Brawn si Newey, rivalii clasici ai Formulei 1

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 14.05.2009
Ross Brawn si Adrian Newey au deveni din nou rivali in acest sezon competitionali, Brawn GP si Red Bull Racing ocuopand primele doua pozitii in clasamentul constructorilor.

Ross Brawn si Adrian newey au fost adversari de temut in anii '90, pe vremea cand cei doi lucrau pentru Scuderia Ferrari si, respectiv, McLaren Mercedes.

In 2009, abilitatile celor doi s-au intersectat din nou, de aceasta data la Brawn GP si, respectiv, Red Bull Racing. Brawn a admis cu ocazia Marelui Premiu al Spaniei ca Newey a revenit in atentia Formulei 1 odata cu succesul inregistrat de Red Bull in acest sezon.

"Drumurile noastre par sa se intersecteze constant in ultimii ani. Intr-un fel am fost usurat ca Newey a intrat intr-un con de umbra pana in acest an. Dar acum a revenit pentru a se razbuna", a precizat Brawn, citat de agentia de presa Reuters.

La randul sau, Newey este incantat de cei doi sunt acum in prim-planul Formulei 1 prin prisma performantelor obtinute de cele doua echipe pentru care lucreaza. "Se pare ca ne urmarim unul pe altul pe pista, ceea ce este grozav. Este interesant ca se intampla asta, pentru ca in ciuda faptului ca in trecut am ocupat functii similare, modul in care lucram este complet diferit. In ciuda abordarii total diferite, amandoi avem rezultatele noastre", a declarat Newey.

In prezent, Ross Brawn este seful echipei Brawn GP, ocupandu-se preponderent de munca inginerilor, in timp ce Newey este designer-ul sef al celor de la Red Bull Technology.

Brawn spune ca il admira foarte mult pe Newey si admite ca rolurile lor s-au schimbat intre timp.

"Il cunosc pe Newey de foarte mult timp si sunt un mare admirator al muncii sale. Are un stil de munca complet diferit de al meu. Eu nu mai desenez pe tabla acum. Abordarea mea este mai mult inginereasca si ii ajut pe ingineri sa inteleaga ce trebuie sa faca", spune englezul.

Newey nu se lasa nici el mai prejos si lauda calitatile cu care este inzestrat Brawn. "Ross este un inginer foarte talentat... din cate am auzit are o abordare manageriala foarte corecta pentru munca sa de director tehnic. Interesul meu nu a fost insa niciodata sa lucrez in management. Iubesc design-ul in cel mai larg inteles al cuvantului. In sporturile cu motor cel mai interesant aspect este performanta de ansmablu a pachetului masinii", a adaugat Newey.

Ross Brawn si Adrian Newey au fost rivali de temut anii '90, cand echipele pentru care lucrau s-au luptat ani la rand pentru titlurile mondiale. Carierele acestora in sporturile cu motor s-au intersectat pentru o scurta perioada de timp la FORCE, echipa sprijinita de Lola care a intrat in Formula 1 in 1985-1986. Totusi, de atunci si pana in prezent cei doi au fost intotdeauna rivali. Brawn a lucrat o periaoda ca masinist pentru Williams, insa a plecat de acolo cu mult timp inainte ca Newey sa devina desinger-ul sef ale echipei in 1990.

Monoposturile desenate de Newey au castigat titluri mondiale in 1992 si 1993 cu ajutorul lui Nigel Mansell si Alain Prost.

Intre timp, Brawn a ajuns in 1991 la Benetton, echipa ce avea sa castige doua titluri mondiale in 1994 si 1995 cu Michael Schumacher. Pe parcursul perioadei petrecute la Williams, monoposturile desenate de Newwey au castigat patru titluri mondiale ale pilotilor si cinci titluri mondiale ale constructorilor, insa britanicul a ales sa plece la McLaren ca director tehnic in 1997. Rezultatul s-a vazut in urmatorii doi ani, cand Mika Hakkinen a castigat doua titluri mondiale pentru Sagetile Argintii.

Intre timp, Brawn l-a urmat pe Schumacher la Ferrari la finalul sezonului 1996, iar Scuderia a castigat 6 titluri mondiale consecutive la constructori intre 1999-2004. De asemenea, Schumacher a castigat 5 titluri consecutive pentru Ferrari din 2000 pana in 2004. Dupa un an in care a stat departe de sporturile cu motor, Brawn a ajuns la Honda Racing, in timp ce Newey a ales sa colaboreze cu red Bull Racing in 2006.

Via | Reuters

Taguri: Brawn, Newey, Red Bull

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru