Contestarea unui proces verbal nu mai este gratuită

de Sebastian Toma
Miercuri, 09.10.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Odată cu Noul Cod de Procedură Civilă, contestarea unui proces verbal de amendă contravenţională nu mai este gratuită, cetăţeanul care solicită această procedură fiind obligat să achite 20 RON.

Contestarea oricărui proces-verbal de contravenţie nu mai este gratuită. Până în această vară, introducerea unei asemenea plângeri era gratuită şi scutită de la plata taxei judiciare de timbru. Potrivit celor de la Avocatnet, costul acestei proceduri este de 20 RON, modificarea fiind prevăzută în Noul Cod de Procedură Civilă. În timp ce termenul legal de contestare a procesului verbal nu s-a schimbat, acesta rămânând de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia, procedura care trebuie urmată de contravenient s-a modificat, aceasta fiind precizată tot în Noul Cod de Procedură Civilă.

Taxa pe care trebuie să o achite contravenientul este unică, fixă şi nu depinde în niciun fel de tipul contravenţiei împotriva care se depune plângerea. Vorbim despre o taxă judiciară de timbru, care nu distinge între diferitele domenii ale materiei contravenţionalului. Mai mult decât atât, în cazul în care petentul va formula recurs împotriva hotărârii judecătoreşti prin care s-a soluţionat plângerea, acesta trebuie să achite alţi 20 de lei pentru ca procedura să fie analizată în instanţă.

Urmareste Automarket
În cazul unei amenzi rutiere, plângerea poate fi formulată împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, care trebuie depusă la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. Excepţie de la această regulă fac situaţiile în care un contravenient doreşte să conteste procesul verbal privind sancţionarea sa pentru lipsa rovinietei, explică consilierul juridic Gabriela Pintea, situaţia respectivă necesitând depunerea plângerii la judecătoria în a cărei circumscripţie face parte contravenientul.

Via Avocatnet.ro | Sursăfoto

Comentarii (10)

  • markusrull
    mai bine ar fii introdus plata amenzii inainte de contestarea ei, ca in tarile civilizat.
    Iar daca castigi contestarea procesului verbal in instanta, iti sunt dedusi banii platiti din impozit.
    Simplu!
    11 16
  • Cei de la judecatorii nu stiu cum sa mai faca bani. S-au gandit ca tot sunt multe procese-verbale contestate in instanta si au gasit inca o sursa de finantare.
    17 2
  • coruptie legala......
    in Romania pe zi ce trece esti tot mai sarac
    12 4
  • antonny
    sa se plateasca contestarea procesului ......dar si AGENTUL constatator sa fie tras la raspundere si plateasca cu o penalizare din salariu de 200 ron daca a gresit
    16 3
  • Conduceti legal si nu o sa mai aveti ce contesta, romani nemultumiti!
    12 17
  • stau si ma intreb daca e constitutionala chestia asta?...adica mafia(a scuze statul roman) vine si imi aplica o masura coergitiva,parca am drepptul constitutional de a ma apara(fireste daca consider ca e cazul) si a nu mi se-ngradi sau obstructiona (rin impunerea de taxe fie ele si de 1 ron) dreptul la aparare..avem vreun avocat pe aci??!
    dar cum am observat ca fiecare putere in romania(indiferent de culoare rosie sau portocalie ,cu un trandafir sau o cheie,o sageata sau 3 trandafiri) a privit constitutia cum a vrut muschii ei ma indoiesc sa-i mai pese cuiva
    11 0
  • Scrooge
    Mie un tractorist agent de circulatie de la Lehliu Gara, pe numele sau Ion Marin, mi-a luat permisul 3 luni incadrandu-ma la alta fapta, desi pt ce facusem trebuia 1 luna. Am castigat binenteles procesul. Problema ar fi ca Politia ar fi trebuit sa-mi plateasca si mie drumurile, avocatul, timpul piercut cu procesul la Lehliu Gara, eventual din salariul agentului sef care dupa 10 de ani de mancat salariu la MI nu cunoaste OUG-ul de baza cu incadrarile la plata amenzilor. Astia stiu numai sa ceara bani, dar cand e vina lor te lasa cu ochii in ploaie.
    12 3
  • @scrooge
    da-l in judecata...fa-ti socotelile cu cit ai pierdut si cit vei cheltui in noua actiune si cere-i de vreo 10 ori suma (ca sa si merite deranjul si riscul)
    4 2
  • @markusrull
    faza e ca statul roman e rau platnic si risti sa nu-ti mai vezi banii dedusi din impozit, cum zici tu
    1 1
  • 15 ani de sofat 3 amenzi toate 3 aiurea le tin minte si culmea toate in drum spre tulcea prin sate si comune unde se sta cu radaru la 10m de semnul de localitate ... oricum maxim a fost 82km/h si i-am multumit frumos pt amenda si am plecat ... sofezi corect nu are ce sa ati faca nimeni ... de 5 ani sa traiasca tableta si ioana de la igo ca ati spune ea cand intri in localitate cu 200m inainte. Noi sa fim sanatosi pt ca statul roman o sa ne futa intotdeauna.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru