Proiect de lege: Autoritățile și instituțiile publice vor putea cumpăra mașini mai scumpe

de Paul Cosma
Miercuri, 07.07.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoritățile și instituțiile publice vor putea cumpăra autoturisme la un preț maxim de 20.000 euro, inclusiv TVA, față de pragul actual de 18.000 euro, inclusiv TVA, potrivit unui proiect de lege.

Legislația actuală interzice autorităților și instituțiilor publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, să achiziționeze autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc, iar prețul acestora nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro, inclusiv TVA. 

Doar instituțiile din domeniul apărării și ordinii publice, misiunile diplomatice sau companiile de stat, pe profit, pot cumpăra automobile peste capacitatea cilindrică și prețul menționate, cu aprobare specială de la ministere sau Guvern.

Cum limita de 18.000 euro datează din 2012, reprezentanții actualei puteri au elaborat un proiect legislativ pentru majorarea acestui prag, potrivit publicației profit.ro. 

Având în vedere faptul că, din anul 2012 și până în prezent, toate sectoarele esențiale ale României, dintre care și economia natională, au suferit schimbări importante, și avand în vedere evoluția ascendentă a prețurilor de achizitie în sectorul de piață al autoturismelor, pentru ca normativele de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice să corespundă realității economice este necesară o intervenție legislativă de modificare a valorii maxime de achiziție a autoturismelor pentru dotarea autorităților și instituțiilor publice,” arată inițiatorii proiectului.

Astfel, proiectul prevede creșterea valorii maxime de achiziție a autoturismelor de cel mult 1.600 cmc de la valoarea de ”18.000 euro, inclusiv TVA” la valoarea de ”20.000 euro, inclusiv TVA”.

De asemenea, proiectul prevede stabilirea unui criteriu obiectiv în funcție de care se realizează conversia prețurilor de achiziție din euro în lei, respectiv valoarea va fi ”calculată la cursul BNR din ziua semnării contractului de achiziție.” 

Via profit.ro

Comentarii (5)

  • Pai cursul e de regula cursul BNR plus un procent
    11 4
  • Adrian
    Aoleu, nu e nimeni intrigat de asta? Pai nu era vorba ca doar pesedeii se lafaie pe banii statului? Ca fac achizitii nejustificate, ca risipesc banul public?
    Pai eu am inteles ca actualii guvernanti sunt imaculati, corecti, nu ne fura, nu.si bat joc de banii nostri.
    Vad ca lumea e linistita, nu mai e nici o problema acum. Bravo nene!
    23 6
  • #rezist
    Adrian,nu,nu suntem intrigati pentru ca nu ni s-a zis sa fim. Suntem programati sa ascultam docili de propaganda si sa iesim in strada ca oile doar cand ne cheama ei. Dupa ce le facem jocurile,mucles,capul la cutie pana la urmatoarea chemare,ne hranim cu statistici pozitive.
    20 4
  • Sunt orase care inca se face ”curatenia” cu maturoiul! Nu s aauzit de aspiratoare,perii!De autovehicule special automatizate care aduc gurile de canalizare la nivel,asfalteaza in jurul lor,,cratere astupate inteligent..in asemenea utilaje nu se investeste!La confortul bardihanului lor se gandesc!
    6 1
  • mircea badea
    ciuma "de dreapta" se lafaie din nou..

    urmeaza niste taieri/taxe de dreapta..pt romanii care dorm linistiti(pe fundal de manele)..
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru