Noi nu inaugurăm niciun kilometru de autostradă în 2016, în timp ce ungurii primesc o nouă fabrică Mercedes de un miliard de euro

de Daniel Popescu
Vineri, 29.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În timp ce România nu va inaugura niciun kilometru de autostradă în acest an, Ungaria a primit o investiţie de un miliard de euro într-o nouă fabrică Mercedes.

România a ratat pentru a doua oară şansa de a găzdui pe teritoriul său o fabrică a grupului Daimler, din care face parte şi brandul Mercedes.

Constructorul german a anunţat la finalul acestei săptămâni planurile pentru o nouă extindere a facilităţilor de producţie prin construcţia unei noi fabrici un Ungaria. Aceasta va fi realizată tot în oraşul Kecskemet care găzduieşte şi facilitatea de producţie inaugurată în 2012, iar investiţia în noul proiect este de un miliard de euro.

"În următorii ani plănuim să investim aproximativ un miliard de euro în construirea unei noi fabrici la Kecskemet. Vom avea o facilitate de producţie de clasă mondială şi eficientă", spune Markus Schafer, membru în consiliul de conducere Mercedes.

Urmareste Automarket
Noua fabrică va genera circa 2.500 de locuri de muncă, care se adaugă la cele 4.000 deja existente la cealaltă fabrică maghiară.
Mercedes nu a anunţat încă ce modele vor fi produse la noua fabrică, însă acestea vor avea tracţiune faţă şi tracţiune integrală.

Construirea unei noi fabrici are la bază şi planurile anterioare anunţate de Mercedes, prin care numărul total de modele din gamă va creşte de la 32 la 40. În plus, fiecare model va beneficia şi de o versiune electrificată, fie integral electrică, fie hibridă. Până în prezent, prima fabrică a germanilor din Ungaria a produs peste 500.000 de unităţi de Mercedes Clasa B, CLA Coupe şi CLA Shooting Break. În plus, cele două modele CLA sunt produse exclusiv la fabrica din Ungaria.

În paralel, România este pe punctul de a încheia anul 2016 fără niciun kilometru de autostradă inaugurat, deşi în prezent se lucrează pe 8 loturi de autostradă aflate în diverse stadii de inatarziere.

Via Daimler

Comentarii (23)

  • Hunter
    Asta e tata...unde nu-i cap vai de picioare....Ungaria e la ani lumina fata de noi, din toate punctele de vedere...si vorba aia, e doar o tarisoara din fostul bloc comunist.
    Personal imi creste inima cand vad ce investitii se fac in tarile vecine din Europa Centrala si de Est si nu se fac in Romania. De ce ? Pentru ca nu meritam nici cat negru sub unghie.
    PS: Ultimul sa stinga lumina (asta daca o mai avea ce stinge...daca nu cumva s-a furat deja si becul).
    47 6
  • Mi se rupe inima, dar ce folos. Borfasilor din parlament li se rupe ... altceava.
    28 5
  • @zarne
    Asa e , mare pacat. In asa fel te puteai angaja si tu la Mărsădãs la spalat "viceuri" .Eu cred ca ti s-a rupt altceva de mult: ligamentul care face legatura cu racordul flexibil al neuronilor .
    7 35
  • Ok, strategia nemților e una, dar ce legătura are faptul că noi nu avem nici un km de autostradă inaugurat? Nu văd legătura - ce treaba are sula cu Prefectura?

    V-a fost lene să faceți două articole sau există o legatură (metafizică, fizică sau extraterestră) pe care eu nu o văd??

    Ce rost au articolele astea comparative (aiurea) care nu aduc nimic pozitiv sau concludent cititorului? Sunt doar să halească prostimea ce răi suntem noi și ce buni sunt alții?

    P.S. niciun se scrie dezlegat, deoarece este un numeral - enumerați niște străzi/autostrăzi.
    6 16
  • Din pacate dintre toti fostii sateliti URSS, Romania si Bulgaria au ramas in urma. Cele patru tari membre ale Grupului de la Visegrad sunt cu 10-20 de ani inaintea noastra ca infrastructura, venituri, prosperitate economica etc. Iar ca mentalitate sunt cu 50 de ani inaintea noastra. Cel putin.

    Valabil si pentru fostele republici iugoslave care au aderat la UE.

    La noi mentalitatea e proasta de la opinca la badica. N-ai cum sa ai badica (conducatori) ok daca baza e slaba...

    P.S. La unele capitole bulgarii ne-au depasit de ani buni. Vezi turismul si serviciile.
    27 1
  • @@zarne
    bronzat ce esti din nastere, de aia merg toate in tara asta asa pentru ca cei ca tine sunt peste 90%,

    traind in ardeal tare m-as bucura sa ia ungurii transilvania si sa ramaneti voi cu lanurile intinse.......de 25 de ani ne trageti in jos.....
    26 14
  • MuresMures
    @Andy - si sa nu uitam ca tarile din fosta Iugoslavie autrecut printr-un razboi si unde sunt acum .. ce autostrazi au ..etc... si nu sunt toate in EU.
    15 1
  • MuresMures
    @@zarne.... eu is maghiar dar nu mi-ar placea sa ia ungurii ardealul...dar Ardealul sa devina un stat independent mi-ar placea.
    23 6
  • bine ca esti tu destept
    @@zarne, diferenta dintre "hardeleni" si restu' e doar in mintea ta, norocul celor de dupa Carpati e doar ca sunt mai aproape de Vest, in rest acelasi aluat, stai linistit.

    Diferenta dintre noi si restul tarilor din fostul bloc comunist e ca la noi a fost un comunism stalinist pe cand la ei a fost un comunism mult mai moale, daca putem zice asa.
    Daunele facute de catre stalinisti aici au fost mult mai mari, de aici si greaua revenire la normal.
    11 18
  • inexorabil
    Oricât vi s-ar părea de straniu, mie mi-e tare dragă…globalizarea, dar numai cea desfășurată după următoarea rețetă: fabrici locale, materiale locale, proprietate intelectuală locală, proiecte locale, inteligență locală, mână de lucru locală și asamblare locală, după care produsele finite să fie diseminate ȋn toată lumea…Știu că prosperitatea postmodernă nu se ȋntemeiează pe asemenea mentalități “perimate”, de-a dreptul “comuniste”, dar nu-mi pasă, fiindcă viitoarea mea mașină ori va respecta condițiile de mai sus (adică va fi una realizată ȋn secolul trecut, cel mai probabil), ori n-o voi avea deloc! Hai, o transmisie provenită din surse externe aș accepta, dar atât. Așa că eu nu jubilez văzând isprăvile slovacilor sau ale ungurilor, cum sunt sigur că n-ar face-o nimeni dintre cei (oare câți or mai fi?) care apreciază calitatea adevărată…Mie, de exemplu, ȋmi plac mașinile americane clasice, dar n-aș fi admis, ȋn veci de veci, să-mi procur una ȋnjghebată aici, “la botul calului” – ȋn caz că GM ar fi avut vreo fabrică ȋn România – nici dacă ar fi fost accesibilă ca preț și ușor de ȋntreținut.

    Care invocă “greaua moștenire stalinistă”? Vreunul care nici nu era născut ȋnainte de ’89? Fraților, și pe mine mă trezeau părinții cu noaptea-n cap, ca să mă așez la cozile alea kilometrice, pentru a apuca o juma’ de pâine și o juma’ de litru de lapte (ȋndoit cu apă) per membru de familie, inclusiv iarna, pe ger, iar după ce reveneam acasă, ȋmi punea mama două mere ȋn ghiozdan sau niște biscuiți “vărsați” (că altceva n-avea) și țuști la școală. Nu m-am văicărit după “revoluție” că m-a (sau ne-a) asuprit “totalitarismul ceaușist”. Iar munca era muncă, tăticu’, nu ca acum, când care mai de care se agită cum să fenteze regulile bunei cuviințe și să se eschiveze de la efort și calvar, numai să se vadă cu desaga ȋncărcată, astfel ȋncât s-o ducă fără nicio grijă, “trai pe vătrai”, dacă se poate pe viață…Să recunoaștem bărbătește: comunismul ne-a oferit sublima (și unica?) ocazie a unei…epopei spirituale (culmea, fără să intenționeze a ne ajuta ȋn acest sens), musai cu povara crucii apăsând pe spinarea sufletului, dar de! noi am vrut democrația asta fără cap și fără coadă – “de tip occidental” – care ne-a dezbinat de-a binelea (dovada...mai sus: "atuurile" regiunii X versus "racilele" regiunii Y) și care ne absoarbe ȋntr-un fel de abis al depersonalizării, pe care, din păcate, nu-l sesizăm, fiindcă darul (harul) introspecției nu ți-l poate insufla decât…suferința perpetuă, pentru și ȋn numele lui Hristos. Să mă combată careva, dacă-și permite, dar nu cu sofisme…

    La urma urmei, cum este posibil ca mai toată românimea (ortodoxă doar cu numele?) să-și concentreze atenția asupra “dezvoltării economice precum ȋn Vest / Centru” și să nu pună accentul pe regăsirea identității de neam, pe reinstaurarea firescului relațional și pe dreapta slujire a lui Dumnezeu? @Andy, ȋn ce sens sunt alții cu 50 de ani ȋnaintea noastră? Ȋnainte către ce? Doar nu către Ȋmpărăția Cerurilor. Sau “măcar” către un climat de bună ȋnțelegere, umanitate, afecțiune? Aiurea, doar “frigiderul plin” contează; astăzi, consumismul (inclusiv ȋn privința imaginii personale, a “produselor” mediatice și a bârfelor de la toate etajele societății) coincide cu singura principialitate, cu singurul “sistem de valori”. Vanitas vanitatum, omnia vanitas…

    Evident, urmează să devin poligon de tragere; amatorii au primit deja binecuvântarea mea.
    11 4
  • someone
    si uite cum de la o fabrica mercedes, am ajuns la bozgori, hardeleni, si asa mai departe. nu conteaza de unde vin banii, nu conteaza cine-i fruncea, toti santem romani ( indiferent ca va place sau nu ) si toti santem condusi de niste hoti, semidocti , care nu mai stiu ce sa faca pt a=si indesa desagile in timp ce oportunitatile trec pe langa noi , noi ca tara. si comentariile de mai sus, referitoare la granite, independenta, cine e mai roman decat altul, arata rasism si o limitare in gandire, care pe langa ca e periculoasa, incepe sa devina cronica.
    sa iti fie rusine scorpioane ca generalizezi in halul asta, sa iti fie rusine ca o faci pe un forum auto, dar mai ales sa iti fie rusine pt cuvintele scrise despre cei de peste munti. semnat: un hardelean semi-tigan si aproape bozgor.
    23 4
  • Robertu_25
    Când alții construiesc avioane , noi construim cărucioare,
    când alții investesc în bunăstare , la noi PSD și cu ALDE cu proprii alegători construiesc catedrale. Fiecare cu propriile nevoi, ce mai.
    6 6
  • cobzaru ionel
    Noi ne paruim,vorbim mult,furam chiar si din buzunarele proprii .Avem guverne stabile ?Nu.Avem numai parasutati,
    Ce sa zic...De aici provine bunastarea.In rest..sa ne vaicarim sa ne bagam toti la pirnaie..delatori avem...
    13 1
  • @scorpiutza, nu esti si tu unul din aia care zbierau : "nu ne vindem tzara" si "noi muncim, nu gandim"? Cand au fost inundatiile alea mari, acum cativa ani, satele de moldoveni au cerut ajutor de la Bucale.Au venit oamenii de la bucuresti si s-au apucat de treaba.Stii ce faceau moldovenii? Stateau in carciuma, pentru ca avea cine sa munceasca pentru ei.Cevamai incolo, un sat de unguri.Distrus si asta de ape.Pana au venit ajutoarele de la guvern, natia asta (care nu-ti place tit) dejase apucasera de reconstruit.Cam asta este diferentza! Sa-ti mai amintesc de casele romanesti facute din chirpici? Ai vazut casele din ardeal, alea vechi? Facute de sasi si unguri? Si eu sunt din Ardeal, poate sunt si tigan si bozgor, dar sunt cu coloana vertebrala dreapta.Bucura-te de viatza ta patetica . Viatza de bucale.Halal!
    29 2
  • @@Kotegaeshi
    Case din chirpici ? Voi vorbiti ca inca mai traiti ca in evul mediu in asa ,,minunatul'' ARDEAL ! Cate case de la sate/comune chiar si orase au apa sau canalizare ? 1% la sate poate...nu stau in Bucale...nu zic ca acolo e minunat. Dar macar e tinut ROMANESC pur ! NU spurcat cu sasi , secui, maghiari etc. care urasc Romania si vor sa ii ia Ungaria. Care nu accepta romanii adevarati si nici in romaneste nu iti vb daca intri in magazin in Tg Mures de ex. Se uita suspect la tine si te uraste crancen de parca nu ar fi tot roman sau om....m-am convins de mult de voi astia din Ardeal...nu meritati sa va numiti ROMANIA ! Pacat ca ne-am unit...sper din toata inima sa va ia candva cineva sa ne deveniti vecini. Nimic mai mult !
    4 26
  • Român
    Mare scofală. România este mult mai frumoasă decât Ungaria de mii de ori. Noi avem munte, mare, saline, defilee.... ei au o câmpie și cateva dealuri :)). Ungurii ar da pibul lor pe 10 ani numai să aibă ei teritoriu României. Nu aș locui în Ungaria nici dacă mi s-ar oferi 2-3 mil euro gratis. O țară plictisitoare în care nu ai ce să vezi. Ok au autostrăzi și sunt mai organizați dar nu este îndeajuns.. Omul vrea să vadă ceva, să se plimbe, să aibă un concediu, dar în Ungaria nu ai unde să te duci. În afară de 2-3 locații nu ai ce să vezi. Ho că nici România nu este așa săracă la bani. În max 10 ani România va întrece Ungaria ca salarii, pentru că economia României crește cu 4-5%/an pe când Ungaria de vreo 10 ani se zbate numai cu 0-1%/an. Și apropo de Transilvania... Dacă s-ar face un referendum nici 10% nu ar vota pentru Ungaria. Am fost prin ținul Secuiesc de câteva ori și am văzut că nici măcar 50% nu-și mai doresc cu Ungaria. Pentru că România vine din urmă cu treapta a cincea pe când ungurii se zbat în treapta întâi. Un an au recesiune, celălalt an 1% creștere și anul următor iar recesiune. NU aș da România pentru Ungaria nici dacă mi s-ar oferi un bloc cu 10 etaje în buricul Budapestei.
    7 16
  • Tembelus Rex
    Cu tot respectul dar cred ca ati luat-o pe aratura rau sau ati dat cu oistea in gard sau se poate spune ca sunteti cu capu.......astia care sustineti ca Ardealul/ Transilvania sa se separe sau sa o ia altii.......totusi daca amintim numai minele de aur din Apuseni inchise si puse la conservare (in care cica te mai impiedici de cate un filon daca nu esti atent).....sau zacamintele de la Rosia Montana unde de fapt cica aurul si cuprul ar fi o plevusca pe langa cantitatile de uraniu pur care se gasesc......cum sa dai din mana asa ceva...restul nu mai zic.....

    Scorpionul.negru - ai gandirea asta fiindca ragai/ ai ragait de bine.....normal ce aia a calului.... altfel vezi viata de la inaltimea lui Q7 sau a Macanului ......
    22 2
  • Scorpie, clubul tau este foarte numeros. Si te mai miri de ce este romania unde este? Tinut romanesc pur? Cat ulei si zahar ai primit cand ai votat... ajunge pentru tot neamul tau 100% romanesc. Din cauza unora ca tine, suntem numiti tzigani in toata europa. Daca cineva incearca sa te ajute iar tu il scuipi intre ochi, pentru ca nu este 100% roman (ca tine) , crezi ca va mai incerca sa te ajute vreodata? Numai gura e de tine, dar in realitate, pot sa pun pariu, te comporti ca un slugoi, daca ai de a face cu cineva care are balls. TU esti un roman autentic, original, venit cu caruta (cu coviltir) de prin partile asiei. Asa , de curiozitate, ai si tu o slujba? La cat de virulent esti, si cu o asemenea digestie foarte buna, plus o cantitate mare de stupiditate,tu poti sa treci peste toate greutatile vietii.
    19 1
  • inexorabil
    Român(ule), nu știu cine ești, dar te felicit pentru gândirea profundă și autentic…patriotică (nu prea s-au ȋnghesuit semenii tăi cu validarea opiniei tale…dar acum știi de unde ți-a ieșit acel singur “plus”). Și eu cred cu fermitate ȋn acest sentiment, aflat pe cale de dispariție…Cine are impresia că, dacă sari gardul la vecinu’, te scufunzi până ȋn gât ȋn lapte și miere? Nu zic să fim xenofobi, dar nici xenofilia nu ne onorează. Păcat că ȋncă nu reușim să ȋnțelegem esențialmente cu ce țară deosebită ne-a blagoslovit Cel Preaȋnalt…”Unde sapă sapa locul / Sare din pământ norocul” – nu l-am uitat pe Arghezi, nu? Dar nu aceasta este durerea noastră cu impact național, ci ceva care se ȋnvârte ȋn zona…metafizică: sufletele noastre! “Din inimă ies: gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânări, furtişaguri, mărturii mincinoase, hule” (Matei 15:19). Colac peste pupăză, slugile lui Antihrist (ȋncepe să iasă la iveală un adevăr cutremurător: “duetul” Iohannis-Kövesi este subordonat Ocultei, care pregătește Guvernul Unic Mondial) se căznesc să ne spele creierele prin ofensiva turbată de relativizare / reconceptualizare a credinței ortodoxe, dar și de denigrare a istoriei noastre milenare, comori neprețuite pe care le vrea ȋnlocuite cu templul “avansat”, nihilist și autoreferențial al consumismului…De exemplu, dacă mărturisești, ȋn ziua de azi, că ți-ai propus să-ți petreci concediul la casa bătrânească de la țară, lucrând ȋn grădină sau având grijă de animale, iar nu acolo unde “se distrează, scapă de stres și se simte cool” toată populimea, deja ești privit ca un specimen din vremuri iremediabil apuse, “incorecte politic”…
    6 7
  • @Kotegaeshi
    Slujba ? Nu... nu am pt. ca nu imi trebuie. Dar asta nu inseamna ca nu fac nimic si ma distrez toata ziua. Ii sunt de ajutor mamei la cabinet pt. ca sunt jurist si tatalui la ce ma pricep la firma. Eu cred ca e suficient....
    2 19
  • Articol demagogic .
    Daimler a decis in 2011 , nu astazi , investitia in Ungaria , d-le Popescu.
    Iar despre autostrazi 2016 , vezi cu favoritii dumitale , guvernul tehnocrat zero .
    0 13
  • Cum iar au luat bozgorii inainte?
    Dar sunt mandru ca sunt roman
    3 0
  • Om fi cum om fi,da cineva mai sus spunea ca bulgarii sint in fata noastra...nu stiu la ce or fi in fata noastra,dar la infrastructura,cu siguranta nu...eu am trecut anul asta prin bulgaria(pe unde m-am ratacit putin,din cauza proastei semnalizari rutiere si a unor gps-uri depasite de situatie) in drum spre grecia si credeti or nu,nu sint deloc inaintea noastra...pina si militienii bulgari sint sub ai nostri,cu palete metalice ca ale sefului de gara ,cu tinute cum avea armata romana pe timpul lui ceausescu(chiar m-a pufnit risul cind am vazut un militian ce completa un teanc de hirtoage pe care le vrafuia vintul pe capota unui astra din 1900 toamna..mai avea si caciula smechereste pe-o ureche)...haideti sa nu cadem in extreme.....romania nu e agreata de investitori in primul si in primul rind pt ,va vine sa credti sau nu,POZITIA GGEOGRAFICA ...puteti sa construiti pina la anu inca 10000km de autostrada si fac pariu ca tot nu vom fi bagati in seama de investitori(poate daca devalorizeaza isarescu leul la vreo 25 lei pt un euro,sa poata fi platiti romanii cu bani de seminte din partea stapinilor).....bai fratilor ,intelegeti odata totul depinde de noi nu de investitori(drept ii ca acum nu mai avem nimic al nostru,niciresurse naturale,nici terenuri agricole...cred ca in curind vom vinde riurile si eventual marea neagra)...sigurele lucruri sigure sint politicienii corupti,anaf-ul unealta care se lupta cu covrigarii ca astia au mai ramas ,un dna care tina sa dea bine la tv cu musculosii lui de luptatori,etc,etc....nimeni nu a inteles nimic..atit timp cit vom fi dezbinati nu se va urni nimic,....atit timp cit statul si instutiile acestuia in loc sa incerce sa ne convinga sa tragem impreuna la caruta numita romania,practica politica pumnului pt sarantoci (vad incet incet o promovare a dictaturii in numele combaterii evaziunii,terorismului si ce dracu mai e pe acolo...)...imi pare rau pt voi,dar nimeni nu va veni sa ne bage piinea in desaga,nici macar investitorii.... ar fi multe de spus ,dar n-are rost sa plictisesc
    ps din comentariile voastre ,ca unu-i tigan,ca unu-i bozgor sau ardelean,ca unu-i dracu si altu lacu,imi dau seama ca noi sintem o tara formata din vreo 3-4 tarisoare care nu stiu prin ce minune inca stau in interiorul aceleasi granite
    5 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru