Legendarul Aston Martin V8 aniversează 50 de ani de la debut

de Alexandru Monenciu
Joi, 20.10.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Constructorul britanic de automobile celebrează cele 5 decenii trecute de la debutul legendarului model V8. Acesta a fost produs pe parcursul a 17 ani.

1972 a fost un an de cotitură pentru Aston Martin. Sir David Brown tocmai vânduse compania, iar viitorul se arăta mai mult decât optimist. A fost momentul oportun pentru lansarea unui nou model. Este vorba despre legendarul V8.

Gândit ca un înlocuitor pentru DBS V8, Aston Martin V8 a fost la început un studiu de design, având în vedere că miza pe o înfățișare complet nouă. Mai ales în partea din față, unde liniile angulare au fost înlocuite cu unele mai fluide.

Sub capotă se regăsea un motor V8 de 5.3 litri, echipat cu un sistem de injecție Bosch. Unitatea dezvolta 320 de cai putere, suficient pentru a atinge 100 de km/h în 6 secunde și o viteză maximă de 257 km/h. Propulsorul venea fie în compania unei transmisii manuale cu 5 trepte, fie uneia automate cu 3 rapoarte.

Prima iterație a fost replicată în 289 de exemplare, potrivit reprezentanților companiei.

Aston Martin V8 a primit, de-a lungul anilor, mai multe versiuni, inclusiv una V8 Vantage.

Lansat în 1977, acest model a fost considerat, la acea vreme, primul supercar britanic. Unul îndeajuns de rapid încât să întreacă Ferrari Daytona până la 100 de km/h.

Motorul a suferit câteva modificări, astfel că a ajuns să dezvolte 380 de cai putere.

Producția lui Aston Martin V8 a încetat în 1989. Cu doi ani înainte, mașina (în varianta V8 Volante) a debutat pe marele ecran, în filmul The Living Daylights, din seria James Bond. Un exemplar V8 apare și în No Time To Die, cel mai recent film 007.

via Aston Martin

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru