Hamilton şi Vettel au căzut de acord: Karthikeyan a decis învingătorul cursei de la Austin

de Daniel Popescu
Luni, 19.11.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton şi Sebastian Vettel consideră că Narain Karthikeyan a jucat un rol decisiv în stabilirea câştigătorului cursei de la Austin după ce l-a întârziat pe german înaintea zonei DRS.

Pentru prima oară traficul a fost în favoarea noastră. De obicei traficul mă dezavantajează, aşa că m-am bucurat că acum a funcţionat un pic în favoarea mea.

Lewis Hamilton
Pilot McLaren
Lewis Hamilton a devenit duminică primul pilot care câştigă pe noul circuit de la Austin, la capătul unei curse de urmărire în care a reuşit să-l depăşească pe Sebastian Vettel cu 14 tururi înainte de final. Pilotul echipei Red Bull a reuşit să rămână în frunte timp de aproximativ 8 tururi în ciuda faptului că Hamilton putea activa sistemul DRS, întrucât pe următorul sector germanul ieşea mai bine din viraje.

Totul s-a schimbat însă în turul 42, când Vettel l-a ajuns din urmă pe întârziatul Narain Karthikeyan şi a pierdut câteva fracţiuni de secundă pe linia dreaptă de aproape 1000 de metri până să-l depăşească. Hamilton a profitat de situaţie, a activat sistemul DRS şi l-a depăşit pe Vettel, reuşind ulterior să rămână în frunte până la finalul cursei, iar la final a admis că pilotul HRT a jucat un rol esenţial în victoria obţinută.

"Este o mare provocare să-i învingi pe Red Bull şi Vettel, dar am reuşit să o facem.

Nu am stat prea rău în primul stint, dar este foarte dificil să urmăreşti şi să depăşeşti. Am rămas fără pneuri şi am oprit la boxe cu două tururi înaintea lui Vettel, iar el a ieşit destul de mult în faţă, dar pentru prima oară traficul a fost în favoarea noastră. De obicei traficul mă dezavantajează, aşa că m-am bucurat că acum a funcţionat un pic în favoarea mea. Mă simt grozav să câştig la revenirea în State, aşa că sunt mândru", a declarat britanicul.

Nu am fost deloc bucuros să-i trimit o invitaţie lui Hamilton când am trecut de Karthikeyan, iar el era chiar în spatele zonei DRS si a profitat de oportunitate.

Sebastian Vettel
Pilot Red Bull
La rândul său, Vettel a apreciat că victoria a fost decisă de asemenea de Karthikeyan şi susţine că indianul a fost destinatarul gesturilor violente făcute în monopost după ce a fost depăşit de Hamilton.

"Totul era sub control, dar aici traficul este foarte dificil şi nu a funcţionat în favoarea mea.

Hamilton a fost suficient de aproape pentru a deschide aripa spate (n.r - DRS) şi nu a mai contat ce traiectorie am ales. Nu am fost deloc bucuros să-i trimit o invitaţie lui Hamilton când am trecut de Karthikeyan, iar el era chiar în spatele zonei DRS. A profitat de oportunitate pe linia dreaptă. Nu am fost mulţumit pentru că înainte am reuşit să păstrez distanţa, dar el şi-a păstrat pneurile pentru a ataca în ultimele tururi", a precizat germanul.

Vezi momentul decisiv al cursei de la Austin la minutul 1:00 al clipului de mai jos:

Via FIA

Comentarii (27)

  • Mai sa fie ! Cum se intimpla asta ? De cate ori nu castiga Vettel o cursa intotdeauna e altcineva vinovat ?
    Lewis era cu 0,4 - 0,5 mai rapid pe primul sector in aproape fiecare tur.
    Pe linia dreapta unde se putea folosi DRS McLaren avea viteza maxima mai mare cu cca 20km/h decit RBR.
    Pur si simplu Lewis a avut inteligenta necesara sa astepte momentul oportun. Atat si nimic mai mult.
    Interesant ca nimeni nu l-a intrebat pe dl.Vettel de ce a incalcat din nou regulamentul: ai voie sa schimbi directia de mers cand un monopost intra in depasirea ta o singura data. Revedeti va rog inregistrarea de mai sus sau cursa. Vettel a efectuat doua schimbari de directie. De ce unii au voie sa incalce regulamentul de cate ori vrea muschii lor si nu patesc nimic ?
    Regulamentul nu este acelasi pentru toti ?
    26 14
  • Nu astea de la Red Bull au iei regulamentu lor. Bine ai zis pablo256r, mereu sunt comentari si mereu e cineva vinovat ptr esecurile lor dar asa m-as bucura sa castige Alonso titlul mondial, nu sunt fan dar oricum eu zic ca merita la ce a facut cu o masina mai putin competitiva merita acest titlu.
    9 13
  • nu sunt de acord cu DRS in formula 1 .Erau mai spectaculoase depasirile in formula 1 pana sa apara DRS(bineinteles ca mai putine la numar dar cu un continut ridicat de spectacol) acum cel depasit nu are nici o sansa sa se apere iar cel care depaseste o face foarte usor.Cand vad o cursa stiu ca cel aflat in paja de 1 secunda o sa depaseasca si de multe ori nu datorita talentului ci datorita DRS.
    7 4
  • GrosJan
    Grosjean trimis in spate la start. Massa la fel. Webber tot abandoneaza din fata lui Alonso. Hamilton piloteaza in sfarsit o masina buna si il ajuta pe Alonso. Mai ramane sa crape motorul lui Vettel in ultima cursa si Alonso o sa creada ca nu a dat degeaba bani la vrajitoare.
    ps: dar daca nu crapa. O sa creada ca a dat degeaba bani la vrajitoare. O sa crape Monte. Alonso s-a obisnuit deja sa piarda in fata lui Vettel.
    12 6
  • GrosJan
    @Ross
    sunt unii care au vazut situatia asa mai inainte si au avertizat ca vor fi depasirile "artificiale". Dar nestiutorii doreau "spectacol" cu orice pret. Asta e pretul.
    5 6
  • Cum lucreza astrele in favoarea milogului,pardon magnificului alonzo....
    9 4
  • vai zeul vet a pierdut din cauza altcuiva? wtf el trebuie sa aiba numa noroc??? pai daca era mai rapid de ce nu l-a depasit si el pe ham?
    si web asta acu nu a mai ratat startu? acu a putut sa-i i-a fata lui ham? ce stupide si frustrante sunt manevrele astea de echipa.
    drs ul e bun si pt cel depasit si pt celalat el compenseaza turbulentele din spatele masinii care fac depasirea foarte dificila. nu-s de ce nu mai functioneaza aspiratia ca in anii 90.
    toata stima pt alo desi nu sunt fan. se chinuie si scoate super pozitii la start.
    10 8
  • Alonso, campion mondial la pomanagism viteza.
    13 4
  • stie alonso niste pozitii la start ....
    5 0
  • Mai Jane
    Esti de rasul curcii deja ! Ce treaba are si stirea asta cu Alonso ?
    Pentru tine indiferent ce stire e trebuie neaparat sa pui o postare cu cat de nenorocit, cat de slab, cat de ... pune tu mai departe ce vrei ... este Fernando Alonso.
    Cum pisici poti sa-ti imaginezi ca Mark Webber abandoneaza pentru ca e Alonso in spatele lui ? Eu nu-mi amintesc de un incident asemanator anul asta, dar poate ma insel.
    Zi-mi te rog: e regulamentar ce a facut Vettel la depasirea lui Hamilton sau nu ?
    3 4
  • Tataia F1
    pablo256r, e corecta manevra lui vettel. la inceput s-a dus in stanga sa il blocheze pe hamilton apoi, a revenit la trasa ideala, dupa ce hamilton l-a depasit deja. nu sunt doua schimbari de directie defensive, ci o schimbare defensiva si revenirea la trasa ideala.
    3 1
  • GrosJan
    te inseli. Chiar si in cursa trecuta, Mark cand a abandonat era in fata lui Alonso in cursa. Uite din presa vremii:
    "Ulterior, spaniolul a avut în mare parte o cursă lipsită de griji, însă a urcat pe ultima poziţie a podiumului după ce Webber a abandonat în turul 18 în urma unei noi defecţiuni la alternatorul monopostului Red Bull."

    Anunt: o sa poztez despre Alonso unde vreau, indiferent daca exista vreo legatura aparenta cu stirea curenta. Legatura o sa o fac eu cumva .... Comentezi!
    7 4
  • Janeeeee
    Tu care le stii pe toate.
    Intrebare: cate curse au trecut de la ultimul abandon al lui Mark Webber datorat unor probleme tehnice ?
    Astept raspuns !
    PS: vezi ca e o cifra cu DOUA CARACTERE !
    PS2: te-am intrebat ceva la 16:04
    Poti sa dai un raspuns impartial ? (mai ales ca nu e implicat Alonso)
    2 4
  • GrosJan
    te fortezi de pomana ca nu-ti fac jocul. Scriu doar ce vreau, iti place sau nu. Abandonul lui Webber l-a ajutat pe Alonso nu pe Vettel!!!! Nici asta nu vezi? Interesul RBR era ca Webber sa ramana in cursa in fata lui Alonso (era) si in spatele lui Vettel (iar era).
    ps: cifra cu doua caractere .... esti dus rau. Inapoi la clasa | si vezi care sunt cifrele, cate caractere sunt necesare pentru fiecare in parte. Spor!
    3 2
  • Cifrele sunt si ele caractere nu numai litere,geniule!Tie iti trebuie o camasa de forta atunci cand auzi sau citesti numele "Alonso" dar tu le spui altora ca sunt "dusi rau"!Dar adevarul e ca,de cele mai multe ori,tot hotul striga "Hotie!"
    1 2
  • Am gresit exprimarea in comentariul anterior si vreau sa corectez:voiam sa spun ca atat cifrele cat si literele sunt caractere.
    1 1
  • Jane
    Raspunsul corect era 58 ! De 58 de curse Mark nu a mai abandonat din cauza problemelor tehnice. Matalutza de unde ai scos-o aia cu " Webber tot abandoneaza din fata lui Alonso" ?????????
    Sau textul de la 19.11.2012, 14:53 nu iti apartine ?
    Suferi de dedublare de personalitate ?
    2 2
  • ady1671
    Imi pare Jane dar tin sa te contrazic: ultimul abandon a lui Webber pe motive tehnice tine cont ca am spus motive tehnice a avut loc acum 59 de curse (deci acum vreo 2 ani si ceva).Cursa trecuta (Abu-Dahbi) a abandonat dupa ce l-a percutat pe Grosjan din spate,iar restul abandonurilor au fost din prostia lui sau a celorlalti participanti la cursa respectiva.(nu sunt fan Alonso dimpotriva tin cu Kimi dar cred ca in privinta lui Webber trebuie sa fiu obiectiv pt ca a ramas eterna tanara speranta a formulei 1 si tanar nu mai e iar speranta s-a cam dus asa ca...)Trage tu concluziile si incearca sa-ti dai seama oare de ce il ma tin cei de la RBR in echipa.
    3 1
  • pablo esti pe langa total. De unde ai scos 58? Cursa trecuta ce a fost? Se preface, nu? Si acum ce vrei, sa cadem pe spate la deductia ta imbecila?
    3 1
  • GrosJan
    @ady, @pablo luati-va de manuta si mergeti la gradinita nu in clasa |. Deh, asta se intampla cand sariti etape ...
    Mai adita, pablo a spus "cifra din doua caractere". Vezi mai sus!
    De unde ai dedus tu ca eu am pretentia ca literele nu sut si ele caractere ca m-ai lasat paf?!!???

    Eu nu sunt de acord ca cifrele, sunt (scrise) din doua caractere. Cifrele sunt 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Care din ele vedeti voi ca sunt din doua caractere ???
    Pablo a vrut sa spuna NUMAR din doua cifre. Cum fiecarei cifre ii asociezi UN SINGUR caracter, numar din doua caractere.

    Ma uimiti pur si simplu cu "logica" voastra. Adita, hotomanule, strigi hotul!!! Daca taceai ...
    3 2
  • cucu eu nu cred ca am facut vreodata pe cineva imbecil. Te rog sa-ti revizuiesti comportamentul.
    Amice, abandonul datorat defectiunilor tehnice pentru tine ce inseamna ? Daca te referi la cursa trecuta, de la Abu Dhabi, in care Mark a abandonat din cauza implicarii intr-un accident ar fi bine sa stii ca accidentele nu intra in categoria defectiuni tehnice.
    Daca taceai ... filizof ramaneai.
    Cat priveste acea cifra, eu asa am citit pe undeva.

    Jane
    E clar. Tu doar jos Ferrari, jos Alonso. In rest se asterne noaptea.
    Esti tot timpul gica contra intr-o singura directie.
    Atat stii, atat valorezi. De cate ori te-am intrebat ceva ce nu ti-a convenit ai evitat sa dai un raspuns. Poate nu-l stiai, nimeni nu cred ca e doxa. Dar ar fi bine sa-ti revizuiesti comportamentul.
    1 0
  • Daca taceam ce?Am facut greseala de a nu sesiza ca pablo a folosit termenul "cifra" in loc de "numar" si crezi ca m-am facut de ras?Tu de luni de zile bati campii cu ura ta pentru Alonso si de cele mai multe ori cei care lasa comentarii te folosesc drept etalon al problemelor psihice grave si tot tu imi spui mie ca trebuia sa tac?Eu am facut o gafa(impardonabila ce-i drept),dar ce faci tu si in special felul in care i te-ai adresat lui pablo depaseste cu mult orice gafa,iar eu m-am legat de atitudinea ta atunci cand am mentionat faza cu hotia.De ce sunt eu hotoman nu imi dau seama!
    1 0
  • Dar de ce iti ceri tu scuze ady?
    Pentru ca Jan habar nu are de limba romana ?
    Ia cauta Jane in dex ce se intelege prin caracter ! (poate inveti ceva de acolo si nu mai stresezi o comunitate intreaga cu aberatiile tale)
    Ia de aici:
    CARACTÉR s. 1. v. însușire. 2. v. factură. 3. v. fire. 4. literă. (Scris cu ~e gotice.) 5. v. semn grafic.
    Nu crezi ?
    ia si link sa te convingi:
    http://dexonline.ro/definitie/caracter

    Ia zi atoatestiutorule: ce inseamna "semn grafic" ?

    Ca si in multe alte cazuri "ai uitat" (ghilimelele nu sint puse intimplator) sa dai un raspuns la ce ai fost intrebat si te-ai legat de diverse alte chestiuni ce nu au legatura cu subiectul.
    In toate discutiile de pe stirea asta ti-am pus doua intrebari. Nu mi-ai raspuns la nici una. De ce ? Nu iti convin intrebarile ? Nu ai un raspuns la ele ? Ia zi cum e maestre !
    0 0
  • GrosJan
    m-ati dat gata: dexul e ultima frontiera pentru voi. Ai gresit sau ai gafat, recunosti sau taci si iesi mult mai elegant decat sa persisti in a sustine idei gresite, stiind de acum ca sunt gresite. Sau ai dovedit cumva cu dexul ca aceste cifre (0, .., 9) scrise din doua caractere si nu m-am prins eu ... (sunt ironic).

    Nu am uitat sa dau raspuns. Ti-am spus clar mai sus ca nu-ti fac jocul. Scriu doar ce vreau. Daca nu vreau sa-ti raspund, nu o fac.
    Eu doar jos Ferrari tu contra. Nu-ti place - sa-ti fie de bine!

    Adita, tu ai facut o gafa, mica dupa mine, mai scapa, nicio problama pana aici. Ce e mare insa si deranjanta e ambitia si promtitudinea cu care incerci sa speculezi in loc sa porti o discutie amicala. Eu eram deja angajat intr-o discutie neamicala. Tu ai intervenit direct jignind. Eu am fost provocat. Urmareste discutia! Eu am spus ceva de unii piloti iar pablito, in loc sa faca la fel m-a atacat pe mine personal.
    0 0
  • Janeeee
    Vad ca esti suparat pe dex (ce sa-i faci cu ala nu poti sa te certi !).
    Dar cum e cu raspunsurile la intrebarile mele ?
    Te-am intrebat daca pe nickul de GrosJan postezi doar tu sau si altii ?
    Astept un raspuns.
    0 0
  • GrosJan
    postez si eu, postezi si tu, posteaza si altii sub acest nick. Pe mine nu ma deranjeaza. Nu sunt suparat pe dex, am spus doar ca nu ai dovedit ca ai dreptate cu el. Dar deh, e greu sa recunosti. Problema ta.

    Nu iti raspund la intrebari daca nu vreau. Nu imi iau angajamente pe care nu am chef sa le duc la indeplinire. Eu aici postez despre Alonso in general, indiferent cum. Nu-ti place, iarasi problema ta. Te doare - nu ma intereseaza. Nu o sa ma opresc doar pentru ca te doare pe tine nejustificat.

    Uite cum vad eu lucrurile: aici posteaza fiecare despre ce pilot, echipa vrea, cum vrea. NU are de ce sa fie atacat personal de useri pentru asta, pentru ca nu a facut referire la ei. Daca userul initial pasnic este jignit e posibil sa riposteze.
    2 0
  • Eh, asta e prima ta postare mai echilibrata.
    Si pentur asta ai o bulina rosie de la mine (verde in cazul de aici) :)
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru