STUDIU: Cine sunt producătorii care oferă cele mai multe modele cu materiale ecologice

de Tiberiu Safta
Marti, 11.01.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Din ce în ce mai mulți producători de automobile au introdus, pe modelele lor, materiale ecologice. Pe baza unui studiu întocmit de compania britanică Dick Lovett, a fost realizat un clasament cu producătorii care oferă cât mai multe modele cu astfel de materiale.

În ultimii ani, curentul ecologist a devenit, treptat, foarte răspândit. Pentru a atrage cât mai mulți clienți preocupați de mediu, producători mari de automobile au început să ofere mașini cu materiale ecologice. Este important să clarificăm două aspecte din acest studiu. În primul rând, când vine vorba de materiale eco, ne referim strict la materialele folosite în interiorul unei mașini. Aici intră tapițeria scaunelor, materialele folosite pentru volan, planșă de bord și plafon.

În al doilea rând, pentru fiecare marcă inclusă în acest studiu, termenul de „model” se referă, de fapt, la nivelul de echipare, nu la o mașină distinctă. Unele mărci incluse în acest studiu, precum GMC, nu sunt disponibile în Europa. Iar pentru fiecare piață, nivelurile de echipare sunt diferite unele față de celelalte.

Conform studiului, Ford oferă cele mai multe modele cu materiale ecologice: 28 la număr. Mașina electrică Mustang Mach-E are un interior confecționat exclusiv din materiale de acest gen.

Următorul în clasament se află Honda, cu 20 de astfel de modele. Echiparea de bază a lui CR-V, precum și noul HR-V nu conțin materiale de origine animală. Podiumul este completat de către Nissan, cu 19 modele. Din nou, echipările de bază a unor mașini precum Juke sau Qashqai nu conțin materiale provenite de la animale.

În top 10 se mai află următoarele mărci: Smart (17 modele), Chevrolet (15 modele), Kia (15 modele), Hyundai (14 modele), Mercedes-Benz (13 modele), Citroen (8 modele) și Toyota (8 modele). În afara primilor 10 clasați, mai găsim și alți producători mari: Subaru și Opel/Vauxhall oferă câte 6 modele cu astfel de materiale. Imediat sub aceștia se află patru producători care oferă câte 5 modele cu materiale eco: Dacia, Land Rover, BMW și Renault.

Următorii 5 clasați oferă doar câte 3 modele cu materiale care nu sunt de origine animală: Buick, GMC, Peugeot, Tesla și Volkswagen. Clasamentul este completat de încă patru mărci care oferă numai câte un singur model cu materiale vegane: Fiat, Mini, Polestar și Porsche.

Aici putem preciza că Mini va renunța, în curând, să mai ofere mașini cu materiale din piele sau de origine animală. O promisiune pe care a făcut-o și Volvo.

Cu toate aceste demersuri de a renunța treptat la utilizarea materialelor de origine animală, în interiorul automobilelor, purtătorul de cuvânt al Societății Vegane, Dominika Piasecka, a recunoscut că mașinile nu pot fi „100% vegane”. Ea a adăugat că „este mai practic să renunțăm la pielea animală când cumpărăm o mașină, însă nu putem evita utilizarea altor materiale epuizabile, precum cauciucul sau oțelul”.

via Carscoops

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru