Dakar - etapa a 13-a

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 19.01.2007
Rasturnare de situatie la motociclete dupa ce Marc Coma, liderul concursului, a abandonat in urma un accident spectaculos. Cyril Despres a profitat si a castigat etapa de azi.

In etapa a 13-a a raliului Dakar, desfasurata in Mauritania, motociclistul Cyril Despres a terminat primul, in timp ce liderul clasamentului, Marc Coma a iesit din concurs intr-un mod spectaculos. Despres a inceput ziua cu 54 de minute in spatele lui Coma dar a alergat foarte bine cei 458 de kilometri dintre Kayes si Tambacounda, terminand sectiunea cronometrata, de 260 de km, cu trei minute in fata urmatorului sosit. Francezul de 32 de ani nu a stiut de abandonul spaniolului Coma pana la sfarsitul etapei si a terminat cu 32 de minute in fata colegului sau de echipa David Casteau, care nu a reusit nici macar o clasare in primii 10.

Starul zilei a fost sud-africanul Tom Classen, care si-a imbunatatit performanta din etapa a 12-a (locul patru) terminand pe locul 2 cu 3:03 minute in urma lui Despres. Chris Blais, Thierry Bethys si Janis Winter au completat tabloul primilor cinci clasati.

Cel mai important eveniment a zilei a fost insa accidentarea spectaculoasa a spaniolului Coma.

Acesta a lovit o stanca la kilometrul 57 al specialei cronometrate distrugandu-si motocicleta KTM Repsol. A fost nevoie de interventia unui elicopter pentru a-l transporta la cel mai apropiat centru medical.

Castigatorul etapei a 12-a, Isidre Esteve Pujol si-a distrus si el motocicleta si a fost nevoit sa piarda ore bune pana cand camionul de service a reusit sa o repare.

 
Tot astazi, romanul Emanuel Gyenes a reusit sa termine pe locul 29, cea mai buna performanta obtinuta vreodata de un roman in raliul de la Dakar. Romanul a terminat cu 33 de minute in urma castigatorului de azi, Cyril Despres, si ocupa in prezent locul 48 in clasamentul general.

 
La categoria masini nu au existat rasturnari de situatie. Carlos Sainz si-a continuat revenirea cu o victorie de numai 26 de secunde in fata urmatorului clasat Stephane Peterhansel. Spaniolul de 44 de ani castiga pentru a doua oara consecutiv o etapa Dakar dar ramane in clasamentul general pe locul 9. Desi a terminat pe 2, Peterhansel si-a asigurat un avantaj de 4:46 minute fata de colegul sau de echipa Luc Alphand.

Cu numai doua etape ramase pana la final, Mitsubishi ameninta cu victoria ini Dakar desi nici un pilot al constructorului japonez nu a castigat deocamdata o etapa.

Hiroshi Masuoka (Mitsubishi), Carlos Sousa (Phoenix VW) si Robby Gordon (Hummer) si-au mentinut pozitiile sase, sapte si opt. Gordon a pierdut insa 10 minute si va trebui sa se claseze mai bine in etapele ce vor urma pentru a-si asigura pozitia.

La camioane, nimic nu il mai poate impiedica pe Hans Stacey sa isi adjudece victoria dupa ce si-a marit avantajul in clasamentul general la aproape trei ore. Cu toate acestea, el nu a putut sa-l impiedice pe Loprais sa castige etapa de azi.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru