Test de anduranta Episodul 6

5148
Episodul 6 zoom
de Bogdan Mirică, Foto: Ciprian Mihai
Miercuri, 13.07.2011
Duster vizitează Hermannstadt

Dacă vă întrebaţi pe unde s-a mai umblat Dusterul nostru venim la raport şi săptămâna aceasta, cu un episod derulat la Sibiu. SUV-ul din Mioveni a călătorit alături de noi, weekendul trecut, în fosta capitală cultural europeană din 2007 pentru a fi alături de piloţii care şi-au disputat cea mai dificilă probă din Campionatul Naţional de Raliuri.

Duster nu a fost maşină de asistenţă, deşi ar fi putut-o face fără probleme. S-a achitat în schimb de îndatoririle unui companion devotat, care ne-a dus pe probele speciale de macadam şi ne-a transportat aparatura.

 

Drumul spre Sibiu, presărat cu TIR-uri şi semafoare

 

Am pornit spre Hermannstadt încă din zori pentru a evita canicula prognozată în weekend, dar şi pentru a prinde un trafic fluidizat. Puţinii kilometri de autostradă până la Piteşti s-au scurs repede. Duster a consumat bine, undeva la 6.7 litri/100 de kilometri, păstrându-ne în limitele de viteză legale.

Confortul la rulare a rămas acelaşi, pneurile cu talon mare şi suspensiile absorbind denivelările foarte bine. Din păcate, zgomotul la rulare ne-a făcut să apelăm din nou la serviciile sistemului audio, care, apropo, îşi face neaşteptat de bine datoria, oferind o fidelitate bună. Dieselul devine puţin cam zgomotos atunci când forţezi o depăşire iar turaţia creşte.

Pe drumul "european" care te duce de la Piteşti la Râmnicu Vâlcea şi mai apoi la Sibiu am fost nevoiţi să lucrăm mult cu maneta schimbătorului pentru a ţine Duster într-o permanentă plajă de cuplu, necesară oportunităţilor rare de a depăşi o coloană a infinitului pe orizontală, compusă din TIR-uri.

Treptele scurte ale cutiei te scot rapid din plaja de cuplu atunci când te apropii de 4000 de rotaţii, de aceea este bine să alternezi corect rapoartele. Ai timp să îţi tragi sufletul vreme de câteva minute, în coloană, la semaforul de pe Valea Oltului.

 

Bosajele largi, o problemă în parcare

 

În Sibiu, în parcarea cu bariere situată vizavi de Hotelul Continental, ne-am convins încă o dată de un aspect care ar putea fi considerat deranjant pentru unii. Pasajele generoase ale roţilor pot fi foarte utile în teren accidentat, însă profilarea lor în exces poate incomoda atunci când te apropii prea mult de o casetă care îţi oferă biletul sau jetonul de intrare în parcare. Dacă nu aproximezi bine dimensiunile maşinii şi încerci să te apropii prea mult ai putea zgâria caroseria.

 

Printre morile de vânt de altădată

 

Pe parcursul celor trei zile petrecute în Sibiu am stat alături de piloţii din Cupa Dacia Logan, ne-am întreţinut câteva zeci de minute cu omul care l-a înfruntat pe Colin McRae în anii săi de glorie (Francois Delecourt) şi am cinat într-un cadru tradiţional românesc, o definiţie a rusticului dusă până la limita confortului: Complexul Muzeal Astra.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu denumirea, un fel de Muzeul Satului de la marginea Sibiului. Duster s-a strecurat printre morile de vânt de altădată şi a pozat cuminte, după o zi istovitoare petrecută în praful de pe proba specială Şanta, acolo unde SUV-ul şi-a dovedit încă o dată robusteţea pe drumul bolovănos şi prin hârtoapele în care a parcat.

 

Portbagaj încăpător

 

Spuneam la început că Duster s-a dovedit un prieten de nădejde, care a cărat fără probleme aparatura fotografului nostru. Portbagajul este destul de încăpător, chiar şi în limitele normale.

Dacă se renunţă la cortina orizontală din pânză, capacitatea de încărcare creşte. Trepiedul şi celelalte stative au încăput fără probleme. Ceea ce deranjează este faptul că pânză cortinei nu este retractabilă şi poate incomoda atunci cand se renunţă la ea.

 

Costuri de exploatare test-drive (5.3 lei/litru motorină) 

Mod de rulare Kilometri parcurşi Consum mediu Combustibil consumat Costul combustibilului
Urban 385 8.4 litri/100 km 33 litri 175 lei
Extraurban 600 6.6 litri/100 km 39.6 litri 210 lei
Total Ep. 6 985   72.6 385 lei
EPISOADE ANTERIOARE
TOTAL Ep. 5  573   44.4  235 lei 
TOTAL Ep. 4 2114    123.6 litri   655 lei 
TOTAL Ep. 3 612   47.3 litri 250 lei
TOTAL Ep. 2 821   57 litri 302 lei
  TOTAL TEST 5105 7.5 litri/100 km
35% extraurban
75% urban
344.9 litri 1827 lei

Comentarii (1)

  • *****
    frumoase poze .....traiasca fotograful .....nimic nou in episodul asta
    8 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru