Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras dreptul Euroins de a emite asigurări RCA

de Mircea Meșter
Joi, 29.08.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O serie de nereguli depistate după un control al inspectorilor ASF duce la întreruperea temporară a dreptului Euroins de a emite asigurări RCA.

Esential 12.626 de dosare de daună a respins Euroins în 2012.
22 de dosare respinse au fost verificate de inspectorii ASF. În niciunul dintre ele nu era justificată decizia Euroins.
21% este cota de piaţă Euroins pe piaţa de asigurări RCA din România.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a ridicat societatea de asigurare Euroins România dreptul de a mai emite asigurări RCA din cauza unor nereguli depistate la nivelul dosarelor de daune pe care asiguratorul le are deschise în România. Conform oficialilor ASF, un control inopinat care a avut loc în această primăvară a dezvăluit, printre altele, faptul că Euroins a diminuat nejustificat plata despăgubirilor în cazul unor daune, a plătit cu întârziere sumele datorate asiguraţilor şi nu a notificat şi motivat corect unele decizii de respingere a daunelor auto.

"Interzicerea practicării de către societate a asigurării RCA este în vigoare până la implementarea de către compania Euroins a unui set de măsuri stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Măsurile se referă, printre altele, la revizuirea de către Euroins a instrucţiunilor, procedurilor sau normelor de constatare şi lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată a dosarelor de daună, informarea sau notificarea asiguraţilor cu privire la respingerea pretenţiilor de despăgubire", arată un comunicat semnat de ASF citat de Ziarul Financiar.

Pe lângă suspendarea pe temern nelimitat a activităţii de emitere RCA, directorul general Euroins a fost amendat cu 50.000 de lei, în timp ce şefului departamentului de daune i-a fost retras dreptul de a profesa în această funcţie. Totuşi, Euroins este obligată să respecte în continuare contractele pe care le are şi să soluţioneze dosarele de daună ale asiguraţilor săi în această perioadă.

via ZF

Comentarii (24)

  • Euroins au 21% din piata de asigurari???!!!!!!
    17 2
  • De ce te miri, avand in vedere ca aveau cele mai ieftine asigurari si romanii alearga dupa cest lucru. Pt. cel care isi facea asigurarea ii convenea ca platea putin, dar cel care era lovit era cel ce avea de tras.
    22 2
  • @ShelbyV8
    Au fost la un moment dat cei mai ieftini. Asta se inscrie in comportamentul tipic al consumatorului roman: cumpara cel mai ieftin produs, nu conteaza nimic altceva in afara pretului. Asta, plus faptul ca fiecare se gandeste numai si numai la propria persoana: atata timp cat nu-l priveste pe el ce RCA are daca altul e vinovat, il doare fix in cot.
    25 2
  • probabil au 21% .. ca sunt ieftine...
    8 2
  • auto_fan
    Asteptam cu mare nerabdare aceleasi actiuni/sanctiuni impotriva Carpatica si Astra.
    24 4
  • "Tehnica" celor de la Eucroins consta in aceea ca nu plateau decat daca erau actionati in instanta si apoi executati silit. Multi pagubiti se lipseau de litigii, dat bani la avocat, avansuri la executor judecatoresc etc. Prin urmare, desi suma de bani care asiguratorul trebuia sa o achite pentru dosarele care ajungeau in instanta si care erau puse in executare se mareau la ele adaugandu-se toate cheltuielile de judecata/executare, pana la urma, avand in vedere ca nu multi se incumetau sa-i dea in judecata, suma platita per ansamblu devenea mai mica.

    Cred ca singurii care se vor intrista afland aceasta stire vor fi avocatii si executorii judecatoresti care au facut bani buni din litigiile cu Euroins.
    21 0
  • Doamne, in sfarsit! Acum un an m-a lovit unu' care avea asigurare la Euroins. Nu mai vreau sa am de-a face vreodata cu aceasta firma. Este foarte ciudata.
    21 1
  • Am patit exact ce a spus Misha. Dupa ce timp de doua saptamani m-au tot amanat si masina mea era in service si nimeni nu se putea atinge de ea, a trebuit sa iau legatura cu un avocat (evident, alti bani), care la randul lui a fost dus de nas timp de o saptamana. Pana cand i-a amenintat ca se va merge mai departe si se vor cere daune pentru ficare zi de intarziere. Asta nu inainte de a ne face prosti pe amandoi... de ce, nu stim nici pana acum. Poate pentru ca am avut tupeul sa-mi repar masina pe asigurarea unui client de-al lor.
    20 1
  • george
    @dan
    Nu poti sa aduci ca argument comportamentul tipic al consumatorului roman din moment ce sistemul de asigurari e gresit, si anume sa platesti asigurarea pentru ca altcineva sa-si repare masina. In schimb, daca dispui de bani de care vrei sa scapi, iti cumperi asigurare la Allianz, nu faci niciun accident, in schimb un client Euroins iti loveste masina si din cate observ platesti alti bani pentru reparatia masinii personale. Doar ca orice persoana practica ar alege sa cheltuie banii respectivi in alt mod, si nu pentru ca prefera lucrurile ieftine :)
    7 5
  • Si cetatenii sunt de rahat ca se duc la bizari dastia gen Carpatica , euroins fara suparare. Nu zic sa o incheie la pret dublu fata de cel mai ieftin, dar pentru cativa lei exista societayi serioase si cu traditie. Eu unu asa fac.
    4 5
  • @George
    Ai si tu dreptate, dar va exista, din ce stiu o rezolvare: regres pe RCA. Se practica si afara. Asta, sau obligativitatea CASCO. Insa nu poti sa negi desconsiderarea romanului fata de toata situatia in sine. Toata lumea umbla dupa ieftin fara nici un fel de gandire de perspectiva: pe tine te doare la basca si iti faci la Euroins, ca e ieftin, dar daca altul intra in tine ca berbecul si iti arunca in fata o hartie igienica cu emblema Euroins pe ea, nu te apuca dracii? Pai, daca si tu ai Euroins, asta se cheama ca ai primit ce meriti. Daca organele 'competente' nu-si fac treaba, nu e si treaba societatii in ansamblu sa-i ia la refect sau sa-i izoleze pe cei care umbla cu pacaleli? Nu, pt ca pe noi nu ne intereseaza decat secunda uramtoare si propria persoana. De aici si toata situatia in ansamblu. In ce tara cu "apa calda din perete" din lumea asta o companie care ofera cele mai proaste servicii e nr.1 pe piata?
    7 1
  • Degeaba va plangeti ca-si fac oamenii asigurare la cea mai ieftina societate, poate sa coste 1 leu sau un lingou de aur rca-ul - este un contract semnat si trebuie respectate toate prevederile si clauzele acestuia, nu ramane la aprecierea unora ce sa se respecte si ce nu si nici pretul nu trebuie sa influenteze respectarea acestor prevederi.

    Daca asiguratorii ar sti ca infunda puscaria pt astfel de situatii atunci nu ar mai jecmani oamenii.

    La o alta stire similara am dat exemplul meu - atat eu cat si cel care mi-a lovit masina aveam si CASCO si RCA la aceeasi societate - totalul celor 4 produse financiare fiind in jur de vreo 8000 de ron [nu mai stiu exact] si cu toate astea am asteptat 1 an despagubirea. Deci nici la o valoare foarte mare societatea de asigurare nu s-a grabit sa-si respecte contractul si tineti cont ca despagubirea avea o valoare foarte mica...doar o zgarietura.
    6 0
  • @RRR
    Exista atatea canale de informare prin care iti poti da seama de seriozitatea unei companii. Eu merg pe aceeasi companie de multi ani, are preturi peste medie, dar n-am avut vreodata o singura problema. Dus, constatat, aprobat, fara intrebari, fara discutii, fara certuri.
    Un consumator istet se informeaza si izoleaza companiile neserioase. Se intampla ca eu sa lucrez si in domeniul vz de asigurari si crede-ma, oricat as incerca eu, cu buna credinta, sa conving oamenii de calitatea unui produs, 90% au o singura doleanta: cel mai ieftin, punct. Restul, D-zeu cu mila.
    Lasand la o parte institutiile de control, care au si ele in componenta acelasi gen de oameni ca si in restul societatii, situatia unei piete este data doar de consummator si nimeni altcineva.
    Cand ai 21% din piata si te, pardon, p*si pe toti clientii la daune, e o problema majora cu prioritatile cererii, nu cu oferta.
    8 1
  • @RRR: Pentru (doar) o zgarietura poti merge in Hypermarket/Dealer Auto, apoi cauti cariocile acelea de reparat fisurile (nu cele de colorat:)), pe culoarea masinii tale (aproximativ 10-30 lei, fara sa te razboiesti atat, si iti raman 3 sferturi pentru viitor), nu ar fi mai bine?
    1 11
  • Cei care au dat negativ probabil au asigurari la Euroins! Am avut si eu o experienta relativ proasta cu o asigurare la Carpatica, cand mi-au impus 3 service-uri asa mai de Doamne ajuta, dar macar mi s-a reparat masina. Si eu as vrea o asigurare foarte ieftina, dar deobicei ieftin si bun nu exista. Pt cei care care au asigurari ieftine sa vedeti ce "fain" e cand te loveste unu cu asigurare d-asta fantoma, poate pt unii pare ireal dar unii romani se gandesc si la binele colegului din trafic. Oricum e de apreciat ca sau luat ceva masuri in legatura cu asiguratorii care nu platesc, ar trebui inramat articolul asta ca ce s-a intamplat acum e o raritate.
    1 0
  • nu e doar euroins problema, sistemul e problema si are o rezolvare f simpla: fiecare isi repara masina pe propria asigurare RCA, apoi se descurca firmele la bani... simplu si eficient,caci fiecare sofer alege pt el ! de ce nu se vrea aceasta simpla solutie???
    1 0
  • antonny
    in 6 luni Euroins va fi sub alta denumire ......cu alti conducatori ........ATENTIE "Euroins" cu interzicerea temporară a practicării asigurării RCA......
    0 0
  • Problemele astea cu Euroins, Carpatica etc. nu sunt doar de azi - de ieri. Dar ASF funtioneaza anormal, la fel ca si celelalte institutii de la noi. Coruptia este un fenomen pe care statul se face ca nu il vede. Uitati-va doar la Justitie.
    4 0
  • gabi_o
    Cu carioca sa-ti repari tu Ligheanu!
    1 1
  • Trebuie sa gandim pozitiv si sa nu mai aruncam vinovatia....poate chiar multi dintre d-voastra cunosc si faptul ce sume enorme a despagubit Euroins.Daca in prezent a intampinat aceasta grava problema, speram tot asa sa treaca de obstacol, iar daca au ajuns sa vanda 21% din cota de piata ...asta nu este chiar usor, si RCA-urile nu au fost chiar ieftine tot timpul la Euroins...
    0 2
  • Draga Ela, tu unde lucrezi? A despagubit sume enorme dupa ce a fost data in judecata si executata silita. Sigur ca au fost enorme avand in vedere ca acestea au continut onorariile avocatilor si ale executorilor judecatoresti! Doar nu voiai sa le plateasca tot clientul saracul! Cei care insa nu s-au incumetat sa VA dea in judecata au ramas cu buza umfltata. Asa ca lasa-ne cu gargara transmite-le mafiotilor alora din Bulgaria salutarile noastre. Cretin o fi cel care si-o mai face veci pururi asigurare la voi.
    2 1
  • Carpatica
    Si carpatica nu pateste nimic? Alaturi de Astra sunt cei mai mari tepari!
    Teapa euroins. Daca ei nu au fost la fel de destepti sa bage in consiliul asf un fost director cum au facut cei de la Carpatica... acum sa sufere :))
    2 0
  • Mirzac
    "Marian Mîrzac, membru în consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a câştigat anul trecut 377.000 de lei (85.000 euro) în calitate de director general al companiei de asigurări Carpatica, ceea ce în­seamnă un salariu de peste 11.000 de euro pe lună având în vedere că a preluat mandatul la jumătatea lunii mai 2012, potrivit propriei declaraţii de avere. …"

    Ne mai miram de ce Carpatica nu pateste nimic? Ba mai mult eu cred ca toata suspendarea asta a fost comandata direct. Toti cei care avea de gand sa isi faca rca ieftin la euroins migreaza acum spre carpatica
    0 0
  • cristina
    eu mi-am luat rca ul de aici http://www.onerca.ro/asigurare-rca.html
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru