Criza schimbă clasamentele: Franţa va fi depăşită de Marea Britanie la producţia auto

de Mircea Meșter
Vineri, 14.06.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cererea europeană în scădere pentru modelele franceze şi ritmul ridicat de producţie din uzinele britanice ar putea sta la baza unei rocade între cele două mari pieţe producătoare europene.

Esential 1.5 milioane de maşini s-au produs anul trecut în Marea Britanie.
2 milioane de maşini vor fi produse în uzinele britanice în 2018, conform analizei specialiştilor.
1.9 milioane de maşini a produs Franţa anul trecut, însă cifra este în scădere din cauza cererii slabe la nivel european pentru modelele constructorilor francezi.
Criza care afectează pieţele tradiţionale ale Europei ar putea duce la rocade spectaculoase şi foarte puţin scontate acum câţiva ani în ceea ce priveşte producţia de automobile. Astfel, dacă trendul actual al vânzărilor se va menţine în continuare, experţii anunţă că Marea Britanie va depăşi Franţa la capitolul producţie de maşini. Conform analizelor actuale, anul în care ar putea avea loc această schimbare de poli este 2018.

Principalii constructori care produc maşini în uzine din Marea Britanie sunt Mini (la Oxford) şi Nissan (la Sunderland), Toyota (la Burnaston), Honda (la Swindon) şi Opel/Vauxhall (la Ellesmere), acestea funcţionând astăzi aproape de capacitatea maximă datorită comenzilor ridicate venite mai ale din ţările în curs de dezvoltare.

Pe de altă parte, Marea Britanie este singura piaţă europeană importantă aflată pe creştere la capitolul vânzări. Franţa, în schimb, se confruntă cu o scădere drastică a cererilor pentru modelele produse în Hexagon, principalul motiv de îngrijorare fiind volumul scăzut al vânzărilor mprcilor de tradiţie ale acestei ţări: Renault, Peugeot şi Citroen.

"Toţi indicatorii arată că Marea Britanie are mari şanse de a deveni al doilea producător al Europei, după Germania", susţine Tim Abbott, directorul operţiunilor BMW Group în Marea Britanie, cel care are în subordine implicit fabrica Mini din Oxford. Opinia sa este întărită şi de Andy Palmer, vicepreşedinte executiv Nissan: "Am putea să asistăm la o rocadă între Marea Britanie şi Franţa dacă uzinele din Albion vor lucra la capacitate maximă în următorii ani, lucru care astăzi e aproape să se întâmple".

Anul trecut, diferenţa de maşini produse în cele două ţări a fost de 400.000 în favoarea Franţei (1.9 versus 1.5 milioane), însă totalul maşinilor construite în uzinele din Insulă are şanse să atingă două milioane până în 2018. Dacă acest lucru se va întâmpla, Marea Britanie va depăşi propriul record all-time, care stă neclintit din 1972, un an de aur al industriei auto britanice.

Uzinele din această ţară au construit atunci 1.92 milioane de maşini. Pe prima poziţie în clasamentul producţiei auto se află în continuare Germania, ţară căreia nu-i va fi luat foarte curând statutul de lider absolut al Europei. În 2012, în Germania au fost produse 5.5 milioane de maşini, cifră care depăşeşte totalul unităţilor construite de Anglia, Franţa şi Italia, următoarele ţări în acest clasament.

via Automotive News (înreg.)

Comentarii (3)

  • Modelele britanice? Cred ca mai corect ar fi fost modelele unor producatori niponi, germani si indieni fabricate in insula.....
    14 3
  • De acord cu Misha...daca acum 60 de ani in Marea Britanie erau zeci de producatori de serie, in prezent majoritatea au dat faliment iar restul au fost cumparati.
    9 1
  • alexyion
    Era ceva previzibil deoarece ftancezii aveau succes datorita designului futurist pe care nu il intalneai la alte marci.De cativa ani au schimbat strategia modificand mai ales peugeotul care din vechea forma a ajuns acum un model care sa semene cu cele germane.Clientii care preferau Peugeot desigur nu au fost prea incantati
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru