F1 Canada: din nou Alonso!

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 25.06.2006
Fernando Alonso a mai facut un pas spre castigarea celui de-al doilea titlu mondial consecutiv in Marele Premiu al Canadei, pe care l-a castigat fara emotii.
O evolutie stralucitoare a lui Fernando Alonso i-a permis acestuia sa bifeze inca o victorie in Campionatul Mondial de Formula 1, de aceasta data in Marele Premiu al Canadei. Chiar daca a doua pozitie parea a fi acontata de Kimi Raikkonen, Michael Schumacher a reusit sa ii sufle finlandezului in extremis al doilea loc pe podium, dupa ce Safety Car-ul a intrat pe pista cu sapte tururi inainte de final si dupa ce pilotul de la McLaren a gresit intrun viraj in ultimul tur.

Cursa a inceput sub un soare arzator pe circuitul Gilles Villeneuve din Montreal, scena Marelui Premiu al Canadei. Principalele evenimente ale startului au fost retrogradarea lui David Coulthard pe ultima pozitie a grilei din cauza schimbarii motorului si faptul ca Giancarlo Fisichella a pornit inaintea aprinderii luminlor verzi, ceea ce i-a adus o trecere pe la standuri care ii stergea acestuia orice sansa la victorie.

In timp ce in fruntea cursei avea loc un duel apropiat intre Kimi Raikkonen si Fernando Alonso, cea mai spectaculoasa batalie se dadea pentru locul al 4-lea, intre Montoya si Nico Rosberg. Razboiul germano-columbian a lasat urme adanci in conditiile in care Nico Rosberg a fost silit sa abandoneze dupa ce a facut cunostinta cu un zid de beton iar Juan Pablo Montoya a trecut pe la standuri pentru a-si schima nasul masinii. Cele doua moniposturi Midland s-au acrosat si ele in acul de par Casino, eveniment care a adus pe pista, pentru prima oara, Safety Car-ul. Intre timp, Montoya incepea sa recupereze timpul pierdut la standuri depasindu-l pe Coulthard. Dupa ce Fisichella si-a ispasit penalizarea, locul al 3-lea ramanea in grija lui Jarno Trulli, care era talonat de aproape de Michael Schumacher.

Dupa 10 tururi, deja se dinstingeau doua grupuri: Alonso si Raikkonen pe de o parte si restul lumii pe de alta parte. Raikkonen a avut chiar tentativa de depasire asupra campionului mondial en-titre, nereusita insa, in acelasi timp in care Montoya atingea faimosul zid din Quebec, ceea ce i-a provocat abandonul. Masinile care au pornit din coada grilei de start au fost primele care au intrat la realimentare, in turul al 15-lea.
In turul 20, cei doi piloti din fata aveau deja 20 de secunde avans, adica o medie de o secunda pe tur pusa in diferenta fata de Jarno Trulli, care se afla atunci pe locul al treilea.

Cand toata lumea astepta cu interes intrarile celor doi piloti din frunte, Michael Schumacher reusea sa il depaseasca pe Trulli. Echipa de mecanici ai lui Raikkonen a dezamagit din nou, acestia nereusind sa ii schimbe un pneu, finlandezul pierzand pana la urma 6 secunde in duelul cu Alonso. Michael Schumacher a intrat a boxe de abia la mijlocul cursei, inaintea pilotilor BMW-Sauber si a lui Massa, care a incheiat seria realimentarilor.

Au inceput apoi episoade amuzante, toti pilotii avand probleme cu franele, fiecare “reusind” – mai grav sau mai putin grav - sa iasa de pe pista sau sa taie sicanele din Montreal. Raikkonen a pierdut in aceasta perioada foarte mult timp, Alonso sprintand spre o victorie care nu a fost pusa in niciun moment la indoiala. In aceste conditii, finlandezul de la McLaren si-a permis sa se relaxeze, gresind de cateva ori, fapt care l-a apropiat pe Michael Schumacher, germanul sperand la a doua pozitie.

Surpriza a venit cu opt tururi inainte de final, cand o neatentie a lui Villeneuve l-a facut pe acesta sa isi parcheze masina intr-un zid, resturile monopostului sau determinand aparitia pe pista a Safety Car-ului. Ecarturile dintre primii trei clasati au disparut astfel. Depasirile nu au intarziat sa apara. Daca prima i-a avut in rolurile principale pe Button si pe Coulthard, care reusea astfel sa prinda ultima pozitie in puncte, a doua a fost mult mai importanta, Michael Schumacher profitand dupa o greseala a lui Kimi Raikkonen pentru a termina pe locul al doilea, imediat dupa Fernando Alonso, care a dat impresia ca a stapanit fara emotii intreaga cursa.


Iata rezultatele complete ale cursei de astazi si clasamentele la zi.


CLASAMENT MP AL CANADEI


Poz  Pilot  Nat  Echipa  Timp  Obs 
1.  Fernando Alonso  Spa  Renault  34:37.308   
2.  Michael Schumacher  Ger  Ferrari  2.111   
3.  Kimi Raikkonen  Fin  McLaren-Mercedes  8.813   
4.  Giancarlo Fisichella  Ita  Renault  15.679   
5.  Felipe Massa  Bra  Ferrari  25.172   
6.  Jarno Trulli  Ita Toyota  -1 tur   
7.  Nick Heidfeld  Ger  BMW  -1 tur
 
8.  David Coulthard  MBr  Red Bull-Ferrari  -1 tur
 
9.  Jenson Button  MBr
Honda  -1 tur
 
10.  Scott Speed  SUA  Toro Rosso-Cosworth  -1 tur
 
11.  Christian Klien  Aut  Red Bull-Ferrari  -1 tur
 
12.  Mark Webber  Aus  Williams-Cosworth  -1 tur
 
13.  Vitantonio Liuzzi  Ita Toro Rosso-Cosworth  -2 tururi
 
14.  Tiago Monteiro  Por MF1-Toyota  -4 tururi
 
15.  Takuma Sato  Jap  Super Aguri-Honda  -6 tururi
 
           
Aband.  Jacques Villeneuve  Can  BMW  turul 12  Accident 
Aband.

Ralf Schumacher  Ger  Toyota  turul 12   
Aband.
Juan Pablo Montoya  Col  McLaren-Mercedes  turul 57  Accident
Aband.
Rubens Barrichello  Bra  Honda  turul 59  Motor 
Aband.
Franck Montagny  Fra Super Aguri-Honda  turul 68  Motor 
Aband.
Nico Rosberg  Ger  Williams-Cosworth  turul 69  Accident 
Aband.
Christijan Albers  Hol  MF1-Toyota  turul 70  Acrosaj 


CLASAMENT PILOTI


Poz  Pilot  Nat  Echipa
Puncte 
1.  Fernando Alonso  Spa  Renault  84 
2.  Michael Schumacher  Ger  Ferrari  59 
3.  Kimi Raikkonen  Fin  McLaren-Mercedes  39 
4.  Giancarlo Fisichella  Ita Renault  37 
5.  Juan Pablo Montoya  Col  McLaren-Mercedes  26 
6.  Felipe Massa  MBr  Ferrari  28 
7.  Jenson Button  MBr
Honda  16 
8.  Rubens Barrichello  Bra
Honda  13 


CLASAMENT ECHIPE


Poz  Echipa Nat  Puncte 
1.  Renault  Fra  121 
2.  Ferrari  Ita 96 
3.  McLaren-Mercedes  MBr  66 
4.  Honda  Jap 29 
5.  BMW  Ger
19 
6.  Toyota  Jap
11 
7.  Williams-Cosworth  MBr
10 
8.  Red Bull-Ferrari  MBr

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru