Aston Martin desface șampania: celebrul model Vanquish a împlinit 20 de ani de la debut

de Alexandru Monenciu
Luni, 01.11.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Aston Martin sărbătorește 20 de ani de la lansarea celebrului model Vanquish, unul foarte important pentru constructorul britanic de automobile. Acesta a debutat în 2001, cu ocazia Salonului Auto de la Geneva.

În anii '90, americanii de la Ford au construit un concept pe care l-au botezat Project Vantage și care reprezenta viziunea companiei pentru un viitor model sport , reprezentativ pentru marca Aston Martin.

Însă acest model a văzut lumina zilei de-abia în 2001, cu ocazia Salonului Auto de la Geneva. Numele său era Vanquish și, într-adevăr, a fost un model de referință pentru producătorul din Regat.

Versiunea de serie a păstrat majoritatea liniilor de design ale conceptului, iar sub capotă Vanquish ascundea un motor V12 de 6.0 litri, conectat la o transmisie inspirată din Formula 1. La acea vreme, Vanquish era vârful de gamă al britanicilor de la Aston Martin.

În 2004, familia Vanquish s-a mărit odată cu lansarea versiunii Vanquish S. Cu 520 de cai putere și o viteză maximă de 321 km/h, Vanquish S era cel mai rapid Aston Martin la acel moment.

În cei șase ani cât a stat în producție, uzina din Newport Pagnell a asamblat 2.589 de exemplare Vanquish.

De-a lungul "vieții", Aston Martin Vanquish a apărut și pe marele ecran ca mașina condusă de cel mai celebru spion britanic, James Bond, în filmul Die Another Day.

"La 20 de ani de la debut, Vanquish V12 rămâne o parte importantă din moștenirea mărcii pe care o celebrăm aici la Newport Pagnell.

Este o piesă excepțională din istoria noastră și o mașină la care ne putem uita în urmă cu o mândrie considerabilă," a declarat Paul Spires, președintele Aston Martin.

via Aston Martin

Comentarii (3)

  • Cred ca Vanquish, V8 Vantage si DB9 din acea perioada au fost niste modele superbe de la Aston, proportii perfecte, fara prea multe brizbrizuri si artificii. Un design timeless care arata beton si in ziua de azi.
    5 0
  • Edikkk
    Frumoasă dar.... până şi regina Marii Britanii se tot plânge că în domeniul schimbărilor climatice este multă vorbă şi foarte puţine fapte
    1 7
  • Seriff
    Da, de rau ce e a trait ea 100 de ani, imi e mila de ea, daca moare la 101 o sa zica astia ca a murit din cauza la diesel.
    Iar o sa ia Vw amenzi ca a murit baba.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru