Toyota: F1 indoor

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 12.07.2006
Una dintre putinele elemente neexploatate inca de constructorii de Formula 1 este reprezentat de testele indoor. Toyota a reusit sa faca asta.

Unul dintre putinele lucruri de neimaginat in lumea Formulei 1 este ca monoposturile sa alerge intr-o cursa indoor. Oricat de mare ar fi sala, oricat de sigura ar fi aceasta incercare. Singurul compromis oficial are loc in fiecare an, la Monaco, cand pe parcursul a cateva sute de metri monoposturile trec prin celebrul tunel din capitala Principatului.

Si totusi, Toyota a realizat imposibilul. Este adevarat, cu doar o masina si in linie dreapta, insa un monopost Toyota TF105, identic cu cel prezent in Campionatul Mondial de Raliuri, a rulat la turatii maxime in centrul de expozitii britanic ExCeL, locul in care va debuta peste cateva zile Salonul Auto International de la Londra. Linia dreapta parcursa, in lungime de 384 de metri, a fost strajuita de jaloane, iar intreaga incercare va fi transmisa de BBC in cadrul urmatoarei editii a celebrei emisiuni Top Gear.

Evident, pentru a face fata provocarii, monopostul japonez a fost putin modificat, in functie de conditiile de rulare. TF105 a fost “incaltat” cu slick-uri (pneuri netede), cutia de viteze a fost si ea ajustata, franele au fost incalzite in prealabil, turatia motorului a fost redusa de la un maxim de 19.000 la 16.000 iar sistemul de control al tractiunii a lucrat la intreaga sa capacitate.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru