Noul Alpine A290 Beta, conceptul care anunță primul hot hatch electric al mărcii

de Tiberiu Safta
Miercuri, 10.05.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Alpine a prezentat oficial conceptul A290 Beta, un concept care anunță primul hot hatch electric al mărcii franceze. Noua mașină va fi transformată într-un model de serie, iar lansarea acestuia va avea loc în 2024.

Constructorul francez de mașini de performanță a dezvăluit oficial noul concept A290 Beta. Pe scurt, noul concept anunță primul hot hatch electric din istoria mărcii. De altfel, fanii Alpine, dar și de hot hatch-uri, vor fi bucuroși să afle că acest concept va fi transformat într-un model de serie, iar lansarea oficială este programată pentru 2024.

Până atunci, putem admira de mai aproape noul concept al viitorului model de performanță. A290 Beta va fi primul din 3 modele noi pe care le va lansa Alpine în viitorul apropiat și care va face parte din seria Dream Garage. Celelalte două modele vor fi un crossover GT și înlocuitorul lui A110. Bineînțeles, toate cele 3 modele vor fi electrice.

DESIGN ASEMĂNĂTOR CU CONCEPTUL RENAULT 5

Primul lucru care iese în evidență este design-ul foarte similar al lui A290 Beta cu conceptul Renault 5 prezentat în 2021. Putem considera, de altfel, noul concept Alpine ca fiind versiunea de performanță a viitorului Renault 5. Noul concept al hot hatch-ului electric prezintă un design agresiv, cu foarte multe elemente inspirate direct din lumea sporturilor cu motor.

De exemplu, proiectoarele din partea frontală au o semnătură luminoasă în forma literei X, o notă preluată de la vechiul Alpine A110 din anii '70, model care s-a remarcat în special în competițiile de raliuri.

Tot aici putem vedea și o dungă magenta care se prelinge de-a lungul conceptului, care simbolizează legătura dintre șofer și mașină.

Aspectul agresiv al conceptului este completat de o vopsea two-tone, alb în contrast cu negru, precum și de jantele de 20 de inch cu un design unic și încălțate în anvelope Michelin.

POZIȚIE CENTRALĂ PENTRU ȘOFER

Inspirația din lumea motorsportului este mult mai evidentă în habitaclu, acolo unde avem o configurație neobișnuită pentru o astfel de mașină. Asta pentru că șoferul beneficiază de o poziție centrală, la fel ca la un monopost de Formula 1. Alături de scaunul șoferului sunt prezente și alte două scaune laterale pentru pasageri, astfel că noul concept A290 Beta se aseamănă, din acest punct de vedere, cu legendarul McLaren F1.

Bordul conceptului este desenat sub forma unei săgeți, un design care amplifică senzația de viteză și care, bineînțeles, scoate în evidență poziția centrală a celui aflat la volan. Aspectul volanului este și acesta inspirat din lumea sporturilor cu motor și include chiar și un buton pentru depășire, care oferă mai multă putere pentru 10 secunde. De asemenea, bordul este iluminat aproape în întregime, iar dungile cu tehnologie LED pot afișa inclusiv luminile de semnalizare.

De altfel, dacă observăm cu mai multă atenție, interiorul lui A290 Beta nu conține ecrane.

Singura excepție este un Heads-Up Display care afișează informațiile necesare direct pe parbriz, deasupra volanului. Scaunele sport sunt confecționate în întregime din fibră de carbon și îmbrăcate în piele ecologică, iar consola centrală este "mutată" deasupra șoferului, în plafon.

DOUĂ MOTOARE ELECTRICE

Alpine nu a dezvăluit foarte multe detalii despre propulsorul conceptului A290 Beta. Cu toate acestea, conceptul este propulsat de două motoare electrice amplasate în puntea din față și care beneficiază și de tehnologie de vectorizare a cuplului. Această tehnologie va fi prezentă și la modelul de serie.

Conceptul oferă și 3 moduri de rulare diferite: Dry, Wet și Full. De asemenea, hot hatch-ul electric primește și frâne Brembo cu etriere cu 4 pistoane, precum și un sistem ABS cu nu mai puțin de 11 setări diferite. La final, conceptul mai primește și o suspensie multi-link pentru puntea din spate.

Așa cum spuneam, conceptul Alpine A290 Beta va fi transformat într-un model de serie. Lansarea oficială a primului hot hatch electric de serie al mărcii va avea loc în 2024.

via Alpine

Comentarii (3)

  • Cel mai probabil poti gati carnea pentru un burger mult mai rapid, mai curat, mai ecologic, mai ieftin intr-un cuptor cu microunde.

    Dar apoi, cine dracu vrea sa manance burger facut la microunde? :)
    8 7
  • eu imi fac si omleta la microunde!

    cred ca au vrut sa scrie P1.

    nu prea pare sport, cam botucanoasa. jantele parca au radiatoare in ele?
    2 1
  • masina asta o sa puna cu botul pe labe multe masini asa zis sport, atatea cate au mai ramas pe piata, ca majoritatea deja a fost eliminata
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru