Red Bull: "McLaren a progresat pentru că ne-a copiat evacuarea"

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 01.04.2011
Adrian Newey susţine că rezultatele obţinute de McLaren în Australia se datorează faptului că britanicii au copiat sistemul de evacuare al echipei Red Bull.

McLaren Mercedes a obţinut locul doi în Marele Premiu al Australiei prin Lewis Hamilton, performanţă realizată după renunţarea la propriul sistem de evacuare radical în favoarea unuia mai convenţional, asemănător cu cel folosit de campioană mondială Red Bull.

Adrian Newey, directorul tehnic al celor de la Red Bull şi omul responsabil cu construcţia monopostului RB7 a apreciat că rivalii de la McLaren au copiat sistemul de evacuare al echipei şi admite că ar fi frustrant că britanicii să-i învingă cu propriile lor arme.

"McLaren a făcut un pas uriaş în faţă prin copierea sistemului nostru de evacuare, trebuie să spunem asta. Dar până la urmă tot au făcut un pas uriaş înainte şi sunt sigur că ne vor forţa foarte mult. Cred că aceasta evacuare funcţionează pentru noi şi se pare că funcţionează şi pentru McLaren. Într-un fel este flatant, dar va fi puţin dureros dacă apoi ei ne bat cu asta", a declarat britanicul citat de agenţia de presă Reuters.

Pe lângă McLaren, Williams şi Sauber au anunţat că vor copia la rândul lor sistemul de evacuare al rivalilor de la Red Bull până la cursele din China şi, respectiv, Spania.

RED BULL DECIDE VINERI DACĂ UTILIZEAZĂ KERS ÎN MALAEZIA

Dominaţia autoritară a celor de la Red Bull în Australia a venit chiar şi fără utilizarea sistemului KERS, însă avantajul oferit de acesta pe cele două linii drepte lungi ale circuitului de la Sepang a determinat echipa să analizeze posibilitatea de a-l folosi în Marele Premiu al Malaeziei. Potrivit lui Newey, o decizie finală în acest sens va fi luată în cursul zilei de vineri.

"Dacă simţim că sistemul KERS este fiabil, atunci vom încerca să concurăm cu el.

Vom lua această decizie vineri după-amiază. KERS este benefic pe linia de start-sosire şi, dacă eşti pe prima linie a grilei de start, există un risc să nu mai fi primul după primul viraj. Nu este vorba despre o problemă de împachetare, pentru că l-am împachetat destul de agresiv. KERS este un sistem complicat, am încercat să dezvoltăm elementul în cauză şi asta ne-a cauzat câteva probleme, pentru că nu suntem experţi în această zonă", a mai precizat el.

Via | Reuters

Comentarii (25)

  • Adrian Newey nu-i genul de om care sa faca asemenea declaratii. Nu cumva a fost Becali? Verificati va rog.
    14 4
  • @ Daniel Popescu
    De cateva zile ati pierdut edge-ul in rapididatea stirilor :)
    18 0
  • Ii ieste ciuda
    Newey a fost luta prin suprindere de conceptia aerodinamica a celor de la McLaren si, daca stirea este reala, Newey ieste necajit rau
    6 10
  • dear adrian newey
    GHICITOARE! oare cand a plecat de mclaren newey la redbull,o plecat oare cu buzunarele goale?
    8 7
  • "McLaren a făcut un pas uriaş..."
    Este oare ilegal sau macar, neregulamentar??!! (Vezi verdictul in cazul Sauber!!)
    3 3
  • McLaren si Redbull
    Din cate am citit in prese. La un moment dat Redbull a cumparat de la McLaren acum cativa ani si volanul lor.

    Newey este bun, cel mai bun individ, dar in F1 toti se copiaza unii pe altii.

    Anul trecut Newey nu a copiat F-ductul celor de la McLaren ??

    Daca textul de mai sus era tradus putin mai bine, declaratia lui Newey nu este in engleza asa ostentativa si directa dupa cum ii in romaneste
    14 4
  • Alexandra
    McCopiuta atata poate, bine ca are de la cine sa fure ca altfel nu ar pupa ei locuri pe podium, cat despre propriile inovatii (McCopiuta) apare cate una din an in cinci ani :)))
    7 14
  • Alexandru
    @ Alexandra
    Tu cred ca te jucai cu papusile in timpul unei curse F1 daca ai ajuns la concluzia ca McLaren are innovatii rare.

    Doar uitate la McLaren si la Redbull si zi-mi daca seamana.

    Ca sa iti fie mai usor, ii o diferenta la fel de mare ca intre Barbie si Ken. Doar trebuie sa o observi.

    RedBull are multe innovatii ? Foarte probabil. Desi masina lor e o evolutie de vreo 3 ani incoace.

    Mai degraba McLaren are innovatii mai multe decat ei dar asta nu inseamna ca is mai rapizi. Redbull a gasit formula buna - bravo lor.
    12 4
  • MclarenvsRedbull
    Bravo lor, referitor la inovatii apreciez si respect Renault pentru ca au inventii unice.
    6 2
  • Inventii si Inovatii
    Inovatiile sunt optimizari a ceva. Inventiile sunt unice. Imi cer iertare pentru interventie dar ma doare picioru'
    2 4
  • Cam exagerat titlul....Furt pe fata...Daniele!!
    Si Newey a copiat la randul lui:
    -in 2009--faimosul "double diffuser" de la BrawnGP
    -in 2010 F-duct-ul de la Mclaren
    Daca incepe cu declaratii de genul e chiar ipocrit.

    Aduceti-va aminte cat copia Newey de la Rory Byrne (designer benetton si Ferrari din 97-2006) mai ales in perioada 2000-2004. Daca nu se "pensiona" Byrne, Newey nu ar mai fi avut asa gura mare acum...
    10 4
  • Pai!
    Sa nu pierdem nuanta. RedBull a afirmat doar ca sistemul este copiat si ca ar fi frustranta sa piarda cu propriile arme. NU A ACUZAT! Pur si simplu au vrut sa atraga atentia asupra acestui aspect...imi pare ok!
    5 0
  • NeoGalaxy
    Beyond My Fear
    Si cand te gandesti ca stirea initiala are legatura cu un premiu primit de Newey si foarte putina cu faptul ca McLaren au copiat sau nu acel sistem de evacuare... :P
    2 8
  • @ayrton_4ever
    Asa e. Nu e cazul sa ii zicem doar lu Newey "genialu". Rory Byrne, Ross Brawn nu sunt asa de mediocri... Si mai sunt multi altii
    4 1
  • Totusi e tare
    Newey e bun in rafinamente ideilor deja exitente dar ie tare
    2 0
  • Brawn, John nu Ross
    John Brawn a fost un proiectant cu nenumarate de idei dar nu a avut o echipa unde sa fie si finalizate. I-a mers doar la McLaren. Ideile lui de la Ferrari si de la Prost au fost aplicate mai tarziu si s-au dovedit performante... Benetton, Ferrari 2002-2004, McLaren 2011
    1 1
  • asa sarbatoriti voi 5 ani???
    Usor usor o dati in titluri de genul Libertatea si Click: FURT PE FATA!, SUPER TARE!, SMECHERIA MAXIMA!, COMBINATIA ANULUI, SOC SI GROAZA!.
    6 2
  • ctlnmihai
    FURT PE FAŢĂ! McLaren a copiat evacuarea Red Bull!
    Chestia cu furtul e adăugată de admin probabil ca să provoace cât mai multe discuții pe seama acestui articol.Newey a declarat într-adevăr că Mclaren a copiat sistemul de evacuare Red Bull dar să nu uităm că și cei de la Red Bull au copiat de la Brawn Gp celebrul difuzor sau F-duct-ul de la Mclaren..
    6 1
  • Tipu ie buuuuuuun
    Nu cred ca Newey a facut clabuci, chiar daca ie suparat, ie o pieroniltii criativa... Sase, a venit mama!.... Daca vedeti Helicoptere Apache sa imi ziceti ca sa ma duc in parc
    0 1
  • Tipu ie buuuuuuun
    Nu cred ca Newey a facut clabuci, chiar daca ie suparat, ie o pieroniltii criativa... Sase, a venit mama!.... Daca vedeti Helicoptere Apache sa imi ziceti ca sa ma duc in parc
    1 1
  • 1 Aprilie
    Sa fie oare vorba de vreo pakaleala ...?
    1 1
  • Bahrnard, Nu Bown chiar daca e John si nu Ross
    Mii de scuze. Luat de stilul polemic al site-ului am facut o greseala grava. Talentatul proiectant se numeste Ihn Bahrnard.(Cred ca sciu gresit numele...) O sa revin mai tarziu. Ie vreu helicopter de atac Appache prin zona?
    1 1
  • John Barnard
    A lucrat la McLaren in ani'80 cu foarte mare succes. Atunic McLaren avea totul: motorul Honda (Turbo) si pe Senna si Prost. John nu este genial pentru ca ideile lui n-au avut succes imediat. Nu este "genial"... dar e formidabil!.... Imi cer iertare pentru anterioara interventie, foarte pripita si superficiala...
    1 1
  • Boc spus: pe 1 aprilei iesim din criza. A avut dreptate
    Richard al-III-lea a iesit din criza. Vrea doar o martoaga
    1 3
  • Numai Ferrari inventeaza!!
    Nu va mai certati!!Decit FERRARI INVENTEAZA-restul inoveaza ce a inventat FERRARI
    0 7

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru