Cum poate deveni Button campion in Brazilia

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 18.10.2009
Jenson Button isi poate asigura matematic titlul mondial in Marele Premiu al Braziliei, insa are nevoie de o minune dupa ce a stabilit doar al 14-lea timp in calificari.

Dupa ce a condus clasamentul general intregul sezon, Jenson Button se vede pus in ipostaza de a fi ajuns de Rubens Barrichello cu numai o cursa inainte de final. In prezent, titlul mondial este o afacere in trei: Button are 85 de puncte, urmat de Barrichello cu 71 si Sebastian Vettel 69.

In acest context, Button va castiga titlul mondial la finalul cursei din acest weekend daca:

- termina pe podium, indiferent de rezultatele rivalilor sai

- termina pe locul 4 sau 5, iar Barrichello nu castiga cursa

- termina pe locul 6 sau 7, iar Barrichello termina cel mult pe locul 3 si Vettel nu castiga cursa

- termina pe locul 8, iar Barrichello termina cel mult pe locul 4 si Vettel cel mult pe locul 3

- nu castiga niciun punct, iar Barrichello termina cel mult pe locul 5 si Vettel cel mult pe locul 3.

In cazul in care doi piloti vor fi la egalitate de puncte, titlul mondial va intra in posesia lui Button, intrucat britanicul are cele mai multe victorii.

Cu toate acestea, rezultatele inregistrate in calificarile de la Interlagos par sa indice faptul ca titlul mondial se va decide in Abu Dhabi.

Barrichello va pleca din pole position si are sansa unica de a reduce dramatic diferenta care il separa de Button, intrucat coechipierul sau a obtinut doar locul 14 pe grila de start. De asemenea, brazilianul este favorizat si de contra-performanta lui Vettel, care va pleca de pe locul 15 dupa ce Vitantonio Liuzzi a fost penalizat cu 5 pozitii pe grila de start.

Startul Marelui Premiu al Braziliei poate deveni astfel crucial. Daca Barrichello va fi capabil sa ramana in frunte, atunci are sanse reale la victorie. In schimb, Button are in fata sa pe grila de start trei debutanti (Kobayashi, Alguersuari si Grosjean), iar acest fapt ar putea duce la incidente in primul viraj. Pe de alta parte, Vettel trebuie sa faca fata asaltului pilotilor McLaren, intrucat Kovalainen si Hamilton beneficiaza de sistemul KERS. Pilotul echipei Red Bull este obligat sa obtina cel putin locul 2 pentru a ramane in cursa pentru titlu.

Toate calculele hartie pot fi insa date peste cap in cazul in care ploaia isi va face aparitia in timpul cursei.

In acest moment exista premise ca Marele Premiu al Braziliei va incepe pe o pista uscata, insa este foarte posibil sa ploua in timpul cursei.

De asemenea, Brawn GP are ocazia de a castiga matematic titlul mondial al constructorilor in acest weekend. Echipa lui Ross Brawn are un avans de 35.5 puncte in fata rivalilor de la Red Bull, iar punctajul maxim pe care il poate obtine o echipa in ultimele doua curse este 36. Astfel, Brawn GP are nevoie de un singur punct pentru a castiga titlul, in timp ce Red Bull trebuie sa termine pe primele doua pozitii in ambele curse fara ca rivalii lor sa puncteze in acest final de sezon.

Comentarii (4)

  • Puncte
    Si matematica :) Scriam intr-un comentariu la cronica cursei de la Suzuka ca cei de la Brawn GP mai au nevoie de o jumatate de punct pt a deveni campioni la constructori. Eu imi doresc, pt Vettel si pt ca istoria sa se repete ca neamtul sa castige campionatul.
    0 0
  • nu poate
    punct
    0 0
  • Bernie
    ZVON: Bernie l-a rugat pe Button sa nu castige campionatul acum la Interlagos. Poate Button o ascultat de el :P
    0 0
  • @cobra
    punct si virgula :P
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru