Samsarii scapă de plata contribuțiilor sociale: vânzarea mai multor mașini pe an nu va mai fi impozitată

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 09.11.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal nu mai prevede nicio mențiune cu privire la plata contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate de către persoanele care vând cel puțin 3 mașini pe an.

Creșterea vânzărilor de mașini second-hand după eliminarea timbrului de mediu a determinat autoritățile să se gândească la diverse soluții prin care să limiteze înmatriculările acestora.

Una dintre propuneri a fost ca persoanele care vând cel puțin 3 mașini second-hand pe an să fie încadrate în categoria persoanelor care realizează activități independente. Astfel, dacă propunerea ar fi fost pusă în practică, persoanele care vindeau cel puțin 3 mașini pe an ar fi trebuit să plătească contribuții sociale la pensii (CAS) și la sănătate (CASS), iar cota totală a acestora ar fi fost de 35%, aplicată la venitul total anual obținut din care se scădeau cheltuieli forfetare de 40%. \

Cu toate acestea, noul proiect de modificare a Codului Fiscal, adoptat miercuri de Guvern prin Ordonanță de Urgență, nu mai include și impozitarea persoanelor care vând mai mult de 3 mașini pe an.

Cu toate acestea, activitatea samsarilor ar putea fi îngreunată în cazul în care un alt proiect de lege, care se afla de data aceasta în Parlament, va fi votat.

Proiectul respectiv este chiar mult mai dur și prevede că un român va putea cumpăra o singură mașină second-hand într-un interval de 2 ani, în timp ce mașinile second-hand din import vor putea fi comercializate în țară numai de persoane juridice.

Via Economica

Comentarii (6)

  • cumva noua propunere din parlament ingradeste sau incalca Art. 16 "Libertatea de a desfasura activitati comerciale", libertate recunoscuta de dreptul UE?

    intreb si io ca prostu'. N-ar fi prima oara cand umflatii aia voteaza cu borta gaurii
    7 14
  • @vianu: Activitati comerciale nu te opreste nimeni sa fac, numai sa platesti impozit pe ele
    22 0
  • @flo

    1. un român va putea cumpăra o singură mașină second-hand într-un interval de 2 ani - mi se ingradeste dreptul de a chizitiona un bun de pe piata.
    2. mașinile second-hand din import vor putea fi comercializate în țară numai de persoane juridice - nu am dreptul sa-mi vand masina SH decat prin intermediul unui SC?

    observi cumva libertati comerciale? ce legatura are impozitarea cu ingradirea drepturilor?
    8 9
  • @vianu asta se intampla cand citesti in diagonala
    Legaea spune ca n-ai voie sa inviz masini de import. Adica sa aduci masini in tara si sa le vinzi. ca sa faci operatia asta...terbuie sa o intmatriculezi pe numele tau. Si atunci poti sa o vinzi. Nu mai poti vinde o masina de import pe care nu esti proprietar si neinmatriculata. daca chiar vrei sa importi masini...fara sa le treci pe numele tau...iti faci firma de import.
    Short storry...iti cumperi masina din De...o aduci...in inmatriculezi...te plimbi o perioada cu ea (sau sta in garaj...)d...dupa care o vinzi
    In schimb, nu mai poti sa aduci o masina...tu fiind intermediar (aka nu esti m,proprietar...nu este inmatriculata)...si sa o vinzi...decat daca-ti faci firma...si platesti impozit si taxele de import.

    Acum, faza cu 2 ani...trebuie citita mai atent propunerea.
    7 0
  • era normal ca acesti indivizi care tepuiesc mii de oameni si care fac profituri enorme din asa ceva sa plateasca impozit,dar na la noi ce e normal nu se aplica.
    Calculati cati bani intrau la stat in urma impozitari, de aicea se putea obtine venituri f mari la buget dar sunt interese.
    4 0
  • Problema se rezolva si mai simplu daca se introducea pedeapsa cu puscaria pentru vanzarea masinilor cu km dati inapoi.
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru