Castigatorii Dakar

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 22.01.2007
Raliul Dakar si-a desemnat castigatorii. Peterhansel la masini, Despres la motociclete si Stacey la camioane sunt cei care au triumfat in 2007.

Stephane Peterhansel si-a adjudecat duminica victoria in Raliul Dakar, dupa ce si-a asigurat un avantaj considerabil in ultima runda, a 15-a, din jurul capitalei Senegalului. Francezul de 41 de ani l-a invins pe colegul sau de echipa de la Mitsubishi, Luc Alphand, cu o diferenta de 7 minute 48 de secunde, desi nici unul dintre ei nu a castigat macar o etapa a raliului. Victoria lui Peterhansel, a treia in ultimii patru ani si a noua din intreaga sa cariera, a reprezentat al 7-lea titlu consecutiv pentru Mitsubishi, care a reusit inca o data sa invinga eternul rival Volkswagen.

Ultima etapa a fost castigata de pilotul VW, Giniel de Villiers, care a fost cu doua secunde mai rapid decat colegul sau de echipa, Carlos Sainz. Aceasta a fost a patra victorie pentru Villiers si a noua pentru Volkswagen in acest an, dovada ca germanii au avut forta dar nu si rezistenta celor de la Mitsubishi.

Jean-Louis Schlesser a terminat al treilea in clasamentul general, la 94 de minute in spatele lui Peterhansel, completand un podium in totalitate francez.

Nasser Al-Attiyah (X-Raid BMW) si americanul Mark Miller (Volkswagen) s-au clasat pe locurile 4 si 5, in timp ce Hiroshi Masuoka a fost al saselea (Mitsubishi). Pe locul sapte a terminat Carlos Sousa (Volkswagen Phoenix) secondat indeaproape de americanul Robby Gordon (Hummer). Spaniolul Sainz care a castigat 5 etape ale raliului si belgianul Stephane Henrard au completat topul celor zece.

La motociclete, Cyril Despres a reusit sa castige Raliul Dakar pentru a doua oara in trei ani. Francezul de 32 de ani, care a mostenit sefia clasamentului marti dupa accidentul lui Marc Coma, a castigat cu un avantaj de 34 de minute 19 secunde in fata colegului sau de la Gauloises KTM, David Casteau. Casteau a inregistrat cel mai bun rezultat al carierei sale, obtinand locul 7 in clasamentul general.

Victoria lui Despres a fost a saptea consecutiva pentru austriecii de la KTM. Americanul Chris Blais a terminat al treilea, la o diferenta de 52 de minute fata de primul clasat. Norvegianul Pal Andres Ullevalseter s-a clasat al patrulea.

Portughezul Helder Rodrigues, castigator in doua etape ale raliului, a fost primul pilot non KTM care termina in primii cinci, el pilotand o motocicleta Yamaha. Castigatorul ultimei etape, letonianul Janis Vinters, a incheiat raliul pe locul 7, la 14 minute in urma lui Rodrigues.

Hans Stacey a triumfat la categoria camioane, dupa ce a terminat concursul cu un avantaj de peste trei ore. Pilotul olandez, care a condus clasamentul toata saptamana, a reusit primul titlu pentru camioanele MAN, spulberand seria de 5 victorii consecutive ale rusilor de la Kamaz. Stacey este primul pilot olandez care dupa 20 de ani reuseste sa castige aceasta categorie a Raliului Dakar.

Pe locul doi s-a clasat rusul Ilgizar Mardeev pe un Kamaz, urmat indeaproape de cehul Ales Loprais pe o Tatra. Ultima etapa a fost castigata de Arjan Brouwer pe un GINAF, olandezii avand inca un motiv de bucurie.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru