Alonso e campion mondial!

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 22.10.2006
Fernando Alonso a castigat ieri al doilea sau titlu mondial, reusind sa incheie cursa din Brazilia pe locul a doile, dupa localnicul Felipe Massa.

Fernando Alonso este vechiul si noul campion mondial al Formulei 1! Desi cursa de ieri a fost dominata categoric de Ferrari, cu Massa imperial si cu Michael Schumacher realizand maxim din ce se putea in ultima cursa a cerierei, Alonso s-a clasat pe a doua pozitie in Brazilia si a intrat astfel in posesia celui de-al doilea titlu mondial consecutiv.

A fost un Mare Premiu al Braziliei marcat de faptul ca asistam la ultima reprezentatie a lui Michael Schumacher, germanul reusind sa isi incheie cariera printr-o cursa excelenta la volanul unui monopost foarte bun. Acesta a reusit sa recupereze nu mai putin de 13 pozitii in 50 de tururi dupa ce a suferit o pana de cauciuc. Dar sa vedem cum s-au derulat ostilitatile la Interlagos.

Tensiunea se afla la cote maxime la startul ultimei curse a sezonului. Felipe Massa a pornit in cursa ca din tun, urmat de Kimi Raikkonen si Jarno Trulli. Toti ochii erau insa atintiti spre Fernando Alonso si spre Michael Schumacher, cei care se duelau de la distanta pentru titlul mondial. Daca Schumacher a pornit lansat, profitand de lupta fratricida dintre cei doi piloti BMW si aflandu-se dupa start pe a sasea pozitie, spaniolul de la Renault a preferat sa astepte cuminte pe pozitia a patra trecerea tururilor. Avea nevoie doar de un punct pentru a intra in posesia coroanei supreme.

Primul tur a fost marcat de accidentul lui Nico Rosberg, al carui monopost a percutat unul dintre zidurile laterale si s-a imprastiat pe pista, facand necesara interventia safety car-ului. Dupa ce masina de siguranta a parasit pista, Michael Schumacher s-a lansat intr-o lupta acerba cu Giancarlo Fisichella, pe care l-a depasit in virajul in forma de S care a primit numele marelui Senna.

Urma un duel cu Fernando Alonso, care inaintea cursei afirmase ca il va lasa pe german sa treaca in eventualitatea unui duel direct. Pilotul Renault nu a fost insa nevoit sa faca gesturi de complezenta, Michael Schumacher suferind o pana pe pneul din stanga-spate dupa ce monopostul sau a trecut peste cateva resturi care ramasesera dupa accidentul lui Rosberg. Dupa ce a efectuat un tur de pista in treapta intai, Schumacher a revenit pe pista pe pozitia a 17-a, chiar in fata lui Felipe Massa, coechipierul sau care conducea fara probleme cursa. Sperantele germanului la un nou titlu mondial - atatea cate mai erau - se spulberasera.

Si totusi, la mijlocul cursei se afla deja pe pozitia a saptea, pentru ca la 25 de tururi inaintea finalului Michael Schumacher sa se gaseasca pe a cincea pozitie, la 10 secunde de Alonso, care rula pe locul al doilea. Intre ei se aflau Kimi Raikkonen si Giancarlo Fisichella. Desi a alimentat intre timp, Schumacher si-a continuat cursa de urmarire, depasindu-i pe cei doi cu noua, respectiv cu doua tururi inaintea finish-ului. Era insa prea tarziu pentru a incerca un ataca asupra lui Jenson Button, britanicul care a reusit si el o cursa senzationala, terminand pe podium dupa ce a luat startul de pe pozitia a 14-a.

Cursa a fost castigata fara probleme de Felipe Massa, localnicul care a amintit tribunelor de magia lui Ayrton Senna, fiind primul brazilian care castiga la Interlagos din 1993 incoace. Nimic nu a putut insa umbri bucuria imensa a lui Fernando Alonso, spaniolul care, pe langa faptul ca si-a adjudecat al doilea titlu consecutiv al carierei, a adus inca un titlu mondial celor de la Renault.


CLASAMENTUL MARELUI PREMIU AL BRAZILIEI

Poz  Pilot Nat  Constructor Timp  Obs.
1.  Felipe Massa  Bra Ferrari  1:31:53.751   
2.  Fernando Alonso  Spa  Renault  +18.658   
3.  Jenson Button  MBr  Honda  +19.394   
4.  Michael Schumacher  Ger  Ferrari  +24.094   
5.  Kimi Raikkonen  Fin  McLaren-Mercedes  +28.503   
6.  Giancarlo Fisichella  Ita  Renault  +30.287   
7.  Rubens Barrichello  Bra  Honda  +40.294   
8.  Pedro de la Rosa  Spa  McLaren-Mercedes  +52.068   
9.  Robert Kubica  Pol  BMW  +1:07.642   
10.  Takuma Sato  Jap  Super Aguri-Honda  -1 tur  
11.  Scott Speed  SUA  Toro Rosso-Cosworth  -1 tur  
12.  Robert Doornbos  Ola  Red Bull-Ferrari  -1 tur  
13.  Vitantonio Liuzzi  Ita  Toro Rosso-Cosworth  -1 tur  
14.  Christijan Albers  Ola  Spyker MF1-Toyota  -1 tur  
15.  Tiago Monteiro  Por  Spyker MF1-Toyota  -2 tururi  
16.  Sakon Yamamoto  Jap  Super Aguri-Honda  -2 tururi  
17.  Nick Heidfeld  Ger BMW  -8 tururi  
           
DNF  David Coulthard  MBr Red Bull-Ferrari  in turul 13  
DNF  Jarno Trulli  Ita Toyota  in turul 11   suspensii
DNF  Ralf Schumacher  Ger Toyota  in turul 10   suspensii
DNF  Mark Webber  Aus Williams-Cosworth  in turul 2   accident
DNF  Nico Rosberg  Ger Williams-Cosworth  in turul 1   accident

Comentarii (8)

  • bogdan
    Michael Schumacher
    Este o mare pierdere pentru cursele de formula 1 deoarece pilotul care a dus cele mai frumoase duele pe circuit s-a retras!!Spectacolul cel putin pentru o vreme nu va mai fi la fel.
    0 0
  • costel
    Michael Schumacher
    S-a stins o legenda!!! Fara EL Formula 1 nu va mai fi niciodata la fel. Michael Schumacher va ramane in mintea noastra un sinonim al F1.
    0 0
  • fabian
    Shumi
    nu l-am suportat niciodata ca om...dar poate trebuie sa fii imoral pentru a fi campion.poate este un ingredient necesar.stofa de pilot este clara si pentru cei ce-l gasesc antipatic.Un mare pilot de F1 ramane Michael Shumacher
    0 0
  • michael shumacher
    shumi va ramane simbolul unei generatii si incontestabil nr 1 al tuturor timpurilor un super pilot
    0 0
  • Simona
    Schumi
    Schumi a reusit sa ma tina lipita de televizor la fiecare cursa timp de 11 ani! 11 ani am tinut pumnii stransi si l-am incurajat de la distanta. Au fost 11 ani incredibili: plini de adrenalina, dezamagiri, bucurii si satisfactii imense. Nu pot spune decat: Danke schoen, Michael!
    0 0
  • mircea
    schumi
    in toti astia 11 ani am crezut si cred ca daca scrii o scrisoare si pui la destinatar ,,lui michael schumacher ,, sigur o va primi
    tare sunt curios daca nu cumva se razgandeste (ar avea toate motivele, masina de la ultima cursa fiind extraordinara)
    0 0
  • Ciocoiu Laurentiu
    Schumi- the best
    Nu a fost corect ce au facut cei de la Ferrari deoarece l-au fortat sa plece de la echipa aducandu-l pe Kimi si fortandu-l sa plece pe Schumi.
    Schumi a demonstrat la Interlagos ca este unu dintre cei mai buni piloti din F1 daca nu chiar cel mai bun revenind de pe locul 17 pe locul 4 si depasindu-l pe "marele" Kimi magistral (Schumi is the best) ferrari nu va mai fi niciodata ceea ce a fost MARE pierdere
    0 0
  • alonso-the best
    Alonso merita acest titlu deoarece intotdeauna a fost peste schumacher,dar masina germanului a fost mai competitiva. In sf s-a facut dreptate!!!!!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru