FIA: "Modificarea suspensiilor intre calificari si cursa este ilegala"

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 08.04.2010
FIA a informat echipele ca utilizarea unor sisteme mecanice sau electronice pentru modificarea garzii la sol a monoposturilor intre calificari si cursa contravine regulamentului tehnic in vigoare.

Razboiul psihologic dintre McLaren si Red Bull Racing pe tema utilizarii de catre echipa austriaca a unui dispozitiv mecanic de modificare a garzii la sol intre calificari si cursa a atras in cele din urma atentia Federatia Internationale de Automobilism.

Forul mondial a luat o pozitie oficiala in acest caz si a informat echipele din Formula 1 ca utilizarea unor astfel de sisteme incalca regulamentul tehnic in vigoare.

"Orice sistem sau procedeu initiat cu scopul de a modifica setarile suspensiilor in timp ce monoposturile sunt in Parc Ferme (n.r - intre calificari si cursa) contravine articolului 34.5 din regulamentul sportiv. In plus, credem ca orice sistem de amortizare contravine articolului 3.15 din regulamentul tehnic", se arata in scrisoarea forului mondial transmisa fiecarei echipe la finalul Marelui Premiu al Malaeziei.

Practic, forul mondial sugereaza ca nu este sigur daca utilizarea unui dispozitiv de alta natura decat mecanica va conduce la incalcarea regulamentului tehnic in vigoare.

Va reamintim ca McLaren a acuzat Red Bull ca utilizeaza un sistem ilegal ce permite modificarea suspensiilor intre calificari si cursa, presa internationala speculand ca ar putea fi vorba despre un gaz tinut sub presiune care ar fi eliberat la finalul calificarilor.

Acest dispozitiv nu este insa de tip mecanic, ceea ce ar putea insemna ca este legal.

Red Bull a negat vehement ca utilizeaza un sistem ilegal pentru monopostul RB6 si a avertizat ca va protesta oficial daca o alta echipa va introduce astfel de sisteme. McLaren a confirmat ca lucreaza deja la imbunatatirea monopostului pentru calificari, in timp ce Mercedes GP s-a limitat sa solicite o clarificare a regulamentului.

Via | Reuters

Comentarii (1)

  • Hmm...
    "Orice sistem sau procedeu initiat cu scopul de a modifica setarile suspensiilor in timp ce monoposturile sunt in Parc Ferme (n.r - intre calificari si cursa) contravine articolului 34.5 din regulamentul sportiv. ". Pai daca e vorba de ORICE SISTEM, atunci cum poate fi legal daca utilizeaza un sistem cu gaz?
    12 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru