Codul Rutier: Noua propunere de modificare aduce amenda maximă la 4.000 lei

de Sebastian Toma
Marti, 24.09.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Noua propunere de modificare a Codului Rutier, a treia prezentată în ultimele săptămâni, aduce sancţiuni mai reduse faţă de propunerile anterioare şi chiar mai mici decât cele existente.

Esential 6 luni va rămâne fără permis de conducere un şofer care depăşeşte viteza legală cu peste 60 km/h, potrivit noii propuneri de modificare a Codului Rutier.
Modificarea Codului Rutier este iminentă, iar autorităţile au propus mai multe versiuni, optimizate în funcţie de presiunile primite de opinia publică şi din partea politicienilor. Ultima versiune a propunerii implică sancţiuni mai blânde pentru şoferii care greşesc, amenzi mai mici decât cele propuse anterior şi chiar reducerea unor sancţiuni din codul actual. Însă, şoferii care depăşesc viteza maximă cu peste 31 km/h vor pierde dreptul de a conduce pe drumurile publice preţ de 30 de zile, o prevedere mai severă decât actuala formulă. În cazul extrem în care şoferul depăşeşte viteza legală cu peste 60 km/h, perioada în care acesta rămâne fără permisul de conducere atinge 180 de zile.

Vestea bună la noua formă a proiectului este că sancţiunea pentru cea mai comună contravenţie între şoferii români, depăşirea vitezei legale cu 11 până la 20 km/h, aduce o amendă mai mică decât până acum, anume 160 lei, în loc de 160-240 lei în prezent. Amenzile mai mici pentru şoferii care depăşesc viteza legală nu se opresc aici, noul proiect incluzând amenzi mai mici pentru cei care depăşesc viteza legală.

Însă, depăşirea vitezei legale cu 41 până la 50 km/h aduce de la sine o amendă situată între 480 şi 640 lei, alături de suspendarea permisului de conducere preţ de 60 de zile.

Urmareste Automarket
Actuala formulă a legii implica o amendă de până la 1.600 lei şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu sancţiunea pentru depăşirea vitezei maxime cu peste 51 km/h, aceasta având o amendă mai mică, dar o perioadă mai lungă de suspendare a permisului de conducere.
Cea mai gravă abatere înscrisă în Codul Rutier în materie de depăşire a vitezei maxime permise pe un segment de drum, respectiv trecerea cu peste 60 km/h deasupra limitei impuse, este sancţionată cu o amendă situată între 1.680 lei şi 4.000 lei şi suspendarea permisului de conducere pentru 180 de zile.

Via Digi24

Comentarii (10)

  • facelift
    Amenzi prea mici pentru vitezomani!!! Pai unu cu o masina rapida si scumpa nici nu va avea probleme cu amenzile astea. Ganditi-va ca unii bogati cheltuie banii astia intr-o zi...
    Guvern prost cu oameni fara nicio resposabilitate si minte. Doar voturi si furaciuni au in cap. Oare in alte tari e tocmeala si tziganeala asta legislativa de la noi?
    19 23
  • inexorabil
    Mă surprinde turnura luată de această tevatură cu amenzile, dar probabil că cineva mai cerebral din şleahta de la Putere i-a temperat pe adepţii exaltaţi ai spolierii amărăştenilor: "Gândiţi-vă că suntem în an preelectoral, aşa că nu ne permitem să nu impresionăm prostimea...Trebuie să ne asigurăm un preşedinte de aceeaşi culoare politică precum a noastră, altfel nu vom putea pune gheara pe toată ţara şi nu ne vom putea face de cap absolut nestingheriţi...Cu alte cuvinte, ce dacă vom încasa mai puţin din amenzi? Vom câştiga mult mai mult din clasicele afaceri cu statul, însă, pentru a fi posibil, avem nevoie stringentă de aceeaşi troacă preşedinte-premier"...Totuşi, frenezia electorală a coborât cam mult şi prea brusc ştacheta maximală --- 5.000 lei ar însemna borna potrivită, în opinia mea, aşa cum am precizat într-un alt topic pe aceeaşi temă. Ceva intransigent, concret şi urgent trebuie făcut pentru a contracara nivelul îngrijorător al mortalităţii din trafic, dar, de obicei, la noi nimic nu merge (măcar la limita inferioară a satisfacţiei publice) decât antrenând inerentul substrat politic-varianta lichelistă...
    15 9
  • Claudiu
    Cel mai bine ar fi sa inceapa cu triplarea amenzilor pentru viteza in localitati, si mentinerea pentru amenzile de viteza in afara localitatilor. Si sa se instituie in comunele-satele de tranzit limite de 70 km/h pentru masinile sub 3.5 tone, care sunt tranzitate de drumuri nationale si europene.
    16 13
  • @facelift si alti frustrati
    ii intreb pe frustratii care nu au bani de masini puternice si celor carora le e frica de viteza... cum mama naibii pe vremea lui ceasca, cand erau amarataele de dacii, era voie cu 60 in sat si acum trebuie 50, cand masiniile au evoluat?
    16 6
  • Cred ca cel mai bine ar fi scoaterea USL-ului de la putere!
    18 6
  • bolovan
    Eu zic sa se bage in constitutie: fiecare cetatean (indiferent care sau n-are permis) sa aibe dreptul la primele trei amenzi subventionate de stat, spaga sa fie introdusa ca si drept constitutional al romanului, sa protejeze dreptul unui accident fatal pe an. Amenda sa nu depaseasca un leu...dar si ala cand doreste cetateanul sa-l plateasca.
    Mai zic sa se scoata din regulament 7 ani de acasa...ca si asa sunt inutili. Si mai mult, sa se treaca in constitutie cum ca romanul ii rasa superioara si el nu se poate crampona de trivialitati gen: respectarea legislatiei, bun simt, respect. Si tot in constitutie sa se interzica intrarea in tara a persoanelor cu IQ-ul peste 80 si esterminarea romanilor cu IQ-ul peste 90.

    P.S. Intrebare: dupa o ora de condus...care-i timpul de reactie a unui sofer?
    P.S.S or sa apara doua categorii: zmeii..c.are vor sustine ca si dupa 8 ore de condus ei au timpii de reactie atat de mici incat nu sunt masurabili...cu atat mai mult cu cat ei sunt rasa superioara...so o a apara a doua categorie facuta din 1-2 persoane care chiar daca nu stiu valorile exacte, stiu ca-i mare (aprox 2-3 secunde, depinde de starea soferului)
    9 2
  • inexorabil
    Oricum, s-a scos singur, @lorinczi...Format la "scoala vietii", Basescu a prevazut dinainte ca, daca ii va unge in fruntea bucatelor pe fostii sai parteneri bolsevici (ca doar PSD si PDL provin din aceeasi mama fesenista...), care salivau ca dulaul lui Pavlov jinduind la parghiile Puterii, dupa opt ani de "seceta", nu va trece mult timp pana cand se vor compromite, marinarul stiind cel mai bine dintre toti romanii ca, indiferent cine ce ar vrea sa faca, Romania este, practic, NE-GU-VER-NA-BI-LA (am scris cu majuscule si pe silabe, ca sa bagam odata la debla).
    Stii care-i diferenta dintre Mitica Dragomir si jupan Basescu? Primul se faleste in gura mare ca este sulfa batrana si "periculoasa" --- al doilea prefera sa fie catalogat de public ca fiind un politician de buna credinta si de conformatie fina, pro-europeana, dar care este legat de maini si de picioare din cauza ca, in definitiv, ar fi doar un biet neputincios haituit intruna de sacalii care nu vor decat sa-l suspende din functie..."Scoala vietii" absolvita cu diploma "magna cum laudae", nu uita :)
    Deci Putin al Romaniei va ramane in continuare pe baricade, chiar daca pardalnica aia de Constitutie nu i-ar mai permite decat sa se foloseasca de un eventual Medvedev, pe care --- ghici! --- si l-a pregatit minutios de multi ani, in cel mai rafinat secret...Oricum, cred ca va fi mai interesant cu Base premier...In mai multe legislaturi consecutive, desigur. Caz in care democratia constitutionala = K.O. :)
    6 2
  • De cand au venit uselistii la putere nu au facut altceva decat sa ne spolieze.Dar nu e nimic,vor mai veni alegeri.Acum sa-i intreb eu pe cei de la M.A.I ALTCEVA,MAI DUREROS DECAT AMENZILE(PE D-NUL Stroie mai exact),si anume,cand o sa-i arestati pe cei care si-au pus semnatura pe contractul cu BECHTEL?DAR PE CEI CARE AU VANDUT AURUL TARII PRIN SEMNAREA CONTRACTULUI DE LA ROSIA MONTANA?Pana atunci,,ciocu mic,,.
    10 1
  • ba,da cu voi nu-i bine nicicum!!!!???,....asa popor asa conducatori....stati linistiti ca astora carora li se par prea ieft6ine amenzile.tocmai li se va scumpi rovinieta cu 66%...popor de ......care se chinue sa mai inventeze o data gaura la macaroana....incep sa cred ca numele astea de pe aici nu-s decit niste perdele sub care sc riu base,ponta,stroe antonescu etc
    2 0
  • inexorabil
    Da, @radu, aurul mai trebuia sa-l "maritam"...Pamantul nostru este intesat de osemintele a mii si mii de eroi care n-au ezitat sa-si verse sangele, de-alungul secolelor, ca sa ramana tarisoara asta intacta teritorial si cu bogatiile sale inestimabile in proprietatea de drept a intregii natiuni, iar noi ce facem? Consimtim, de dragul unui salariu amarastean, al unei trotinete in fata blocului, al unui termopan in fereastra si al unei tablete "cool" --- toate "garantate de stat" --- sa ne fie rapita mostenirea stramoseasca de catre rapacii straini vanatori ai avutiei nationale...Cred ca stramosii de care pomeneam nu se rasucesc in morminte, ci prefera sa sape si mai adanc, sa se afunde ca sa nu mai auda o iota de lasitatea noastra exemplara...
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru