Williams explică realizarea celei mai mici cutii de viteze din istoria sa

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 03.02.2011
Williams susţine că interzicerea dublu-eleroanelor a fost motivul pentru care a creat cea mai mică cutie de viteze din istoria participării sale în Formula 1.

Renault a captat atenţia paddock-ului pe circuitul de la Valencia datorită noului sistem de evacuare care permite eliminarea gazelor de eşapament prin partea frontală a plăcilor laterale ale caroseriei, însă o altă echipă care a introdus inovaţii tehnice vizibile este Williams.

Britanicii au dezvoltat pentru acest sezon cea mai mică cutie de viteze din istoria sa, pentru a maximiza performanţa aripii spate în contextul în care FIA a interzis utilizarea dublu-eleroanelor.

"Principalul obiectiv a fost să eliberăm toată zona din partea inferioară a aripii spate, pentru că acum este un diferenţiator de performanţă. Trebuie să ai partea inferioară a aripii spate complet liberă, [...] aşa că am mutat toate componentele deasupra părţii inferioare. Înseamnă că toată greutatea este în linie cu marginea de ieşire a zonei regulamentare, [...] aşa că circulaţia aerului este liberă", a declarat Sam Michael, directorul tehnic al echipei britanice.

Noua configuraţie pentru spatele monopostului a obligat echipa să utilizeze suspensii de tip pull-rod în acest sezon, chiar dacă alte echipe, printre care şi Ferrari, a apelat la suspensii push-rod.

"A fost o decizie uşoară să alegem pull-rod.

Nu contează ce faci cu un push-rod pentru că au o încărcarea în aripa spate, pe când suspensia pull-rod este complet în afara aripii spate. Cealaltă provocare a fost să-i eliberăm centrul prin coborârea cutiei de viteze. Am renunţat la partea superioară cât de mult am putut şi este cea mai mică cutie de viteze pe care am făcut-o", a mai precizat el.

Spatele îngust al monopostului Williams FW33 a fost remarcat încă de la lansarea acestuia pe circuitul de la Valencia.

Via | Autosport

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru