Până la maşinile autonome, faceţi cunoştinţă cu Cheetah, primul robot care sare peste obstacole fără a avea nevoie de sprijin

de Mircea Meșter
Vineri, 29.05.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cercetătorii americani de la MIT reuşesc să transforme uşor-uşor filmele SF în realitate: un robot cu patru picioare copiază mişcările animalelor şi sare peste obstacole după ce le măsoară automat înălţimea.

Chiar dacă pe Automarket eşti obişnuit să citeşti despre maşini, îţi vom reţine atenţia în următoarele câteva minute cu o chestie interesantă întâmplată în domeniul roboticii. E adevărat că nu e vorba de patru roţi, dar include patru picioare, ceea ce echilibrează cumva balanţa.

Nu puteam însă să ignorăm reuşita cercetătorilor americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care au reuşit să construiască primul robot din lume care reuşeşte să sară independent peste obstacole de diferite mărimi şi forme utilizând exclusiv senzorii şi radarele de "la bord". Conform declaraţiilor oamenilor care au reuşit să transforme robotul botezat Cheetah într-o maşinărie atât de specială, este pentru prima dată în istorie când un robot cu patru picioare reuşeşte să evite obstacolele sărind peste ele fără spirijin.

Reuşita cercetătorilor de la MIT vine în contextul în care constructorii auto încep să dezvolte maşini cu capacităţi din ce în ce mai complexe de pilotaj automat.

Aceste modele utilizează camere şi senzori asemănători pentru a se orienta în spaţiu, primele asisteme autonome reuşind să "piloteze" maşina autonom în traficul aglomerat sau pe autostradă utilizând ca repere liniile de marcaj de pe şosea şi maşinile din jur. 

Comentarii (5)

  • pe mine ma strange in spate cand vad imaginilea asta, pe voi nu?

    testele au cel putin 8 ani
    https://www.youtube.com/watch?v=39ZgHtXg3kM

    https://www.youtube.com/watch?v=7iheBs3857o

    inca 10 ani si....
    13 1
  • mircea
    @vianu
    Cred că depinde la ce fel de filme se uită fiecare :)
    5 6
  • pai mie imaginile mi-au adus aminte de Robocop, film pe care l-am vazut in 1990 si care m-a marcat prin violenta

    dar sa fim sinceri, nu putem asocia cainii din filmulete astea cu robotica Eve din Wall-e

    https://www.youtube.com/watch?v=Bxd5-f_3Fko
    6 2
  • Mda...nasol momentul pt. noi...Om' trai si om' vedea. @Mircea-dincolo de filmele preferate, trebiue sa deducem ca tehnologia este e mult in mainile armatei ...americane, bineinteles, iar la momentul actual, cu ce se petrece in zona, e cam...albastra situatia. A! sI SA NU CREZI CA RUSII STAU SI DORM. AU FURAT DEMULT TEHNOLOGIA...
    4 1
  • tehnologie ce ne va haitui si kilarii in viitor
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru