Red Bull: "Webber este vinovat pentru incidentul din Turcia"

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 31.05.2010
Helmut Marko, consilierul echipei Red Bull, susţine că Mark Webber este vinovat pentru incidentul în care a fost implicat cu Sebastian Vettel în cursa de la Istanbul.

Christian Horner, şeful echipei Red Bull Racing, a evitat să-şi acuze în mod direct unul dintre piloţi pentru provocarea incidentului din turul 40 al Marelui Premiu al Turciei, în urma căruia austriecii au ratat ocazia de a obţine o dublă şi au pierdut prima poziţie în clasamentul constructorilor.

Cu toate acestea, Helmut Marko, consilierul echipei Red Bull Racing, nu a ezitat să îl critice pe Webber pentru faptul că nu i-a făcut loc lui Vettel să intre pe traiectoria ideală în viraj, considerând că germanul îl depăşise deja pe cechipierul sau.

"Vettel era sub o presiune foarte mare, dar în astfel de situaţii trebuie să te gândeşti la echipă, pentru că am fi putut termina pe primele două poziţii. Eram sub o presiune enormă a celor de la McLaren, pentru ca ei erau mult mai rapizi pe liniile drepte, aşa că noi a trebuit să obţinem avantaje în viraje. Vettel a trebuit să atace pentru că altfel ar fi fost depăşit de Hamilton. Era deja în frunte cu cel puţin doi metri, iar apoi urma un viraj de stânga, aşa că a trebuit să vireze pentru a intra pe traiectoria ideală.

Nu poţi frâna pe partea murdară a pistei, iar el ştie cu siguranţă ce se poate întâmpla într-o astfel de situaţie", a declarat Marko.

Prin declaraţiile sale, consilierul Red Bull sugerează în mod evident că Webber trebuia să-i facă loc lui Vettel, în ciuda faptului că presa internaţională considera că pilotul german este vinovat pentru acest incident.

Via | F1 Technical

Comentarii (37)

  • Exact ce spuneam
    Multi il critica pe Vettel insa Webber este vinovat si RedBull incepe sa confirme! Era logic si normal sa incerce o depasire fiind in superioritate, Webber insa a clacat si ... restul cunoastem deja!
    17 41
  • lasa-te de F1
    Prietene, lasa-te de formula 1, de sporturi cu motor, de sporturi care iti pot face rau.Daca urmaresti pe youtube faza clara..e asa...Vettel a fortat intrarea , Webber a mers doar drept..nici mai tare nici mai incet, pana la franare mai era cale lunga, dar la un moment dat frustratul de Vettel a tras dreapta de volan in Webber. Daca esti baiat inteligent, la 300 la ora..nu tragi "putin dreapta sa-i spui colegului din echipa ta cu care esti si in concurenta directa...da-te frate ca eu sunt frustrat ca tot imi mor franele...ci...ori prelungesti franarea..si ii iei fata...ori ramai in paralel cu el..si ii inchizi intrarea dar...NICIODATA NU TE IZBESTI IN EL!... Asta ar fi culmea...sa sustii ce e evident...A..ca redbull il vrea pe Vettel..partea a2a..dar 100 de ziaristi nu erau acolo sa-i ia degeaba interviu...clar ca a fost o prostie cat roata de la F1!
    CE FRUSTRAT!
    BRAVO WEBBER!
    PS: Sunt fan McLaren..deci nu am nici o treaba cu vreunul din ei!
    38 7
  • WEBBER
    Cum sare neamtul in apararea neamtului, pai da webber e vinovat ca nu s-a dat la o parte sa treaca printul in liniste ca doar vroia locul 1, webber trebuia sa-l intrebe inainte de cursa daca nu vrea locul 1 direct din pole, vettel a frustrat ca a gresit si da vina pe webber, asa e la toate casele, e clar ca vor pe altul in locul lui webber, altfel nu vad de ce mai fac atata tam-tam, chiar ma gandeam ca vor face o figura frumoasa anul acesta dar daca dau deja vina unul pe altul o sa iasa un mare r...t, alti o sa castige de pe urma lor, mclaren , renault, ferarri, in rest numai bine
    25 5
  • L-au gasit vinovat pe Weber???
    Astia sunt chiar culmea, mai ceva decat McLaren cu Alonso si Hamilton. E clar ca Weber va pleca de la ei pentru 2011, indiferent ce pozitie in clasament va avea la terminarea sezonului. Ciudat, de ce nu i-au spus si lui Weber cand a inceput cursa, mai omule daca-l vezi pe marele Vettel venind, te dai repede intr-o parte sa treaca el...
    30 3
  • falnessus`
    Enake
    Domnule Enake doar un lucru vreau sa iti spun:din punctul meu de vedere,dupa ce am revazut de 5 ori reluarea pe youtube,dau dreptate....greseala clara datorita ambitiei din partea lui Vettel....
    Nici un pilot ,exceptand cei intarziati si semnalizati cu steag albastru,nu se va da deoparte sa treaca altcineva,chiar daca este coechipier[asta in cazul in care nu sunt ordine de la pitlane,ceea ce nu e corect];
    Vettel,daca crede asa ceva ,da dovada de coplarie...iar copilariile se platesc in F1!
    PS:Felicitari,un comentariu foarte pertinent!
    24 1
  • il consider pe vettel ca fiind unul dintre cei mai talentati piloti din F1, dar sa fim seriosi, a gresit. trebuia sa dea dovada de responsabilitate. in fond s-a bazat pe zicala "ori la bal ori la spital". chiar si asa, cu totii suntem supusi greselii
    23 1
  • xiorel123
    @VJohann
    Adica intr-o cursa de F1 pilotul de pe prima pozitie are de fapt functia de chelner care sa-i serveasca victoria aluia din spate?
    :))))))
    21 2
  • Webber este corect!
    prostii de prosti! Adica ce Webb treb sa-i faca loc ca vine urmatorul? ce-ar mai fi de spus, poate treb sa treaca cu totul pe gazon sa astepte sa treaca toti, apoi sa-si continuie si el pasul...prostii. Acesta este un sport si treb sa izbutesti singur, ca doar toti sint in drepturi egale, fiecare trebuie sa-si salveze pozitia, iar cind e vorba de depasire cauti momentul potrivit si fara sa astepti sa-ti cadoneze cineva pozitia din fata,(fara a cauza probleme celui din fata), caci nu ne aflam pe autostrada si din spate vine masina speciala cu gerofarul aprins si noi sintem obligati sa tragem pe dreapta.
    19 1
  • xiorel123
    @MR.F1
    Ai perfecta dreptate! ;)
    8 1
  • pilot tanar, echipa si mai tanara
    Red Bull ia partea vedetei si face o mare eroare de calcul. Webber este cel cu psihicul tare si de aia lovesc in el. Nu vreau sa ma gandesc ce se poate intampla daca aceasta critica voalata il va "inmuia" pe Webber. Daca nu era Webber in ultimele curse, Red Bull nu mai era in primii 3.
    17 2
  • red bull
    Webber poate nu este atat de talentat, dar a adus cele mai multe puncte pana acum. Nu-mi vine sa cred ca-si spala rufele in plina piata, ba mai si invita audienta!
    16 2
  • Red Bull
    Vettel L-A LOVIT pe Webber ! PUNCT! Cum sa-l scoti pe Mark vinovat? Sa asistam si in cadrul RB la o chestie gen Ferrari-Schumacher , cand Rubens incetinea si se dadea la o parte ca sa castige neamtul?
    14 2
  • ASTA E F1
    La RBR ca si la alte echipe exista un pilot favorit.Acesta este Vettel.Nu am nimic impotriva lui,ba chiar imi place si daca se poate ii doresc sa castige titlul mondial. Ori el ori Webber.Si bineinteles si RBR.Dar ieri a gresit,iar echipa incearca din rasputeri sa-l scoata nevinovat.In opinia mea Webber nu a avut nici o vina.Ce ati fi vrut?Sa se dea Webber la o parte din calea lui Vettel.Adica mai pe romaneste...Da-te ba Webbere la o parte sa trec eu in fata ta ca eu sunt Vettel...Lucrurile astea nu fac cinste acestui sport atat de frumos.Webber are o varsta si nimeni in locul lui daca ar fi nu s-ar da la o parte.In plus este la final de contract cu RBR si acum exista un mic razboi al declaratiilor intre el si echipa via a vis de prelungirea sau nu a contractului sau.
    14 1
  • Erata
    vis a vis
    0 1
  • mda
    Daca ar fi fost orice alt pilot, i-as fi dat dreptate lui Webber.
    Dar era coechipierul lui, care era mai rapid ca el.
    Intr-o echipa ce lupta pentru 2 titluri cu un adversar ce devine mai puternic la fiecare cursa trebuie sa te ridici deasupra copacilor sa vezi padurea.
    Webber trebuia sa-i faca loc lui Vettel. Vettel a intrat cum a intrat pentru ca stia ca Webber trebuie sa-i faca loc.
    Vettel n-ar fi intrat intr-un asemenea unghi la Hamilton sau Button.
    Webber n-a castigat campionatul in virajul/cursa asta, dar s-ar putea sa-l fi pierdut si s-ar putea sa-si fi pierdut sansele sa mearga la o echipa mare in 2011. Nici unul din "greii" din F1 n-are nevoie de cineva cu 3 perechi de c**** pompand testosteron.
    5 10
  • asta e culmea
    E mai rapid deci trebuia sa ii faca loc sa treaca :))....asta chiar e prostie. Pai sa renuntam la cursa... facem doar calificari, sau mai bine, renuntam la calificari si in loc de cursa trimitem pilotii pe rand in pista...ii lasam cate 58 de tururi si apoi comparam timpii....trebuie sa facem cumva sa renuntam la depasiri...
    4 3
  • nebuni
    deci Helmut Marko, nu unu' oarecare, cersetor de pe strada, ci tocmai consilierul echipei Red Bull afirma ca Vettel era presat de Hamilton si cum domne cum, ca Webber trebuia sa se dea la o parte, ca nu cumva sa-l intreaca Hamilton pe Vettel!?!?!? cred ca nu mai vad eu sa citesc bine. Ce dracu' astia-s prosti sau numai se prefac?!? pai si de ce nu s-a dus consilieru' echipei in timpu cursei sa-i sopteasca in casca lui Webber: baaaah, da-te tata la o parte ca altfel Hamilton il depaseste pe Vettel!!! frate, astia-s nebuni la cap?? deci daca asta e motiv ca Webber sa se dea la o parte. Cum sa declari tata asa ceva??? gosh!!!!
    11 2
  • @Ursu
    dimpotriva, asemenea depasiri nu le faci in compania coechipierului, cand exista riscul sa iasa amandoi din cursa..o faci cu adversarul, asa cum facea Schumi, daca risti, o faci pe pielea adversarului! Sau si a lui!In niciun caz pe cea a intregii echipe.
    12 2
  • ridicol in ce situatie il pun pe Webber, care in mod cert dupa evolutiile sale de pana acum are mai multe sanse sa castige campionatul decat pare-se ca ar avea, protejatul echipei, Vettel;pacat.
    11 1
  • @Marko
    ce spui mah ?!
    Citez:
    "Era deja în frunte cu cel puţin doi metri, iar apoi urma un viraj de stânga, aşa că a trebuit să vireze pentru a intra pe traiectoria ideală. Nu poţi frâna pe partea murdară a pistei, iar el ştie cu siguranţă ce se poate întâmpla într-o astfel de situaţie", a declarat Marko.

    - dar sa traga dreapta de volan ( intr-o astfel de situatie )stie ce se poate intampla ?
    11 1
  • ....
    nici o clipa nu am fost deacord ca vettel sa fie vinovat. acum si-au deschis ochii...
    2 8
  • no coment...
    http://www.youtube.com/watch?v=L5DpKTiUx64&feature=related
    0 0
  • bogdan
    ...
    Mai mult ca sigur afirmatiile domnului Marko sunt trunchiate si prezentate selectiv. Nu mai zic de faptul ca nici traducerea nu cred ca este ce exacta.
    Parerea mea legata de acest incident este ca problema a plecat de la boxe, acolo unde cineva a facut o eroare atunci cand a permis incercarea de depasire a lui Vettel. Urmatorul care a gresit a fost Vettel insusi, care probabil a crezut ca Webber se va da la o parte, in urma strategiei stabilita de echipa.
    E destul de neplacut pentru Webber. Se pare ca meseria de pilot nu presupune doar lupta de pe pista cu ceilalti piloti, ci si lupta cu proprii sefi pentru a fi lasat sa ai un scop in numele caruia sa te lupti cu ceilalti piloti.
    7 0
  • Eu am luat cursa toata din Anglia, asta dupa ce am vazut in direct Marele Premiu al Turciei. Daca observati in ultimele 3 tururi Vettel (care se pronunta cu V si nu Fetel cum pronunta comentatorii tvr), era mai rapid decat Webber si deci urma oricum sa se apropie de el si sa-l depaseasca. Ideea este ca Webber n-a schitat deloc, in conditiile in care Vettel era deja trecut cu jumatate de masina in fata lui Webber si mai avea INTERIORUL oameni buni.
    Deci clar Webber trebuia sa instinctual sa faca un pic dreapta, ca sa nu il accidenteze pe Vettel care era deja in fata lui.

    Ganditi-va ca McLaren a facut aceasi manevra cand Button l-a depasit in acelasi loc pe Hamilton si s-au duelat pe intreg virajul, si nu s-au accidentat fiindca au inteles cum stau lucrurile.

    Pacat pentru Vettel, personal nu pot sa suport echipa Red Bull. Un comerciant de bautura energizanta sa ajunga mare constructor de F1, multe accidente ii doresc. Dar imi place Vettel si mai iubesc si McLaren Mercedes, desi astept sa-l vad pe Schumi la treaba si reintoarcearea lui Kimi.
    4 12
  • Webber/Vettel
    parerea mea referitoare la accidentul provocat de vettel asupra lui webber ... e ca vettel a gresit cand a fortat depasirea (de la bun inceput) ... nu trebuia sa faca asa ceva date fiind cele 25 + 18 pcte puse in joc
    daca era o eroare de pilotaj din partea lui webber si ar fi putut trece vettel in fata lui ... era cu totul altceva

    iar ceea ce priveste al doilea duet ... de la mclaren ... s'au descurcat bine amandoi ... si'au pastrat cumpatul => ceea ce face diferenta dintre 2 campioni mondiali si 2 potentiali campioni mondiali
    comentarii de genu' sunt multe in lumea asta ... dar degeaba ... faptul e deja implinit!
    McLaren a aratat azi ca e o echipa de top, bravo lor! au profitat de greseala adversarilor si nu se hazardeaza cand vine vorba de atacul primului loc!
    referitor la experienta lui vettel ... este de cativa ani buni in formula 1 si cu timpul capeti niste reflexe ... ceea ce a facut azi e de condamnat desi echipa ii tine spatele
    asta e formula 1 ... multa cerneala pentru niste fapte deja consumate
    Eu in locul lui Webber opream masina la boxe si il bateam pe vettel in fatza presei!!!,cred ca Web va pleca....copilu e cu capu'si are aere de vedeta,incredibil
    8 1
  • Vetel si Webber
    Vettel a fost un vitel timpit,dar Webber nu a fost un mare bou cornut ? De ce pilotii McLaren nu au fost la fel ? Webber nu avea trasa ideala in dreapta unde pista era curata ? Dar i s-a urcat rahatul la cap ca e mare campion.Imi pare rau dar mai inteligenti au fost cei de la McLaren si de aia isi merita locul 1 si 2.Nu e la primul caz de acest fel,mai urmariti-l.
    3 1
  • xiorel123
    @Sky-Hunter
    Inainte sa incerce acea depasire Vettel trebuia sa-l intrebe pe Schumacher cum a reusit depasirile din 2006 pe circuitul din Bazilia si in special cea facuta cu Raikkonen roata la roata ;)
    3 1
  • xiorel123
    video
    http://www.youtube.com/watch?v=4cqt0xbGn78
    3 0
  • deci
    Deci sa intelegem ca si la RedBull ordinele de echipa sunt la moda, iar Weber nu a respectat ordinul .
    Cam asta deduc eu din concluzia lor.

    Deci cine comenta de Ferrari cu ordinele , iata ca nu sunt singurii care fac(eau) asta.
    3 0
  • Cine e Weber????
    Weber asta la toata experienta lui, cand a vazut ca-l depaseste el chiar nu s-a gandit ca nu este loc? Ca a tinut linia dreapta?Pana la urma si el trebuia sa vireze putin dreapta pt linia ideala...Dar cand vezi ca e langa tine, si sti ce curba urmeaza, sti ca esti in echipa si trebuiesc castigate puncte, iar tu te proptesti in volan, ca in acceleratie nu s-a proptit cand a vazut cum e depasit. Weber a aratat ca nu stie ce inseamna echipa. E frustrat ca e de atatia ani in F1 si nu a facut nimica.Vettel ii va da clasa in cele din urma si va fi deasupra lui Weber!
    2 7
  • @Flo
    Totul se incepe intodeauna de la cap, mai intii echipa treb sa se gindeasca, ca doar nu pilotii hotarasc intrebarile ekipei. Dar poate ekipa a lasat asta in voia lor pentru a vedea clasa fiecaruia(parerea mea)... Mai citeste din comentariile de sus si vezi cu ce pareri se exprima colegii nostri.
    2 1
  • webber vs vettel
    Revazand http://www.youtube.com/watch?v=L5DpKTiUx64&feature=related constat ca intradevar Webber a gresit pentru ca nu a lasat deloc spatiu lui Vettel. Asa ceva nu faci cu coechipierul tau, faci cu Hamilton eventual dar in nici un caz in situatia in care era depasit cu jumate de masina. Putea f bine sa termine pe 2 si era o dubla importanta pentru echipa.
    2 5
  • weber
    era clar ca nu-l poate tine in spate pe Vettel. si atunci ce s-a gandit? sa-l scoata un pic din cursa pe preferatul echipei, sa-l transforme in oaia neagra a echipei. de data asta i-a mers, dar cu siguranta nu va mai exista data viitoare. sper ca RBR sa nu-i prelungeasca contractul. daca a castigat cateva curse, a fost numai datorita problemelor lui Vettel. in afara de pilotii intarziati n-am vazut sa mai depaseasca pe cineva
    1 5
  • @ Sky-Hunter
    Vettel chiar se pronunta cu "F" pt. ca baiatu e neamt si in germana "V" se pronunta "F". Nu stiu despre tine, dar eu invat germana de la gradinita si daca ai timp sa cauti pe YT interviewuri luate lui Vettel de televiziunile germane, ei chiar ii pronunta numele cu "F".
    4 0
  • Pt Mig79
    Pe cine vroiai prietene sa mai depascasca din moment ce era numarul 1 ?

    " daca a castigat cateva curse, a fost numai datorita problemelor lui Vettel." - Am ras 5 minute la afirmatia asta ...

    Si cu 90% din echipa contra lui , Webber tot o sa-l bata pe Vettel ! Si asta din cauza ca e mult mai cerebral decat pustiulica !
    5 0
  • salutare
    ce nu a observat nimeni!
    La Redbull,incepe sa se simta presiunea pe care ei si-au pus-o,inca de la sfarsitul anului trecut,cand au declarat,obiectivul pentru anul viitor(anul acesta adica),este sa castige ambele campionate!Asta pe de o parte,pe de cealalta parte,Vettel,care incepuse sa se vada campion,avand cea mai buna masina si impartind podiumul cu mosul Webber,a inceput sa simta presiunea,nu degeaba lui Button i se transmise de la Boxe,i-am presat si au cedat!
    Singurul vinovat e presiunea rezultatelor,care incepuse sa il afecteze pe Vettel,mai akes dupa Victoriiile consecutive ale lui Webber,din Spania si Monaco,prcum si polul obtinut in Turcia de acesta!
    Asa ca domnul Helmut,sa isi vada de treaba lui,pentru ca nu vorbeste in numele echipei,ci ca si conational de-al lui Vettel!Oricum sunt si interesa comerciale la mijloc,gandindu-ne la cat ar avea Germania de castigat,daca ar avea un lder al campionatului inainte de marele premiu din aceasta tara!Citisem ceva analize nu cu mult timp in urma,care zieau ca acel GP,din Germania,a inregistrat pierderi de 25-35%,pe an.Vedeti ca nu se rezuma totul la o simpla cursa!!!!!!
    3 0
  • f1 fan
    weber si vettel
    weber si vettel atata tam tam pt ce?! weber ai cel care impreuna cu coulthard si Newey au dus red bull unde este acum....vettel un pilot talentat ca si ceilalti 23 care as in f1 ....vettel era mai rapid ca si weber (in ultima tura inainte de incident)numai ca trebuia si sa-l depaseasca ...weber si-a aparat pozitia ca si cum ar fi facut-o oricine ,vettel a riscat prosteste...deci a fost un incident de cursa ....vettel pilot rapid care trebuie sa invete starturile si depasirile ...weber un pilot matur care se apara agresiv...
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru