Update: McLaren acuza Red Bull de incalcarea regulamentului tehnic

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 27.03.2010
McLaren a acuzat Red Bull de utilizarea unui sistem care permite monopostului RB6 sa ramana cat mai aproape de sol in calificari in ciuda utilizarii unei cantitati reduse de combustibil.

Formula 1 se afla in pragul unui nou razboi pe tema regulamentului tehnic pentru sezonul 2010, protagonistele fiind si de data aceasta McLaren si Red Bull Racing.

Dupa ce au stat in boxa acuzatiilor din cauza noului sistem de ventilatie introdus pe monopostul MP4-25, McLaren a lansat un atac surprinzator la adresa rivalilor, considerand ca Red Bull Racing incalca regulamentul tehnic. McLaren sustine ca Red Bull Racing a dezvoltat un sistem care permite monopostului RB6 sa ramana cat mai aproape de sol in timpul calificarilor, desi acest lucru nu ar fi posibil in teorie din cauza cantitatii reduse de combustibil utilizate de piloti in aceasta parte a Marilor Premii.

"Exista dovezi ca Red Bull utilizeaza un sistem de controlare a inaltimii monopostului despre care multi oameni au crezut ca nu este permis. Se pare ca Red Bull si alte cateva monoposturi sunt capabile sa ramana mai apropiate de sol in calificari decat ne-am astepta dupa ce umplu rezervoarele cu combustibil", a declarat Martin Whitmarsh, seful echipei McLaren, pentru postul britanic de televiziune BBC.

Pilotii utilizeaza in calificari o cantitate cat mai redusa de combustibil pentru a obtine un timp cat mai competitiv, insa acest lucru are un efect negativ asupra performantelor monoposturilor: teoretic, din cauza greutatii totale mai mici, monoposturile tind sa se ridice mai mult de la sol in viraje decat atunci cand au multa benzina in rezervor.

Cu cat un monopost ramane mai apropiat de sol, cu atat forta de apasare aerodinamica va fi mai mare, astfel ca timpii realizati pe un tur de pista vor fi mai buni.

McLaren considera astfel ca Red Bull a implementat un sistem care le permite sa pastreze monopostul cat mai aproape de sol in viraje in timpul calificarilor, iar echipa britanica sustine ca FIA i-a informat initial ca astfel de "artificii" sunt ilegale.

Intrucat forul mondial nu a luat nicio masura impotriva monoposturilor Red Bull, McLaren a confirmat deja ca va copia inovatia Red Bull, in ciuda faptului ca in prezent nu se stiu foarte multe detalii despre modul de functionare al sistemului. "Regulamentul original sugera ca astfel de sisteme nu vor fi permise pe monoposturi, dar vedem masini care le au. Asa cum va imaginati, lucram din greu la astfel de sisteme. Speram sa le avem pe monoposturi in China (n.r - Marele Premiu al Chinei va avea loc pe 18 aprilie)", a adaugat Whitmarsh.

Acuzatiile celor de la McLaren vin in contextul in care Red Bull a dominat calificarile din Bahrain si Australia, in timp ce britanicii au admis recent ca principala slabiciune a monopostului MP4-25 este performanta pe un singur tur de pista.

UPDATE: Red Bull Racing a negat ca utilizeaza un sistem care sa permita monopostului sa aiba o garda la sol cat mai apropiata de nivelul solului.

Pe de alta parte, Ross Brawn, seful echipei Mercedes GP, a solicitat forului mondial sa isi exprime punctul de vedere in acest caz si sa precizeze clar in regulamentul tehnic ca astfel de dispozitive sunt strict interzise.

Via | BBC Sport

Comentarii (11)

  • Era si timpul
    7 4
  • Acuzatii RedBull
    Si Ross Brawn a adus acuzatii indirecte despre un sistem de suspensie activa ce ar fi folosit de echipe de top sustinand pe cei de la McLaren.
    5 2
  • rayn380
    F1 Live
    Care imi poate spune si mie un site cu streaming live care emite cursa live maine....Nu am TV, doar acces la net. V-as fi recunoscator daca mi-ati spune cateva. Multumesc

    PS Srry ca ma repet, dar vreau sa fiu cat mai sigur ca cei in masura sa-mi raspunda, vor vedea mesajul meu
    0 0
  • @rayn380
    Eu daca am chef sa le ascult pe astia de la TVR1 , am PBX TV , descarcat de pe site-ul : http://www.pbxtelecom.ro/ merge ok, sau intru pe livetv.ru , p2p4u.net , myp2p2.eu , etc..
    4 0
  • rayn380
    Jolerto
    Merci mult man
    0 0
  • rayn380
    Streaming F1
    Din pacate pana maine stau in camin la fratele meu si aici is blocate multe porturi. Am incercat tot ce mi-ai sugerat Jolerto, din pacate nimic, cred ca voi mere la un bar ceva dimineata sa vad cursa...:|
    1 0
  • @rayn380
    Nu ai reusit sa-l descarci nici programul pbx?
    0 0
  • http://www.cool-digitv.net/
    0 0
  • rayn380
    Incearca www.filmon.com, iti downloadezi playerul Filmon de acolo si te uiti direct pe BBC
    0 0
  • tv - live
    http://es.justin.tv/f1_2010#r=VIev83E~
    0 0
  • PBX TV
    eu tot PBX TV folosesc, merge ok, http://www.pbxtelecom.ro/ este si pt descarcat dar si pt vizualizare online:)
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru