Valencia: Massa se impune imperial in MP al Europei

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 24.08.2008
Felipe Massa a dominat autoritar Marele Premiu al Europei si a castigat o cursa plina de probleme pentru coechipierul sau, Kimi Raikkonen.

Dupa cursa de la Valencia, Ferrari rade cu un ochi si plange cu celalalt.

Massa s-a impus imperial pe noul circuit stradal din Valencia, insa Raikkonen a avut numeroase probleme si, in cele din urma, a fost nevoit sa abandoneze dupa ce motorul lui F2008 a cedat.

Dupa o cursa prea putin spectaculoasa, podiumul de la Valencia a fost completat de Lewis Hamilton si Robert Kubica, in timp ce locul 4 a fost acontat de Heikki Kovalainen. Toyota a confirmat forma buna din calificari, terminand pe locul 5 prin Jarno Trulli, in timp ce Sebastian Vettel a avut o cursa fara greseala si a terminat pe 6.

Ultimele puncte puse in joc au fost castigate de Timo Glock si Nico Rosberg, pilotul Toyota adoptand cu sucdces o tactica cu o singura oprire la boxe.

STARTUL

Startul cursei a fost lipsit de probleme pentru pilotii de top. Felipe Massa a plecat foarte bine si a reusit sa-si mentina pozitia castigata in calificari.

Robert Kubica a incercat sa ameninte locul ocupat de Lewis Hamilton, insa polonezul a cedat rapid initiativa si s-a instalat pe locul 3. In schimb, Kimi Raikkonen a a continuat evolutiile sub asteptari si a fost depasit de conationalul sau Heikki Kovalainen.

Sebastian Vettel si Jarno Trulli si-au mentinut pozitiile 6 si, respectiv, 7, in timp ce Nico Rosberg a reusit sa treaca de Nick Heidfeld.

Primul tur al cursei nu a fost insa lipsit de incidente. Kazuki Nakajima a intrat in spatele monopostului lui Fernando Alonso, iar cei doi au fost nevoiti sa intre la boxe. Daca japonezul a revenit fara probleme pe circuit, Alonso s-a retras la boxe, iar mecanicii nu au reusit sa repare masina. Astfel, spaniolul a incheiat prematur cursa in fata propriilor suporteri, consemnand primul abandon al cursei.

In turul 9, mecanicii echipei BMW s-au pregatit sa il primeasca la boxe pe Kubica, care intampina probleme la nasul masinii.

Totusi, dupa un tur mai lent in urma caruia Kovalainen si Raikkonen s-au apropiat amenintator de el, polonezul a reusit sa revina la forma obisnuita si sa se mentina in fata rivalilor sai de la McLaren si, respectiv, BMW-Sauber.

SPECTACOL? CARE SPECTACOL?

Surprinzator, Massa a intrat la boxe pentru realimentare foarte devreme, in turul 15. Brazilianul a reusit sa iasa pe circuit chiar in fata coechipierului sau, in timp ce Hamilton a devenit noul lider temporar al cursei.

Doua tururi mai tarziu, englezul a efectuat si el prima intrare la boxe, iesind in spatele lui Raikkonen. Intrarile la boxe ale celorlalti piloti de top nu au produs modificari in clasamentul cursei. Totusi, prima depasire a cursei s-a petrecut chiar pe linia boxelor, acolo unde Trulli a reusit sa ii ia fata lui Vettel.

In acelasi timp, Timo Glock, plecat de pe locul 13, a optat pentru o singura oprire la boxe, motiv pentru care la jumatatea cursei a rulat chiar si pe locul 5. Germanul a realimentat in turul 31 si a coborat doar 4 pozitii, pana pe locul 9, la granita punctelor.

Un alt pilot care a optat pentru o singura oprire a fost Nelson Piquet, acesta realimentand in turul 34. Totusi, brazilianul nu a obtinut un avantaj foarte mare, el ruland permanent in coada plutonului. Spectacolul a lipsit cu desavarsire pe pista, cursa fiind animata doar de a doua intrare la boxe a pilotilor.

Primul care a efectuat realimentarea a fost acelasi Massa in turul 37, urmat la scurt timp de Hamilton si Kubica. Massa a iesit de la boxe roata la roata cu Sutil, cei doi fiind la un pas de un acrosaj. FIA a anuntat ca va investiga incidentul dupa cursa, insa un singur tur mai tarziu Sutil a abandonat dupa ce a pierdut controlul volanului.

PROBLEME FARA SFARSIT PENTRU RAIKKONEN

Kovalainen si Raikkonen au intrat simultan la boxe in turul 44, in lupta pentru locul 4. Campionul mondial a plecat mult prea devreme de la standuri, inainte ca mecanicii sa finalizeze realimentarea, astfel ca monopostul F2008 a luat cu el si furtunul de benzina. Mecanicul care se ocupa cu realimentarea s-a lovit serios de masina, iar Raikkonen a pierdut timp pretios pe linia boxelor si a revenit pe circuit pe locul 6.

Problemele Scuderiei nu s-au incheiat insa aici, pentru ca motorul lui Raikkonen a cedat dupa numai doua tururi, iar finlandezul a fost nevoit sa abandoneze.

Niciun alt eveniment important nu a mai avut loc pana la final, iar Felipe Massa a trecut primul linia de sosire, reusind sa se impuna in fata lui Hamilton si Kubica.

Cursa, lipsita de spetaculozitate in ceda mai mare parte, a consemnat numai 3 abandonuri, acestea fiind trecute in dreptul lui Alonso, Sutil si Raikkonen.

Cel mai rapid tur de pista a fost realizat de Felipe Massa, care a fost cronometrat cu 1:38.708 in turul 36.

Rezultele complete ale cursei pot fi vizualizate aici.

In urma acestor rezultate, Hamilton se mentine pe primul loc in clasamentul general cu 70 de puncte, urmat de Massa cu 64 si Raikkonen cu 57 de puncte. La constructori, Ferrari ramane in frunte cu 121 de puncte, insa McLaren s-a apropiat la numai 8 puncte. 

Comentarii (29)

  • THE BEST!
    BV MASSA, l-ai facut pe HAM HAM!!
    0 0
  • plictisitor
    mie mi sa parut o cursa foarte plicticoasa, fara nici un pic de spectacol, fara depasiri....pacat de alonso ca a trebuit sa abandoneze
    0 0
  • Cine conduce in campionat?
    Mai are inca de muncit si cum el stie s-o dea des in bara o va face in cursele urmatoare
    0 0
  • bravo
    bravo massa! bravo castigatorilor!
    0 0
  • tiptil tiptil ..
    drako se apropie berea
    0 0
  • Massa ii un adevarat campion
    Spre ca o sa reuseasca anul asta. Poate si SChumi o sa-l ajute un pic. :)
    Ma bucur ca si atomici mai greseste.
    0 0
  • NU dezinformati fratolor !!!
    Va luati dupa magaru de Alexandrescu si comentatori slabi de la TVR?????
    Raikkonen a primit VERDE sa plece el nu a gresit cu nimic a gresit cel care a dat unda verede de plecare.Ar fi culmea sa il si penalizati ca asa a zis MAGARUSUL Alexandrescu.
    Priviti inca odata inregistrarea din cockpit si osa vedeti ca deasupra pilotului este un mecanism electric cu luminite sageti in jos adic stop si sus adik pleaca, Kimi a plecat dupa ce sa aprins sageata de PLEACA.
    0 0
  • Massa
    A condus perfect toata cursa, Kimi a plecat prea repede de la boxe si si-a compromis cursa, pozitia in clasamentul general si ma tem ca si in echipa :(
    0 0
  • THE BEST
    Bravo Massa!!!!!!!!!! S-a vazut in tot acest weekend ca Massa a fost peste Ham Ham. Sper sa fie in continuare tot asa.
    0 0
  • painkiller
    se apropie de mine :P. Am spus-o de ieri ca masina macaronarilor e mai rapida. Lewis n-a avut ce face. Cursa a fost f plictisitoare, fara depasiri, macaronarii au mai facut spectacol la boxe masmas si kimi, apoi au dat si cu ceata pe circuit. lol
    0 0
  • ...
    o sa-l vedem cursa care vine pe massa...in special motorul...si in special daca il vor penaliza macar pe grila de start...lui kimi i s-a dat unda verde sa plece de la boxe...nu a fost vina lui...bafta !
    0 0
  • Weekend bun pt McLaren
    masutza a redus cu doar 2 puncte diferenta fata de Lewis iar McLaren a redus difenta la constructori
    0 0
  • e bine
    tot am reusit sa termin pe 6, fara sa fiu "la butoane" toata saptamna. @crismar, iti trimit poze de la skiathos, daca nu ma crezi ca am fost plecat:P
    0 0
  • mihai
    alo!!! clasamentul la piloti??????!!!!!
    0 0
  • @jondaniel
    BRAVO ! ai tot respectul pentru faptul ca ai stat la soare si ai ajuns in top 10 =)). Si, nu te obosi, prietenii stiu ca ai fost in Grecia :D
    0 0
  • BRAVO MASSA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ~BRAVO MASSA si-a consolidat locul in echipa...si mai se bat care sa fie primul la echipa..
    0 0
  • kimi
    kimi a primit doar galben!!! a plecat prea repede. A FOST VINA LUI!!!
    (si fara comentarii acuma a fost reluarea pe RTL)
    0 0
  • @jondaniel
    Am trimis fara sa termin ce aveam de zis, asta e cel mai frumos, sa nu depui nici un efort si sa fii in fata, sau sa o iei in gluma si sa te clasezi bine, in timp ce altii se dau de ceasul mortii si fac orice numai ca sa termine in fata !
    0 0
  • kimi nu e vinovat!!!!
    KIMI a plecat dp ce omul cu acadeaua sa retras asa ca ..
    nu e vino0vat el sau mai intamplat accidente cu pompele..
    0 0
  • @michelle
    De pe plaja se pot face si pariuri?
    0 0
  • NU
    azi la 12.30 am aterizat pe Baneasa si am ajuns la timp acasa sa fac pariurile si sa schimb (neinspirat) pe Vettel cu Glock, ca altfel terminam pe 4:P
    0 0
  • Cursa
    Cea mai plictisitoare cursa......ar trebui scos din calendar acest MP.
    0 0
  • @jondaniel, michelle_b si crismar56
    Fratilor, voi ati auzit de e-mail? Pe cine credeti ca intereseaza comentariile voastre stupide?! :p
    0 0
  • @scumpikmik
    ESTI PATETIC FRATE!
    0 0
  • KIMI a gresit....
    Kimi a gresit nu in aceasta cursa,ci ca a plecat de la McLaren unde avea toata sustinerea si acum italienii nu il prea simpatizeaza,il sustin pe afonul de massa,toata strategia curselor se face pe massa,poate exagerez,dar Kimi ar putea fi chiar sabotat de echipa-masina lui merge foarte prost fata de a lui massa!!!

    GO McLAREN !!!!
    0 0
  • kimi
    kimi este un papagal si nu merita sa fie la ferari
    0 0
  • alonzoooooooo
    sper sa vina alonzo ca sa le dam ceata la fraieri chiar daca la batut pe sumi hai alonzooooo
    0 0
  • a sosit timpul
    desi eu tin cu kimi, cred ca a sosit timpul ca ferrari sa-l puna k pilot nr 1 pe massa...ii mult mai rapid decat kimi.....bravo massa, pacat de kimi mai putea sa aduca cateva puncte ptr ferrari
    0 0
  • ally_great
    oricum nu vad cum mai rezista motorul lui kimi inca 15 tururi....chiar daca nu facea chestia aia la boxe
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru