Noul Cod de Procedură Civilă uşurează procesul de sechestrare a maşinilor

de Sebastian Toma
Joi, 14.02.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Noul Cod de Procedură Civilă va schimba modul în care sunt sechestrate vehiculele supuse executării silite, informează Capital. Acesta intra în vigoare începând cu data de 15 februarie 2013.

Începând de mâine, 15 februarie 2013, va intra în vigoare noul Cod de Procedură Civilă, informează Capital. Acesta modifică procedura de recuperare a bunurilor de la datornicii executaţi silit, implicit în cazul vehiculelor. Astfel, în cazul unui autovehicul executat silit, există posibilitatea ca poliţiştii să identifice vehiculul în trafic şi să ridice cartea de identitatea şi certificatul de înmatriculare al acestuia. În cazuri extreme, există şi posibilitatea sechestrării vehiculului, dar indiferent de situaţie, şoferul va primi o copie a documentelor. Până acum, creditorii erau nevoiţi să apeleze la detectivii particulari pentru a găsi un vehicul care trebuia executat silit.

Noul sistem va simplica şi procedura de achiziţie a bunurilor care au fost executate silit, în cazul în care acestea nu vor fi recuperate de proprietarii anteriori prin achitarea creanţelor. Astfel, bunurile vor fi comercializate prin intermediul executorilor, care vor publica anunţuri de vânzare atât la sediu, cât şi în ziare locale sau naţionale, în reviste, sau pe portalurile de specialitate.

Amatorii de chilipiruri vor avea în faţă un proces mai simplu de achiziţie al bunurilor respective. În plus, oferta de maşini executate silit este aşteptată să crească, deoarece procedura de executare silită a acestora s-a simplificat, iar executorii pot găsi mai uşor un asemenea vehicul.

Via Capital

Comentarii (2)

  • Ce are politia de a face cu o chestie civila intre doua entitati?
    Este exact aceeasi situatie cu radarele fixe instalate de firme private pentru venituri al bugetul primariilor.

    Politia trebuie sa se ocupe de chestii cum ar fi furturi. Daca un jmeker nu-si plateste rata la masina, firma de leasing sa o declare furata si numai atunci politia are obligatia sa intervina.
    2 0
  • După mai bine de două decenii de la reinstaurarea democraţiei în România forul legislativ a reuşit să adopte un Nou Cod de procedură civilă, eveniment care ar trebui să reprezinte un moment de referinţă în evoluţia dreptului nostru. Sistemele juridice contemporane sunt de o mobilitate extraordinară, astfel că, în mod natural, nici legislaţia procesuală nu poate fi considerată una imuabilă, ea fiind întodeauna perfectibilă, ca orice operă umană. Dar, în acelaşi timp, nu trebuie să ignorăm efectele deosebit de negative pe care le poate determina, adeseori, escaladarea procesului de legiferare, modificările normative intempestive, formale şi inconsecvente, care, din păcate, au culminat cu modificarea repetată a unui cod care nici nu a intrat în vigoare. Nădăjduim însă că noua noastră procedura civilă îşi va păstra tradiţionala caracteristică de a reprezenta cea mai stabilă ramură a sistemului juridic. Un atare deziderat depinde, în mare măsură, de modul de receptare de către practicieni a noilor reglementări în materie. Doctrina ar trebui să se alăture şi ea unor asemenea eforturi şi să contribuie la interpretarea noilor dispoziţii legislative, cu pasiunea şi rigoarea ce trebuie să-i fie caracteristică.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru