Ungaria: Kovalainen, la prima victorie din cariera!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 03.08.2008
Heikki Kovalainen a obtinut cu mult noroc prima victorie din cariera, dupa ce Felipe Massa a abandonat din postura de lider cu numai trei tururi inainte de final.

O cursa ce se anunta plictisitoare a oferit cateva rasturnari de situatie incredibile, care l-au propulsat pe Heikki Kovalainen in castigator, in timp ce Timo Glock a obtinut la randul sau cel mai bun rezultat al carierei dupa ce a terminat pe locul 2.

Kimi Raikkonen a completat podiumul intr-o cursa in care Hamilton a ratat startul iar ulterior a fost tradat de pneul stanga fata, terminand doar pe locul 5. Locul 4 i-a revenit lui Fernando Alonso, in timp ce ultimele puncte puse in joc au fost acontate de Piquet, Trulli si Kubica.

MASSA, MAI IUTE DECAT "SAGETILE ARGINTII"

Felipe Massa a avut un start fulminant si a reusit imediat sa treaca de Heikki Kovalainen. Infiltrat in spatele lui Lewis Hamilton, pilotul Scuderiei Ferrari a ramas pe traiectoria ideala si a franat violent in primul viraj. Efortul sau a fost insa rasplatit din plin, Hamilton nefiind capabil sa faca fata atacului venit din partea rivalului sau din cauza unei aderente mai slabe.

Massa s-a instalat in frunte dupa primele sute de metri ai cursei si a reusit sa mentina o distanta constanta in fata celor doi piloti de la McLaren. Intre timp, revelatia calificarilor, Timo Glock, a confirmat perioada fasta prin care trece si l-a depasit la start pe Robert Kubica, instalandu-se confortabil pe un meritoriu loc 4.

Campionul mondial Kimi Raikkonen a avut un start ratat si a coborat pe locul 7 dupa ce Fernando Alonso i-a luat fata in primul viraj. Primele tururi au adus cateva dueluri spectaculoase intre Jarno Trulli si Nelson Piquet Jr, dar si intre cei doi piloti ai echipei Honda Racing.

REALIMENTARI INCENDIARE. LA PROPRIU.

Pana in momentul primelor intrari la boxe, cursa nu a fost foarte animata, distantele dintre piloti ramand constante. Massa a deschis balul intrarilor la boxe, urmat doar doua tururi mai tarziu de Hamilton, precum si de alti piloti din frunte. Glock a avut cea mai lunga oprire la boxe, de peste 13 secunde, insa a reusit sa revina pe circuit tot in spatele lui Kovalainen.

Primul abandon al cursei a fost trecut in dreptul lui Sebastian Vettel, pilotul Scuderiei Toro Rosso retragandu-se in garajul echipei sale. Alonso si Raikkonen au efectuat intrarea la boxe simultan, iar dublul campion mondial si-a mentinut pozitia in fata rivalului sau de la Ferrari.

Caldura sufocanta de la Budapesta a cauzat probleme mai multor echipe in timpul intrarilor la boxe, monoposturile lui Barrichello si nakajima luand foc pentru scurt timp. Din nou, lucrurile s-au calmat foarte mult dupa incheierea primilor la boxe, depasirile lipsind cu desavarsire pe circuit.

PNEUL BUCLUCAS

Evenimentul de referinta al primei parti a cursei s-a petrecut insa in turul 42, cand pneul stanga fata al monopostului McLaren pilotat de Hamilton a cedat. Britanicul a reusit cu mare greutate sa ajunga la boxe si sa efectueze schimbul de pneuri, insa a pierdut orice sansa de a lupta pentru podium. El a revenit pe circuit pe locul 10 exact in momentul in care pilotii din frunte au inceput sa efectueze a doua oprire la boxe.

Problema tehnica intampinata de Hamilton l-a propulsat pe Glock pe un incredibil loc 3, in timp ce pilotii din spate au reusit la randul lor sa urce cate o pozitie.

In incercarea de a se mentine imediat in spatele lui Alonso, Raikkonen a fortat prea mult si a pierdut pentru scurt timp controlul monopostului. Totusi, el a putut reveni pe circuit fara probleme si si-a continuat cursa de urmarire a dublului campion mondial.

Imediat, Alonso a intrat la boxe pentru realimentare, urmat la numai un tur distanta de Raikkonen. Finlandezul a petrecut mai putin timp la standuri si a reusit sa il depaseasca pe Alonso, revenind pe pista in fata acestuia, pe locul 4, in spatele lui Glock. Realimentarile pilotilor fruntasi i-au permis lui Hamilton sa urce pana pe locul 6, o slaba consolare fata de asteptarile sale inaintea cursei.

MOTORUL CEDEAZA, MASSA ABANDONEAZA

Massa se indrepta spre o victorie lejera in fata rivalilor, insa norocul nu a fost de partea sa. Cu numai trei tururi inainte de final, motorul monopostului sau a cedat, iar brazilianul a fost nevoit sa abandoneze chiar pe linia dreapta.

Abandonul l-a propulsat in postura de lider pe Heikki Kovalainen, care si-a adjudecat astfel cu mult nororc prima victorie din cariera. In acelasi timp, Glock a urcat pe locul 2, obtinand astfel cea mai buna performanta personala, in timp ce Raikkonen a completat podiumul.

Cel mai bun timp pe un tur de pista a fost realizat de Kimi Raikkonen, finlandezul fiind cronometrat cu 1:21.195 in turul 61.

Rezultatele complete ale sesiunii pot fi vizualizate aici.

Comentarii (38)

  • MASSA, MAI IUTE DECAT "SAGETILE ARGINTII"
    Da, dar o sageata l-a ranit..................................
    0 0
  • ...
    care l-atzi avut pe kova?
    0 0
  • @paulik
    38 de oameni ...
    0 0
  • Yo
    Dar m-am intepat ca l-am luat pe Vettel in loc de Timo si pe Piquet in loc de Alonso.
    Mare surpriza a fost cu Timo weekend-ul asta.
    0 0
  • hmm
    doar cine nu a gandit :) pt ca kova e 2nd la echipa si in momentul in care kova era in fata lui ham, acesta trebuia sa ii cedeze locul. nu a fost la fel si acum. oricum, bravo lui, bravo mclaren ;) BR
    0 0
  • @raluca_s
    Ferrari s-a ranit singura, sagetile nu au fost in stare macar sa-si conserve plecarea din locurile fruntase.
    0 0
  • nu conteaza cine l-a avut pe Kova
    Conteaza cine conduce in clasament, restul sunt prostii!
    0 0
  • massa?
    massa a abandonat si a luat 4 puncte. de ce? nu trebuia sa ia cu minus?
    0 0
  • NeoGalaxy
    Felipe a condus bestial!
    Felicitari lui Felipe, de la start l-a facut muci le wannabe looserul Formulei 1, si in 97% din cursa a condus bestial. Masina Ferrari a fost cea mai mai rapida masina de pe circuit si asta pe un circuit incet unde cei de la McLaren se vedeau deja cu o dubla. Din pacate, cred ca a fortat si s-a vazut ca motorul a cedat. Oricum sper ca in cursele viitoare atat Felipe cat si Kimi sa spulbere masinile McLaren pentru ca oricum nu sunt la inaltime. Nu stiu daca merita Kimi sa vie el varf de lance acuma sau Felipe, dar asa cum sta situatia sper sa lucreze amandoi pentru ca Ferrari sa mai ia 2 titluri si anul acesta. Si evident, sper ca anul viitor Fernando sa vina la Ferrari. Kimi s-a plictisit si este momentul sa se retraga. Nu este cu siguranta un luptator cum ma asteptam si daca il plictiseste Formula 1 sa-si vada de drumul lui. Oricum ambii piloti sunt buni iar masina este divina. Ceva ma face sa cred ca masina este mai buna decat stiu pilotii sa o foloseasca, deci un pilot care stie s-o seteze mai bine este de dorit.

    In rest, inca odata pacat de acest abandon pentru ca Felipe merita sa castige mai mult decat oricine. Kova.... deja mi-a last impresia de pilot second si de o eterna speranta, BMW la fel... pur si simplu nu au ce trebuie pentru a fi mai mult decat sunt acuma. In rest... de abia astept cursele viitoare :)

    Multa bafta fanilor Ferrari pentru ca sunt sigur ca nu ne vor dezamagii :)

    / hugs for all Ferrari fans :)
    0 0
  • O cursa plictisitoare dar cu final incendiar
    Ma bucur foarte mult ca masa a pierdut (ceva asemanator patea prin 2000 la Barcelona, daca nu ma insel, Mika Hakinen in ultimul tur) Ma bucur enorm pentru prima victorie a lui Heiki si bineinteles de faptul ca VIITORUL CAMPION HAMILTON si-a consolidat pozitia! masutza a avut noroc la start desi a fortat si riscat cam mult, Hamilton a stiut ca o cursa nu se castiga in primul viraj, a avut si el ghinion altfel......
    0 0
  • @bogym05
    Massa a abandonat dupa ce a parcurs peste 90% din cursa. Conform regulamentului FIA, un pilot care abandoneaza dupa ce a parcurs peste 90% din cursa este considera clasat. In consecinta, in clasamnetul oficial al cursei Massa este pe 17 si primeste 4 puncte conform grilei F1 Champ.
    0 0
  • bogym05
    Massa a parcurs aproape toata cursa si a fost trecut in clasamentul oficial, de asta a primit puncte.
    0 0
  • NeoGalaxy
    Esti ofticat? Haha! Daca martzoaga nu poate mai mult cedeaza. A fost suprasolicitata! Feraristi sa-i mai dea niste jaratec! HAHA!
    0 0
  • DRAKo
    Martzoaga aia le-a bagat fumul in nas chiar din primul viraj sagetilor descentrate.
    0 0
  • petros
    si ce efect a avut? Uita-te cine-i primul!
    0 0
  • Da
    Ma uit in clasament si vad un pilot care a ramnas in frunte doar datorita faptuluii ca a vut noroc si atat
    0 0
  • @neogalaxy
    ai dreptate intr-o singura privita, aceea ca kimi e plictisit,dar si asa o sa-l bata pe massa,si apoi o sa plece in raliuri.
    fortza kimi !!!!!!!!!!
    0 0
  • petros
    Uituc mai esti, ai uitat ca Hamilton a avut pana? Mai, mai.....
    0 0
  • da
    asa a fost si anul trecut doar ca avea 17 puncte avans, acuma are doar 5
    0 0
  • Nu am uitat DARKo
    A avut noroc de doua ori : s-a ars un motor Ferrari fiindca Massa era la a doua cursa cu el si caldura si-a spus cuvantul apoi Hamilton a avut iarasi noroc ca pana aia de cauciuc nu l-a scos definitiv din cursa asa cum s-a intamplat cu Kova acum cateva curse.
    0 0
  • of lume..
    Am fost la 2 pasi de top10 ..n'am tricou sapt asta nou!!!! bravo KOVA!!! ...cursa cu inceput surprinzator MASSA.conditzi dure,bine mers GLOCK..neamtz mers ceas..pneurile ultra soft lau tradat pe HAM ...e bun avem spectacol..jaratec manca cei prea agitatzi si fac doar praf.asa ca nu va turati!!!
    0 0
  • massa...
    ...a fost de-a dreptul magnific...chiar dak nu vreti sa o spuneti cred k in sine voastra toti va dati seama k ar fi meritat mai mult decat oricine aceasta victorie...atata ghinion cred k ajunge oricui.Sper sa avem o a 2-a jumatate de sezon minunat,unde ghinionu' sa nu-si spuna cuvantul ...Hai Massa :D
    0 0
  • doamne cat de bebelusi sunteti
    Drako rte compatimesc sincer
    massa a pilotat magistral dar creierul tau de libelula pur si simplu nu poate mai mult . oricum o victorie la pomana e mult mai importanta decat una muncita nu-i asa ? sper sa nu te tai, zgarii la finalul campionatului .
    0 0
  • Titlul
    Puneti titlul corect...adica e prima victorie din cariera in formula 1 ,al a mai avut victorii...
    0 0
  • Mai painkiller vezi cum vb !!!!!
    Domnu painkiller si domnu petros cum vb cu Drako. Bv Kova meriti din plin victoria pacat de Hamilton si multe felicitari pt massa giambasul m-a impresionat la start dar nu am incetat sa cred ca un mclaren nu va castiga cursa!!!!
    0 0
  • jalnic senna18
    saracii parintii tai au somat

    Admini trezirea !
    0 0
  • painkiller
    Te rog sa nu luam in discutie cat creier are fiecare, nu esti in masura sa spui asta! Revenind la subiect cine ar fi ramas in clasament pe locul 1 daca lui Hamilton si masutzei? Ar fi redus distanta doar cu 2 puncte. Eu sunt ferm convins ca Hamilton l-ar fi depasit la a 2-a alimentare pentru ca ar fi oprit cu cel putin 4 tururi dupa martzoaga.
    0 0
  • hai sa fim OBIECTIVI macar atunci cand e evident
    crezi gresit , ca de obicei. sageata argintie a intrat la boxe dupa un tur la prima oprire si oricum era mai lent decat massa cat despre victoria lui cova numia de bine dar a fost POMANA. DRAKO te invit la o bere la finalul sezonului si face cinste cel al carui favorit castiga campionatul
    0 0
  • painkiller
    Imi doresc sa fac cinste cu o bere! Eu o sa beau un suc :P
    0 0
  • bai cretinii drq de bridgestone...
    ma enervez la orice pana ...indiferent ca e masa ca e kimi...ham sau kova...e incredibil...daca ar interveni iar un alt constructor de pneuri ar fi JALE cu bridgestone...
    0 0
  • Pacat pt cursa din Ungaria
    Massa a fost intradevar bestial. Pacat ca ia cedat masina, merita cel mai mult sa castige. Probabil iar se vor gasi "destepti" sa spuna ca Massa n-are ce cauta in F1, altii poate ca doar rezultatul conteaza... Pt ultimul "argument" pot replica faptul ca deoarece Massa inca se lupta pt titlu, inseamna ca isi merita locul in F1. Si sper ca o va face in continuare, iar daca va castiga titlul, si sper sa o faca, atunci nimeni n-ar avea dreptul sa-l conteste.
    0 0
  • Eu sunt unul dintre destepti
    Si Hamilton se lupta pentru titlu, are mai multe puncte decat masa. Am facut si o mica statistica Idolul tau are 99curse disputate si 255puncte, Hamilton are 28curse si 171puncte. Transformate in puncte/cursa Masa are 2.58 iar Hamilton 6.11 Adica Hamilton este de 2.37ori mai bun, mai productiv. Daca ar fi sa-i comparam la numarul de puncte stranse in primii ani de participare masutza are 0.47puncte/cursa. JENANT, Mare pilot! Comparandu-i in ultimii 2 ani Masa are 5.29puncte/cursa fata de 6.11 cat are Hamilton, DECI Hamilton strange 1punct in plus/cursa!
    0 0
  • Mare analiza ai facut @Drako
    Mare "analiza" ai facut. Massa a inceput la Sauber, Hamilton la McLaren, iar campionatul e inca in desfasurare. Desteptii fac concluziile la urma, adica la sfarsitul campionatului. Daca te consideri destept, mai asteapta cu concluziile pina prin noiembrie
    0 0
  • cyrus
    A inceput la sauber pentru ca e slab. A stat si un an pe tusa probabil din cauza ca e bun. E SLAB SLAB!!! De ce crezi ca Hamilton a inceput la McLaren?
    0 0
  • Pt Drako
    Pe Alonso nu l-au primit la Sauber pentru ca l-au preferat pe Massa. In F1 nu prea ai de unde alege, primesti ce ti se ofera
    0 0
  • Massa forever
    massa a dovedit ca poate face depasiri fenomenale....iar cursa ne-a lasat pe multi cu rasuflarea taiata.......................drako cat despre tine nu stiu cum de te mai suporti......dupa o asa umilinta zau nu stiu cum de mai poti sa scoti o vorba
    0 0
  • Umilinta?
    Ce umilinta cobra?
    0 0
  • Cyrus ai mare dreptate!
    "In F1 nu prea ai de unde alege, primesti ce ti se ofera" Primesti ce ti se ofera daca esti SLAB, daca esti BUN, TALENTAT primesti ce-i mai bun. E logic. Ai spus-o foarte bine!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru