Pericol de inundații: cum descoperim mașinile second-hand avariate de apă sau inundații?

de Alexandru Monenciu
Miercuri, 23.06.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Pe lângă kilometrajele date înapoi sau accidente neraportate de câtre vânzători, cei care intenționează să cumpere o mașină second-hand trebuie să se ferească acum și de mașinile care au suferit avarii de la inundații sau apă.

Atunci când vrei să cumperi o mașină second-hand este foarte bine să fii foarte atent și să pleci de la premiză ca niciun vânzător nu este de bună credință. Până la urmă este mai bine să fii cât se poate de vigilent decât să afli ulterior că mașina pe care ai cumpărat-o are defecte ascunse.

Până acum, cumpărătorii de mașini second-hand trebuiau să se ferească de kilometraje date înapoi sau accidente anterioare neraportate de vânzători. Acum, însă, aceștia trebuie să fie atenți și la vehiculele care au suferit avarii de la inundații sau apă.

Contrar credinței populare, un autoturism inundat nu se usucă și gata, pericolul a trecut. Acesta poate suferi avarii serioare care pot să apară brusc, la ceva vreme după incident. Cel mai afectat este sistemul electric, dar pot apărea nereguli și la direcție sau sistemul de propulsie.

Cum să eviți neplăcerile cauzate de achiziționarea unui vehicul care anterior a fost afectat de inundații?

1. ÎNTREABĂ VÂNZĂTORUL ȘI CERE RĂSPUNS ÎN SCRIS

În primul rând întreabă vânzătorul dacă mașina a fost implicată într-o inundație sau a suferit daune de la apă. Mai mult, nu te sfii să ceri un răspuns în scris, care îți poate fi de folos pe viitor în cazul unui proces.

2. BAZEAZĂ-TE PE SIMȚUL OLFACTIV

Cu alte cuvinte, folosește-ți nasul. Pentru că o mașină care a trecut printr-o inundație va prinde un miros specific de umezeală și mucegai. Desigur, vânzătorii vor încerca să ascundă acest miros cu odorizante auto, dar poți urma o rutină pentru a nu fi păcălit.

Scoate toate odorizantele din habitaclu, așteaptă să dispară orice urmă de parfum, închide complet ușile și geamurile, așteaptă în afara mașinii 5-10 minute și apoi intră în mașină și încearcă să miroși urme de umezeală sau mucegai.

3.

INSPECTEAZĂ CÂTEVA LOCURI STRATEGICE DE URME DE UMEZEALĂ

Oricât lasă vânzătorii mașina la uscat, înainte de vânzare, sunt câteva locuri în care umezeala persistă. Spre exemplu, faruri și stopurile (aspect cețos), portbagajul sau la roata de rezervă.

4. FII ATENT LA STAREA TAPIȚERIEI

Uită-te ca tapițeria să fie toată la fel, să nu existe urme de modificări (spre exemplu, scaunele din față să aibă altă nuanță față de cele din spate). Cel mai des motiv pentru o asemenea modificare este încercarea de a ascunde ceva.

5. FEREȘTE-TE DE RUGINĂ, MAI ALES DACĂ ESTE PREZENTĂ ÎN ANUMITE LOCURI

Rugina este un lucru des întâlnit, mai ales la o mașină mai veche. Dar anumite locuri nu ar trebui să prezinte urme de rugină decât dacă vehiculul a fost inundat recent.

Câteva exemple de asemenea locuri: pe capetele șuruburilor, la balamalele ușilor, în jurul prinderilor portbagajului, pe inelele de prindere de sub bord, pe marginile ușilor, sub scaune (mai ales pe arcuri) și în torpedou.

6. UN TEST DE RULARE ESTE SFÂNT

O plimbare scurtă cu mașina pe care urmează să o achiziționezi îți poate răspunde la multe întrebări. Inclusiv dacă a fost victima unei inundații.

În timpul drive test-ului, folosește cât mai multe componente electronice. Așa cum spuneam, apa afectează puternic sistemul electric, așa că ai șanse mari să depistezi posibile avarii ascunde în timpul acestui drive test.

7. VERIFICĂ ULEIUL

Chiar dacă nu ești un împătimit al mecanicii, tot trebuie să știi ce consistență și ce culoare trebuie să aibă uleiul din motorul mașinii tale.

În cazul unei mașini care a fost inundată, uleiul este mai lipicios și are o culoare asemănătoare cu cea a laptelui cu ciocolată.

8. VERIFICĂ FILTRELE DE AER

Filtrele din hârtie capătă imediat pete de la apă, dacă aceasta ajunge la ele. Așadar, scoate filtrul și examinează-l la lumină. Orice pată care pare să fie de la apă ar trebui să îți ridice mari semne de întrebare.

9. VERIFICĂ DOPURILE DE SCURGERE

Totodată, verifică și dopurile de scurgere ale mașinii. Acestea sunt amplasate în diferite locuri și n-ar trebui să fie deranjate dacă mașina nu a luat recent apă. Cele mai simplu de accesat sunt cele situate pe uși, în partea de jos.

Dacă vezi urme că aceste dopuri au fost scoase recent înseamnă, de cele mai multe ori, că interiorul ușilor a fost umplut cu apă.

10. APELEAZĂ LA UN MECANIC

Pentru a fi cât se poate de sigur că mașina second-hand pe care urmează să o cumperi este în regulă, du-o la un mecanic care să o inspecteze cap-coadă. Până la urmă, un profesionist poate să identifice foarte rapid dacă mașina respectivă a suferit daune din pricina apei.

via CarVertical

Comentarii (11)

  • Iedikk
    Asa se intampla cand se topesc ghetarii de la masinile diesel si pe benzina,cresc nivelurile marii,mergi si tu prin Oltenia cautand prize si intrii cu masina in Marea Neagra fara sa vrei.
    9 1
  • Mi se pare absolut logic ca-n poza articolului sa fie un Bmw în apă, altfel nu avea sens.
    13 0
  • Este atât de greu să cunoști toate pericolele atunci când cumperi o mașină de ocazie. Despre pagubele provocate de inundații, nu m-aș fi gândit niciodată.
    9 0
  • mircea badea
    mda, tot mai multi soferi manelisti prin avanta in balti si ape mari. niste carutasi..
    1 1
  • Sfaturi pentru domnișoare... pai in cartea mașinii mele scrie clar ca umezeala din faruri e normala și ca ulterior dispare... fapt probat de mine...
    5 0
  • @dan_grc
    La fel mi se pare ca au sens cand ies cocalarii din BMW-URI si trag cu pistolul, bat cu crosele de golf, ajungi pe plaja cu masina, pe partii, pe linii de tramvaie.
    E marca cea mai buna... pentru afaceri. Cei care nu au habar de masina iau BMW-uri. Orice troaca, daca are semn de BMW e considerata super afacere.
    Ieri citeam pe alt site ca multe masini orpite in trafic prezinta probleme tehnice grave si ca sa vezi, in poza tot o troaca pe cric. Sigur are lumea ceva cu marca asta super buna.
    Titlul arricolului: Romania s-a umplut de rable... Adevarat mai zice:
    https://www.4tuning.ro/alte-stiri-auto/romania-s-a-umplut-de-rable-peste-jumatate-dintre-masinile-oprite-zilele-trecute-in-trafic-descoperite-cu-probleme-tehnice-majore-46852.html
    Daca am scapa de troace si cocalari, am avea si noi viata mai usoara.
    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24876026-soferul-bmw-care-atacat-crosa-golf-sofer-logan-retinut-dupa-doua-zile-prietena-agresorului-care-lovit-loganul-nu-fost-inca-identificata-politisti.htm
    Bine, eu stiu ca e doar o alta coincidenta ca a coborat cocalarul si pitipoanca din BMW. Putea fi orice alta marca...dar nu au putut si ei sa ia, ca atat ii duce capul: BMW si bataie. Retarzi mai sunteti si vreti sa evoluam. Lasati pe altii.
    0 9
  • Am văzut acest articol și pe g4media cu o zi în urmă.
    Presupun că cei de la Car Vertical au colaborat cu mai multe publicații online.
    2 2
  • Scrie in carte si ca nu e normal sa intri cu BMW in apa marii sau cand sunt inundatii prin anumite locuri intentionat?
    Asta e intrebare generala, nu ca ai face sau ai avea tu BMW.
    0 1
  • @09.12... ești ridicol
    2 0
  • @20.05 tu ai innundati grave la cap esti penibil rau copile!
    2 0
  • Titel Valeo
    Tepe sunt si la masini noi
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru