcia: Felipe Massa, a treia victorie la Istanbul!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 11.05.2008
Felipe Massa a reusit duminica a treia victorie consecutiva pe circuitul de la Istabul, brazilianul terminand cursa in fata lui Lewis Hamilton si a lui Kimi Raikkonen.

Pilotul Scuderiei Ferrari, Felipe Massa, a profitat la maxim de pole postionul obtinut sambata si a plecat excelent in cursa. In spatele sau, Lewis Hamilton a reusit sa treaca de coechipierul sau, Heikki Kovalainen, acesta din urma fiind depasit si de Robert Kubica.

Totusi, Kovalainen a reusit in ultimul moment sa-l blocheze pe Kimi Raikkonen in primul viraj, iar Fernando Alonso a profitat si a trecut in fata campionului mondial.

In spatele plutonului, Giancarlo Fisichella a intrat in plin in Kazuki Nakajima, cei doi piloti fiind nevoiti sa abandoneze. Safety Car-ul a intrat pe circuit pentru un tur, iar la reluare Heikki Kovalainen a intrat la boxe pentru a schimba pneurile, dupa numai doua tururi din aceasta cursa. Finlandezul a pierdut astfel orice sansa la primele locuri, iesind pe circuit pe ultimul loc.

La scurt timp, Raikkonen a trecut in forta de Alonso, urcand astfel pe locul 4. Mark Webber a reusit sa se mentina pe locul 6, in timp ce Nick Heidfeld si Nico Rosberg au urcat pe ultimele locuri punctate, dupa rezultatele modeste din calificari. Hamilton a reusit sa ramana in apropierea lui Massa la putin peste o secunda distanta.

Fernando Alonso a deschis balul primelor intrari la boxe, urmat de Hamilton care a efectuat o realimentare foarte scurta. Felipe Massa a intrat si el la boxe dupa 3 tururi si, desi realimentarea sa a durat ceva mai mult, a reusit sa iasa in fata pilotului McLaren Mercedes.

Totusi, englezul a ramas in plasa lui Massa si, in turul 24, a reusit sa treaca in fata dupa o lupta foarte stransa, in care brazilianul i-a cedat interiorul.

Intre timp, Raikkonen a reusit sa urce pe locul 3, depasindu-l in urma intrarii la boxe pe Robert Kubica.

Al treilea abandon al cursei a fost consemnat in turul 26, cand Sebastien Bourdais a iesit in decor si nu a mai putut reveni pe pista.

Dupa finalul primelor intrari la boxe, distantele dintre piloti s-au marit considerabil, iar Hamilton a reusit sa se distanteze foarte usor de Felipe Massa. Englezul a adoptat insa o strategie inedita si, in acelasi timp, riscanta, cu 3 opriri la boxe. Astfel, el i-a cedat primul loc lui Massa in turul 33, iesind pe pista chiar si in urma lui Raikkonen.

Turul 35 a adus cel mai spectaculos duel, Heikki Kovalainen si Timo Glock luptandu-se frumos pentru locul 13 si trecand succesiv unul in fata celuilalt. Finlandezul si-a continuat marsul depasindui succesiv pe Jenson Button, Jarno Trulli si david Coulthard, demonstrand ca monopostul McLaren este mult mai rapid decat al rivalilor sai din mijlocul plutonului.

Ultimele 7 tururi au fost mai linistite, pilotii din frunte preferand sa-si conserve pozitiile ocupate. Astfel, Felipe Massa a obtinut a treia victorie consecutiva in Turcia, urmat la aproximativ 6 secunde de Lewis Hamilton. Campionul mondial Kimi Raikkonen si-a permis sa termine cursa pe ultima treapta a podiumului, ramand lider in clasamentul pilotilor. BMW-Sauber au reusit sa-si imbunatateasca performantele fata de calificarilor, Robert Kubica si Nick Heidfeld ocupand locurile 4 si, respectiv, 5.

Fernando Alonso a confirmat prestatia buna de la Barcelona si a terminat imediat in spatele celor trei forte din F1, pe locul 6.

Dupa o cursa cvasi-anonima, Mark Webber si-a trecut in cont locul 7, in timp ce ultimul punct pus in joc i-a revenit lui Nico Rosberg. Toyota nu au mai reusit sa castige puncte si in Turcia, Trulli si Glock terminand pe locurile 10 si 13.

Intre cei doi s-au intercalt Jenson Button si Heikki Kovalainen, finlandezul platind astfel mult pentru intrarea sa la boxe neprogramata din turul 2. Rubens Barrichello a marcat cursa cu numarul 257 din F1 cu un loc 14, brazilianul fiind urmat de Nelson Piquet Jr, Adrian Sutil si Sebastian Vettel.

Spre deosebire de alte curse, Marele Premiu al Turciei a consemnat doar 3 abandonuri, Bourdais, Nakajima si Fisichella retragandu-se la boxe mai devreme decat ceilalti piloti.

Cel mai rapid tur de pista a fost realizat de Kimi Raikkonen in turul 20, finlandezul fiind cronometrat cu 1:26.506.

Rezultatele complete ale sesiunii pot fi vizualizate aici .

 

Comentarii (16)

  • doamne
    ce strategie de kk a avut kova...ce le-o fi trecut prin cap celor de la mclaren cand faceau strategia lui kova ?...incredibil...
    felicitari lui massa
    0 0
  • kova
    in mod sigur nu a fost strategie, ci o problema.vom vedea la conf de presa ce s'a intamplat
    0 0
  • ce strategie?
    ce strategie putea avea Kova , cand dupa cateva tururi a oprit la boxe? Scrie clar in stire...a iesit de pe circuit si a fost nevoit sa schimbe cauciucurile.
    0 0
  • pentru Lyvya
    prima oprire a lui kovalainen a fost cauzata de o problema la penul stanga spate, dupa ce s-au atins cu kimmi in primul viraj dupa start. dar din pacate la unii /sau unele le umbla mai intai gura dacat mintea... dar asta e, cand lumea se uita la F1 pe TVR1...
    0 0
  • asa-i
    ha ha ha la tvr1 au facut si un forum al F1
    0 0
  • kova
    A avut o pana dupa ce l-a lovit kimi din spate. Kimi pana la prima intrare la boxe o avut eleronul fata rupt (nu grav). Si kova in primu viraj si-a mai si indoit nasu masinii. Uitati-va si voi altundeva la F1, ca aia de la TVR is habarnisti rau de tot.
    0 0
  • Sal
    Ai dreptate cu privire la comentatorii F1 de la tvr.Sunt complet depasiti de ceea ce se intampla in timpul cursei.Felicitari lui Massa pentru victorie.
    0 0
  • TVR
    Cine stie unde in alta parte se poate urmari cursa, in afara de TVR 1 si RTL (nu inteleg germana)?!
    0 0
  • @geocriss
    ceva post maghiar , rtl klub parca, si ei transmit ....
    0 0
  • alternative
    RTL CLUB DACA E DISPONIBIL SAU ITV PE NET
    0 0
  • @admin - clasament etapa
    cum mai pot afisa clasamentul etapei ce tocmai s-a incheiat ??
    tks
    0 0
  • @drbesz
    pun pariu ca nu ai vazut niciodata o cursa de f1 asa ca ar face bine sa nu mai critici atata...
    0 0
  • tvr1
    nui mai suport!!! pai kova se batea de zor cu glock si ei il vedeau numai p trulli acolo, si apoi erau foarte nedumeriti de ce totusi trulli este in fata lui kova chiar cu doua pozitii =)) sunt p alta planeta oamenii aia, daca nu aveti alta posibilitate va recomand sa priviti cursa pe mute, veti intelege mai multe decat daca ii ascultati pe miki si p victor.
    0 0
  • TVRnulu
    La TVR e Formula NULU. pe de o parte e funny... mai ceva ca la vac.mare
    0 0
  • tvr
    tvr = pensionari
    0 0
  • comentariu TVR
    sunt cei mai prosti comentatori de motorsport din lumea asta. si comentariul la ciclism este mai antrenant. oare nu se uita ,cei doi, la o cursa de MotoGP sa auda cum se comenteaza.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru