Aston Martin va participa la Le Mans în 2025 cu Valkyrie

de Silvian Irimia
Joi, 05.10.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Aston Martin va reveni în una din cele mai prestigioase competiții din lumea motorsportului, cursa de „24 de Ore de la Le Mans”. Pentru acest lucru se bazează pe cea mai rapidă mașină construită de ei, Valkyrie.

Aston Martin se pregătește să scrie istorie din nou. Britanicii anunță că hypercar-ul lor, Valkyrie, va intra în scena motorsportului într-un mod grandios. Prototipul de curse va participa în cursa de „24 de Ore de la Le Mans” în anul 2025. Această hotărâre devine realitate grație susținerii și parteneriatului cu campionii cursei de anduranță de la Heart of Racing (HoR).

Cel puțin o versiune de curse Valkyrie va lua startul în clasa Hypercar a Campionatului Mondial de Anduranță FIA (WEC) și în Campionatul IMSA WeatherTech SportsCar (IMSA) începând cu anul 2025.

Acest angajament îi va aduce pe circuitul de curse la trei dintre cele mai ilustre evenimente din motorsport: evenimentul „24 de Ore de la Le Mans", cursa „24 de Ore de la Daytona" și „12 Ore de la Sebring". Cursa legendară de la Le Mans este printre cele mai importante în lumea motorsportului și face parte din „Tripla Coroană a Motorsportului”, alături de Indy500 și Marele Premiu al Principatului Monaco.

"Performanța reprezintă esența a tot ceea ce facem la Aston Martin, iar motorsportul este expresia supremă a acestei căutări neobosite a excelenței", a afirmat Lawrence Stroll, Președintele Executiv al Aston Martin.

"Suntem prezenți la Le Mans de la începuturile sale și prin acele momente glorioase am cucerit victoria la Le Mans în 1959 și am învins în clasa noastră de nu mai puțin de 19 ori în ultimii 95 de ani. Acum, revenim la locul acestor prime triumfuri cu un prototip de curse inspirat de cea mai rapidă mașină de serie construită vreodată de Aston Martin."

Modelul Valkyrie, adaptat pentru cursele de anduranță, va folosi un șasiu din fibră de carbon și o versiune modificată a motorului. Aducem aminte că Valkyrie folosește un motor V12 aspirat natural, de 6.5 litri, construit de Cosworth. Acesta dezvoltă aproximativ 1.000 de cai putere. Acest motor va fi adus la un nivel superior pentru a satisface rigorile clasei Hypercar și pentru a rezista provocărilor competițiilor de anduranță.

Spre deosebire de modelul pentru șosea, mașina de curse va renunța la sistemul hibrid cu baterii, punând accentul exclusiv pe exploatarea puterii brute a V12-ului pe circuit. Odată ce va obține omologarea, echipa Heart of Racing va conduce programele de curse Aston Martin atât în cadrul Campionatului Mondial de Anduranță FIA (WEC), cât și în cel al IMSA.

Acest moment va marca o etapă semnificativă, deoarece modelul de curse Valkyrie devine primul hypercar pur care va concura în ambele campionate de elită.

Mai mult, Valkyrie iese în evidență în rândul concurenței, avându-și rădăcinile într-un model de serie deja existent.

Am avut deja privilegiul de a vedea Valkyrie în acțiune pe celebrele circuite de la Laguna Seca și Hockenheimring. Se anunță un an plin de pregătiri pentru Aston Martin, înaintea bătăliei care va urma.

Comentarii (2)

  • La cererea lui Stroll
    1 0
  • bravos
    sigur, poate castiga premiul de frumusete.
    in ce priveste heart of racing,nu sunt campionii cursei de anduranta respective.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru