Hamilton a castigat Marele Premiu al statului Singapore!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 27.09.2009
Lewis Hamilton a obtinut in Singapore a doua victorie din acest sezon, podiumul fiind completat de germanul Timo Glock si spaniolul Fernando Alonso.

Hamilton a obtinut o victorie facila in cea de-a doua cursa din istoria Formulei 1 desfasurata la lumina reflectoarelor, mentinandu-se permament pe prima prima pozitie chiar daca nu a dominat de o maniera categorica.

Pilotul echipei McLaren, care a fost privat de sistemul KERS din cauza unei deficiente tehnice, a terminat in fata lui Timo Glock, pilotul echipei Toyota aflandu-se la cea mai buna performanta din cariera. Chiar daca nu a mai beneficiat de sprijinul lui Nelson Piquet Jr, Fernando Alonso a fost capabil sa isi asigure prezenta pe ultima treapta a podiumului, profitand si de evenimentele petrecute pe parcursul cursei.

Pretendentii la titlul mondial au avut parte de un weekend cu performante relativ modeste, iar Sebastian Vettel a terminat doar pe locul 4, ratand sansa de a termina pe locul 2 dupa ce a fost penalizat pentru depasirea limitei de viteze la standuri. Jenson Button si-a consolidat prima pozitie in clasament dupa ce a profitat de o strategie mai buna pentru a iesi in fata lui Rubens Barrichello in urma ultimei opriri la boxe.

Ultimele puncte puse in joc au fost trecute in dreptul lui Kovalainen si Kubica, in timp ce Mark Webber a abandonat in urma unor probleme la sistemul de franare. La randul sau, Nico Rosberg a ratat ocazia de a obtine primul podium din acest sezon, germanul trecand peste linia alba de demarcatie de la ieisirea de la boxe, motiv pentru care a fost la randul sau penalizat cu un drive-through.

FILMUL CURSEI

START: PROVIDENTIALUL ROSBERG

Hamilton a avut un start excelent si si-a mentinut prima pozitie castigata in caliifcari, in timp ce Rosberg a profitat de demarajul lent al lui Vettel si a urcat pe locul 2. Alonso a fost la un pas sa treaca la randul sau de pilotul Red Bull Racing, insa in cele din urma s-a vazut depasit de Webber, care a fortat foarte mult trecerea iesind de pe circuit. Ulterior, dublul campion mondial a fost depasit si de Glock, coborand astfel pe locul 6.

Totusi, echipa l-a informat ulterior pe Webber ca trebuie sa ii cedeze locul lui Alonso, temandu-se de o posibila penalizare din partea comisarilor de cursa. Intrucat Glock il depasise intre timp pe Alonso, australianul a coborat doua pozitii pana pe locul 6.

Plecat de pe locul 9 ca urmare a retrogradarii in pitlane a lui Heidfeld, Barrichello a recuperat doua pozitii la start, in timp ce Button s-a pozitionat pe locul 10.

In ciuda faptului ca a avut la dispozitie sistemul KERS, Raikkonen nu a reusit sa treaca la start de Buemi si s-a pozitionat pe locul 13. Finladenzul a profitat insa in turul 12 de o greseala a debutantului elvetian pentru a castiga o pozitie.

HAMILTON FARA KERS

Primul abandon al cursei a fost consemnat in turul 3, cand Grosjean a revenit la boxe in urma unor probleme las franele monopostului Renault. Dupa numai 5 tururi, Hamilton a fost nevoit sa dezactiveze sistemul KERS din cauza unor probleme de functionare a tehnologiei, insa acest lucru nu s-a reflectat si in timpii realizati pe circuit.

LUPTA ROATA LA ROATA IN SPATELE GRILEI

Primul stint a fost dominat de lupta stransa din coada plutonului dintre Alguersuari, Sutil, Fisichella, Liuzzi, Trulli si Heidfeld, cei 6 piloti fiind despartiti de numai 5 secunde. Totusi, fiecare pilot a reusit sa isi mentina pozitia datorita configuratiei circuitului, care nu se preteaza la depasiri. Prima serie de opriri la boxe a decurs fara incidente, Hamilton ramand lider intrucat a efectuat realimentarea dupa Vettel si Rosberg. Pilotul echipei Williams a depasit insa linia de demarcatie de la iesirea de la standuri si a fost penalizat cu un drive-through.

SAFETY CAR-UL SCHIMBA STRATEGIA LUI BUTTON

Turul 21 a consemnat primul accident major la cursei. Sutil a incercat sa il depaseasca pe Alguersuari si a pierdut controlul volanului intr-un viraj foarte strans. Venit din spate, Heidfeld nu a avut timp sa vada ce s-a intamplat in fata sa si a acrosat aripa fata a monopostului Force India, multe parti componente zburand pe pista. Ambii piloti au fost nevoiti sa abandoneze ulterior in urma acrosajului. Accidentul a condus la intrarea safety car-ului pe pista, astfel ca pilotii care efectuasera deja prima intrare la boxe au fost avantajati. Mai mult decat atat, strategia cu o singura oprire la boxe a lui Button a fost data peste cap, englezul efectuand realimentarea cu aproximativ 8 tururi inainte fata de planificare. Totusi, Button a urcat pe locul 8 in urma realimentari, coechipierul sau Barrichello castigand la randul sau o pozitie, urcand pana pe 7.

ROSBERG RATEAZA PODIUMUL DIN CAUZA UNEI ERORI COPILARESTI

Masina de siguranta a iesit de pe circuitul in turul 25, iar Rosberg si-a ispasit penalizarea in turul 27, revenind pe circuit doar pe locul 14,.

Astfel, germanul a ratat orice sansa de a lupta pentru podium, permitandu-i lui Vettel sa-si recupereze locul 2 castigat in calificari, in timp e Glock a devenit favorit la un loc pe podium.

VETTEL, PREA RAPID PE LINIA BOXELOR

Pe parcursul celei de-al doilea stint, Vettel s-a apropiat la mai putin de o secunda in spatele lui Hamilton, astfel ca a doua oprire la boxe urma sa devina decisiva pentru stabilirea invingatorului. Vettel a efectuat a doua oprire in turul 41, insa a depasit limita maxima de viteza pe lnia standurilor, iar comisarii de cursa l-au penalizat pe pilotul Red Bull Racing cu un drive-through. Germanul a ratat astfel orice sansa la un loc pe podium si i-a deschis drumul spre victorie lui Hamilton. Seara celor de la Red Bull a continuat in aceeasi nota, Webber abandonand in turul 46 in urma unor probleme la frane, australianul izbindu-se de zidurile de protectie din afara circuitului. Doua tururi mai tarziu, Toro Rosso a suferit un dublu abandon, Buemi si Alguersuari revenind simultan la boxe.

BUTTON CASTIGA DUELUL CU BARRICHELLO

A doua serie de opriri la boxe a decurs fara probleme pentru pilotii din frunte, Hamilton ramand in frunte in fata lui Glock si Alonso. Marele castigator a fost insa Button, care a reusit sa iasa de la boxe pe locul 5, chiar in fata lui Barrichello. Astfel, Button si-a majorat la 15 puncte avansul in clasament in fata lui Barrichello, in timp ce sansele celor de la Red Bull la titlul mondial raman in viata doar prin locul 4 lui Vettel.

Marele Premiu al statului Singapore a consemnat 6 abandonuri, trecute in dreptul lui Alguersuari, Buemi, Webber, Sutil, Heidfeld si Grosjean. Cel mai bun timp in cursa a fost realizat de Alonso, pilotul echipei Renault fiind cronometrat cu 1:48.240 in turul 53.

Rezultatele complete ale cursei sunt disponibile aici.

Taguri: Singapore, cursa

Comentarii (43)

  • The champion is back
    Bravo Lewis!
    0 1
  • Mda
    Iata ca Lewis a inchis gura multora. Unde`i mucea(II_her) sa mai spuna ceva de "cioara"? Fetele(Michelle & Alexandra) nu am nimic cu voi , relax...Imi pare rau de Kimi ca nu a intrat in puncte , merita sa`l "faca" pe kamikatze . Per total o cursa frumoasa , pacat de Rosberg , s`a vazut tensiunea la care nu face fata . O duminica placuta in continuare fanilor McLaren in special si tuturor!
    0 1
  • @bogdan_197: ce ma???
    poate tie ti-a inchis gura, cre ca te-ai udat tot dupa asa victorie "spectaculoasa" :) dupa cum am mai spus si cu alte ocazii, lewis e varza ca pilot, castiga numai cand are de departe cea mai buna masina, ocazie cu care apar si tot soiul de extaziati lugubri ca cel de mai sus...
    1 0
  • @cursa
    Felicitari Lewis :)
    0 1
  • BRAVO HAMILTON
    Meserias baiatul asta... bravo lui si echipei. Se pare ca dupa o astfel de fictorie au inceput sa apara cativa frustrati.
    0 1
  • @BurningFlame
    doare ? :)) Felicitari Lewis , intr-un fel ma asteptam . cel mai mult m-a impresionat Glock...nimeni nu l-a luat in seama . Felicitari Lewis , Glock si Alonso !
    0 1
  • @burningflame
    cauta-ti alt site unde sa-ti versi frustrarea ca aici nu e de tine
    0 2
  • Clasament constructori
    Este o greseala in clasamentul constructorilor unde Force India apare de doua ori odata pe 3 in locul lui Ferrari si odata pe locul lor adica pe 9.
    1 0
  • @markedd
    plimba ursul!
    1 0
  • felicitari Hamilton!
    frumoasa cursa,interesanta.McLaren la inaltime impreuna cu Lewis,dezamagire mare,unii din "lupii" tineri din fata inca lipsiti de experienta,se pare.Fernando,o cursa foarte buna,cu cel mai bun timp pe tur,Glock,frumoasa depasirea din inceputul cursei:)
    0 1
  • @sharky_raduku
    doare rau ma raducule, ma tavalesc pe jos de durere... :) cand massa castiga curse la fel, toti sareati de cur in sus ca e un pilot mediocru care e in stare sa castige numa cand pleaca din pole position... acuma cand castiga corcitura la fel, mama ce extaziati sunteti toti, ce mare campion, statuie ii mai lipseste... deci unde e obiectivitatea???
    2 0
  • bravo lewis !!!
    ham ham !!! v-a facut-o din nou lewis !!! v-a inchis gura din nou, mai ales fanilor ferrari !! in alta ordine de idei sa ne scape cineva de miki mitoman alexandrescu si victoras ! sunt prea varza pt a comenta f1 !!! sa se organizeze un concurs pt comentatori si sa scapam de astia doi !! nu-i mai suport !!!
    0 1
  • andrei1982-concurs??
    n-ai cum sa scapi de Miki pentru simplu motiv ca firma lui detine drepturile de difuzare a F1 in Romania.Stii ce-nseamna asta?
    1 0
  • sharky_raduku
    Felicitari pentru victoria favoritului :) Lewis, chiar daca nu e favoritul meu, merita felicitari pentru cistigarea cursei. De asemenea, felicitari tie personal pentru inspiratie :)
    0 1
  • ......
    Bravo Lewis!!! insa mare pacat pentru Vetel, caci practic trebuie sa-si ia adio de la titlu.
    0 1
  • Firicel zice:
    Bravo Ham/Ham!!!~ si fara KERS inca ...fara comentarii ..bagaje pt Suzuka....succes Alexandra1710
    0 1
  • @radcargt08
    succes pentru ce?:D
    0 0
  • Kers
    aportul Kers aici a fost nesemnificativ.S-a vazut in cursa.
    1 0
  • @michelle_b
    mersi...urmatoarea e a ta :D
    0 0
  • Hehe :>
    V-am spus ieri dupa calificari ca simt un puternic sentiment de liniste si siguranta... eram convins ca Lewis va castiga azi fara probleme in Singapore. Mai castiga cel putin o cursa pana la final :> Lewis is the best :>
    0 1
  • Care vorbea prostii ieri?
    Pe aici cum ca masina lui Lewis ar fi fost cea mai usoara de pe grila?? =)) Parca si un link de la f1.gp.com unde lewis aparea cu 653 kg iar Vettel si Rosberg spre 690-700 :)) si tare incantati erau ca Lewis va face o oprire in plus. Ei bine Lewis a mers cu mai multe benzina decat Rosberg si Vettel. Uitati aici greutatea masinilor de azi 01. Hamilton McLaren-Mercedes 660.5
    02. Vettel Red Bull-Renault 651.0
    03. Rosberg Williams-Toyota 657.5
    04. Webber Red Bull-Renault 654.5
    05. Barrichello Brawn-Mercedes 655.5
    06. Alonso Renault 658.0
    07. Glock Toyota 660.5
    08. Heidfeld BMW-Sauber 650.0
    ERA CASTIGATA CURSA INCA DIN PRIMULV IRAJ. GO GO LEWIS :>
    0 0
  • VIRAJ*
    ...
    0 0
  • ptr.mirciulica
    felicitari ptr. Ham.Ti-am zis de ieri ca el cistiga.Inca o data felicitari
    0 0
  • hasu
    danke schön. Lewis i-a cam ham ham pe toti de data asta :>
    0 0
  • @burningflame
    UD numai tu poti fi mucilica...."ma" sa te adresezi cui vrei tu nu mie , nu m`am luat de tine pentru ca nu te cunosc ca si persoana ....Nu intru in polemici cu tine pentru ca Lewis a demonstrat ce fel de pilot este! ATENTIE : nu`l compara cu Massa pentru ca Massa este un pilot tinut in brate ATENTIE! Gresesti flagrant! Este o diferenta stii care este aceea??? Lewis esta CAMPION MONDIAL!!! Si iata ca Lewis o demonstreaza castigand curse . Nu stiu al cui fan esti insa nu ma lua pe mine cu chestii din astea : "esti ud" bla bla bla bla . Nu suporti ca Lewis a gastigat? E problema ta baietel ! REPET: pacat de Nico , imi pare rau de Kimi ca nu s`a descurcat cu kamicatzele , in rest...numai bine...fetelor(stiti voi la cine ma refer). Sa auzim numai de bina pana la cursa viitoare. Pa Pa.....vrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum Lewis:))
    0 0
  • @bianca_80
    Este acelasi cont ca si al meu...Impulsul a facut pentru a-ti da un raspuns burning_flame.Toate cele bune tuturor!!!!
    0 0
  • DEZAMAGIT
    AM FOST LA O NUNTA SI NU AM VAZUT CURSA, DAR DIN CE VAD SCRIS SUS NU AM PIERDUT NUMIC, VA CERTATI CA COPII, UNUI PIERD ALTI CASTIGA, ASTA E JOCUL, EU AM PIERDUT DAR TREBUIE SA FIM FAIR PLAY, NUMAI BINE LA TOTI
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Singa 2009
    Cine a castigat, conteaza probabil pentru fanii McLaren in particular si pentru restul in general, dar a fost a victorie frumoasa. Am fost uimit de greselile lui Nico & Sebastian dar si de penalizarile lor care au avantajat foarte mult concurenta, dar mi-a parut rau si de abandonurile celor de la taurul rosu. Accidentul lui Adrian, care de fapt nu a avut nici o vina, abandonul lui Nick la fel, ambii fiind victime colaterale, dar asta este cursa. Oricum ultimele 3 curse probabil vor fii doar niste guri de oxigen pentru pilotii Brawn, chiar nu vad cum vor putea pierde ambele titluri. In 2007 a fost Kimi cel mai bun, in 2008 Lewis sa vedem cine o sa fie in 2009 cel mai bun :P Eu tin cu Barri doar pentru ca stiu ca Jenson este avatanjat de echipa. Weekend placut la toti.

    Maine voi posta primele mele impresii despre cele xx posturi dinaintea mea si sunt curios de parerile anumitor useri. Sper doar sa fie niste pareri oneste si nu niste comentarii instigatoare si pline de falsa moderatie, pentru ca nu-si au locul acolo.

    O cursa super si plina de evenimente :) Din fericire nu am vazut-o la TVR deoarece nu mai puterea de ai asculta pe cei 2 comentatori.
    0 0
  • @NeoGalaxy
    Sutil a pierdut fata. Nu numai ca a fost de vina dar a fost si amendat cu 20000 de dolari.
    0 0
  • Inca o treaba...
    Se pare ca nu sunteti prea bine informati...Hamilton a folosit tot timpul Kers-ul.E adevarat ca la inceput a avut probbleme la el,dar dupa ce la pornit din nou(prin nu stiu ce tur) a mers fara probleme toata cursa...asa ca totusi a avut un avantaj...
    0 0
  • @Daniel Popescu
    Am citit exact avelasi articol in ziarul Ring de dimineata! E scris de tine si acolo sau e copiat 100%? Nu au modificat nici macar o virgula! Ar fi pacat daca nu au acordul tau sa te copieze!
    Legat de cursa, tot ce ramane este victoria lui Hamilton! Pana acum am avut ceva contre cu NeoGalaxy dar el are comentarii pertinete (chiar daca nu poate fi obiectiv 100%..nici unul nu suntem, ca doar avem si noi favoriti), insa unii ca il_her si burningflame ar trebui banati. Ce treaba are culoarea pielii cu F1? Aici vorbim de pilota, de sport, nu de rasa sau altceva! Asta nu arata insa, din pacate, cat de limitati sunt unii dintre noi!
    0 0
  • @mikahakkinen
    Articolul din Ring este copiat, iar fituica respectiva nu are niciun drept sa preia articolele de pe Automarket. Nu este prima oara, am vazut cu ochii mei ca au facut acelasi lucru dupa cursa de la Monza. Incercam sa vedem ce putem face pentru a impiedica pe viitor astfel de furturi.
    1 0
  • @ring
    Articolul de acolo e semnat de Emilian Tancau - emilian.tancau@ziarulring.ro(daca asta o fi numele lui real). Chiar am fost incantat de dimineata ca se scrie despre F1 si chiar un articol bun, mai putin parte asta unde a trecut si el ceva propriu si a dat-o in bara :)))

    "Nico Rosberg a ratat ocazia de a obtine primul podium din acest sezon, germanul trecand peste linia alba de demarcatie de la ieisirea de la boxe, motiv pentru care a fost la randul sau penalizat cu un TUR DE PISTA".

    Poate esti dragut si ii trimiti un mesaj in care sa-i explici ce inseamna Drive-Through! Macar sa stie baiatul ce copiaza! :))))))
    0 0
  • bianca_80, bogdan_197
    da pot sa te intreb asa ma fatalaule de ce umbli cu 2 conturi? pe unul faci pe durul si pe celalalt esti miel probabil, pana te dai de gol ca proasta pe aici... sa ia si adminii aminte, ca scaietele asta sigur e inscris si in concurs cu 2 echipe, asa de siguranta, probabil prietenii stiu de ce :) ... si da lewis este un ratat de campion mondial, au mai fost si altii asemenea, exemplul cel mai la indemana fiind villeneuve!
    1 0
  • Linisteeeeeeeee
    Ia sa auddddddddddddddddddd!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Unde e Ferrrariiiiiiiiiiii?????? Unde e KimiMasterrrrrrrrrrrrrrrrrr? =)) =)) Unde e Fisicho??? =))) Unde e Dominecalli???? Unde e Lucaaaaaaaaaa???? :))))))))))))) Unde ii Chris Dyer ??? =))) LEWIS HAMILTON LE-A DAT O LECTIE TUTUTORRRRRRRRR :> :> :>
    0 0
  • @Mclaren_Mircea_1984
    nu exagera.ca nici dupa Spa ,fanii lui Kimi n-au facut asa. ;)
    0 0
  • ok ok Alexandra1710 :)
    Poate ma exteriorizez prea tare, dar sunt efectiv in culmea fericirii, sunt atat de entuziast ca Lewis a castigat intr-un mod atat de superb plecand din pole, ca nu-mi mai incap in piele de bucurie :)
    0 0
  • @Mclaren_Mircea_1984
    ... oare are rost sa-ti dau cateva exemple de victorii superbe???
    0 0
  • Ale lui Lewis
    Sunt cele mai superbe, mai spectaculoase si mai terifiante. Lewisssss is the bestttttttttttttttt :>
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Mclaren_Mircea_1984
    "Sometimes you loose, sometimes you won, sometimes is important to know when you stop". Sincer nu conteaza neaparat ce spui ci cum o spui. Sa zicem ca este liniste pe aici si ca fiecare comentariu de-al tau care nu isi are rostul instiga. Evident nu pot sa-ti spun daca ca este linistea dinaintea furtunii. Fanii Ferrari au fost politicosi si au laudat victoria lui Lewis chiar daca fanii McLaren nu stiu sa faca acelasi lucru cand Ferrari castiga. Poate este timpul sa inveti ce inseamna cu adevarat respectul. Poate este timpul sa te maturizezi si sa inveti ca Formula 1 este un sport exclusivist si ca fanii Formulei 1 nu sunt holigans, nu injura si nu scuipa seminte.
    0 0
  • :)))
    Nu vorbea nimeni de hooligans sau de scuipat :)) eu pur si simplu sunt foarte fericit, si de entuziasm mai sar si io calu, ma distrez un pic de Ferrari, dar nu instig la violenta si nici nu vreau sa fiu lipsit de respect. Nu am jignit pe nimeni nici nu m-am luat d enimeni, doar ca este linistea prea mare aici pe site :)
    0 0
  • :)))
    Nu vorbea nimeni de hooligans sau de scuipat :)) eu pur si simplu sunt foarte fericit, si de entuziasm mai sar si io calu, ma distrez un pic de Ferrari, dar nu instig la violenta si nici nu vreau sa fiu lipsit de respect. Nu am jignit pe nimeni nici nu m-am luat d enimeni, doar ca este linistea prea mare aici pe site :)
    0 0
  • @Mclaren_Mircea_1984
    ... esti praf, evident! ca si idolul tau de altfel :)
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru