Ruanda ne dă lecții: o zi pe lună fără mașină în centrul capitalei și programe de responsabilizare socială importate din Europa și SUA

de Mircea Meşter
Marti, 16.08.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Dacă până acum încercam să luăm exemple din Europa de Vest pentru a învăța cum se poate transforma orașul, o țară est-africană este un exemplu fabulos de responsabilizare socială: în capitala Ruandei, mașinile se opresc o dată pe lună, iar oamenii lucrează pentru comunitate.

În timp ce activitățile sportive care blochează în fiecare weekend o jumătate de bulevardul bucureștean Kiseleff au fost interzise pentru că "blochează traficul auto", alte țări considerate mai puțin dezvoltate decât România reușesc să se alinieze la trendul vestic în care orașele sunt lăsate să respire și blochează traficul pentru câteva zile pe an.

Ultima veste de acest tip vine din Ruanda, o țară central-est africană care a blocat traficul auto pe cele mai importante străzi și bulevarde din capitala Kigali în cursul zilei de duminică, 14 august, autoritățile locale susținând că doresc să generalizeze această acțiune. Străzile orașului au fost pline de ruandezi care timp de cinci ore au alergat sau au fost invitați la jocuri cu mingea precum fotbal sau baschet. În plus, cel mai mare stadion din Ruanda a fost transformat în dispensar, autoritățile oferindu-le locuitorilor posibilitatea de a-și testa gratuit acuitatea vizuală sau starea generală de sănătate.

Numele oficial al acțiunii a fost Car Free Day, iar primăria din Kigali susține că își dorește să transforme evenimentul într-o tradiție, urmând ca mașinile să nu aibă voie să circule în oraș pentru o zi în fiecare lună.

Kigali este considerat unul dintre cele mai curate orașe africane și se află în fruntea clasamentului mondial al protecției mediului, capitala Ruandei dezvoltând o cultură socială puternică după ce autoritățile au pus în aplicare o serie de măsuri care au rolul de a promova mișcarea printre locuitori.

Între acestea se numără vinerea scurtă, ruandezii care ies la mișcare fiind scutiți oficial de la muncă de guvern dacă își petrec după-amiaza pe terenurile de sport, sau Umuganda (în traducere liberă "Adunarea"), un eveniment care are loc în ultima sâmbătă a fiecărei luni și în care toți adulții între 18 și 65 de ani se alătură unor responsabilități sociale precum curățarea străzilor, a parcurilor, cosmetizarea tufișurilor și a copacilor sau chiar reparația unor clădiri publice cu valoare de patrimoniu.

Acest tip de "pietonizare" a orașelor devine din ce în ce mai întâlnit la nivel mondial, orașe din Europa de Vest, Statele Unite, Canada, Australia sau din țări Columbia, Indonezia și China regăsind plăcerea de a utiliza orașul fără a folosi mașina. 

Evoluția socială din Ruanda este cu atât mai lăudabilă cu cât în 1994 aici avea loc Genocidul împotriva etnicilor Tutsi în cadrul căruia un milion de oameni (aproximativ 20% din totalul populației) au fost torturați și uciși pe parcursul a 100 de zile. 

Comentarii (8)

  • Articol
    Ha ha ha....Ruanda are un PIB/locuitor de 1700 de dolari pe an (si asta in paritatea puterii de cumparare). Doar o parte dintre caile de acces principale sunt asfaltate si nu au nici un km de cale ferata.Despre ce masini si poluare vorbim in situatia asta? Articol de umplutura, in trendul politically correct din zilele noastre...
    13 11
  • au terminat de ingropat milionul ala de oameni luati pe macetă si acum dau lectii ?
    10 7
  • @unckle La noi dupa '89 s-a facut un genocid mai mare asupra populatiei. Poate nu stii insa din 1990 pana in 2008 s-au facut peste 7 mil de avorturi. Proabil ca cifra ajunge pe la 10-11 pana in 2016. Vorbim de vremuri de pace cu contraceptive de toate felurile pe piata (pe vremea comunistilor lipsa contraceptivelor era asa-zisa scuza).

    Iti zic asta pentru ca e aiurea sa ne luam de altii fara sa vedem ca poate la unele chestii suntem mai dihai decat cei din Africa, desi ne dam superiori ca suntem albi si avem mai multa scoala si conditii ca ei.
    11 6
  • @articol
    de aia nu o sa ne facem bine niciodata, ca intotdeauna va fi cineva mai putin smecher decat noi, si uite asa am ajuns sa ne comparam cu Rwanda...
    5 2
  • Etienne
    In Coreea de Nord circula foarte putine masini, iar a avea masina personala e interzis (cel putin asta spune media occidentala); pentru deplasare oamenii folosesc transportul in comun, bicicleta, sau, in mediul rural, carutele Acest aspect e prezentat ca ceva negativ. Totusi, tarile occidentale, care iau masuri coercitive pentru a impune asa ceva, sunt prezentate ca progresiste si responsabile. Mai nou vad ca si Ruanda e in acelasi club, desi ma indoiesc ca poluarea cauzata de prezenta in exces a masinilor pe strazi ar fi problema nr.1 a tarii.
    9 1
  • bine ma Andy, nu conteaza ca un milion de oameni au fost luati pe maceta ... conteaza ca nu ai avut tu burta plina din cauza caitalistilor si ca femeile au avut dreptul de a decide daca fac un copil sau nu ...
    4 0
  • @unckle Decizi daca faci un copil sau nu folosind sau nu contraceptive. Daca il dai afara esti deja criminal.

    Aia luati cu maceta poate au avut posibilitatea sa fuga sau sa se apere. Un fat nu are posibilitatea respectiva. Repet, vorbim de perioada de pace, cu contraceptive garla pe piata si nu de cazuri speciale medicale care intr-adevar au necesitat avort.

    Daca o dai in political correctness...atunci no comment. Mai citeste insa:

    http://stiripentruviata.ro/romania-cea-mai-mare-rata-avortului-si-mortalitatii-materne-din-ue-pusa-pe-seama-finantarilor-americane/
    4 1
  • Coreea de Nord prin liderul ei,a ajuns la concluzia ca cea mai sanatoasa carne de consum pt om, e cea de caine.
    Mai sanatoasa ca cea de pui,porc,vita,rata.
    Cu siguranta daca vei cauta prin Romania ,gasesti vreo doi nutritionisti din noul val,care sa confirme ce zice Liderul.
    Poate promovati si ideea asta,cine stie..

    Acum la subiect: cea mai sanatosa generatie de Romani si cu cele mai multe rezultate de exceptie in competitiile sportive,a fost cea care facea sport in Parcuri,Scoli,Stadioane.
    Nu pe STRADA,inconjurati de Noxele celor care ocolesc injurand zona inchisa.
    Daca ati lasa la o parte dispretul fata de anumite personaje din politica noastra,poate ati incepe sa ganditi ca niste oameni responsabili,nu in "trend"ul din ruanda..
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru