Vettel a câştigat imperial Marele Premiu al statului Singapore!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 25.09.2011
Sebastian Vettel a câştigat fără emoţii cursa în nocturna din Singapore şi mai are nevoie de un singur punct pentru a deveni campion. Jenson Button şi Mark Webber au completat podiumul.

Marele Premiu al statului Singapore, singura etapă din calendar desfăşurată pe timpul nopţii, a reprezentat o simplă plimbare pentru virtual campionul mondial Sebastian Vettel.

Plecat din pole position, pilotul echipei Red Bull Racing şi-a construit fără emoţii un avans consistent de peste 20 de secunde, singura sa provocare fiind să refacă această diferenţă după intrarea Safety Car-ului pe circuit la jumătatea cursei. Prin această a noua victorie din acest sezon, germanul şi-a consolidat poziţia de lider şi mai are nevoie de un singur punct pentru a deveni cel mai tânăr dublu campion din istorie.

În spatele său, Jenson Button a terminat pe poziţia a doua, în primul rând datorită unui start foarte bun în care a reuşit să-l depăşească pe Mark Webber. Englezul a încercat să revină spectaculos pe finalul cursei şi s-a apropiat la trei secunde de Vettel cu două tururi înainte de final, însă o serie de piloţi întârziaţi l-au împiedicat să se apropie suficient de mult pentru a iniţia un atac pentru victorie.

Webberg a avut din nou probleme la start şi a pierdut două poziţii în faţa rivalului său de la McLaren şi a lui Fernando Alonso. Performanţa superioară a monopostului RB7 şi-a spus însă cuvântul, iar australianul l-a depăşit de două ori pe Alonso, în turul 11 şi apoi în turul 34, după ce iniţial pierduse poziţia la a doua serie de opriri la boxe, ocupând astfel ultima treaptă a podiumului. În acest context, pilotul de bază al Scuderiei Ferrari a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul patru, chiar dacă la start urcase de pe cinci până pe trei.

Într-o cursă altfel plictisitoare, Lewis Hamilton a fost din nou responsabil cu spectacolul, însă într-un mod negativ, la fel ca în multe alte etape. Britanicul a ratat startul şi a coborât de pe patru pe opt, ajungând în ipostaza de a lupta pentru poziţie cu Felipe Massa.

După ce au făcut simultan prima oprire la boxe, Massa şi Hamilton au revenit pe circuit în această ordine, iar pilotul McLaren a iniţiat un atac la adresa rivalului său, însă l-a lovit pe brazilian cu aripa faţă în pneul dreapta-spate.

Massa a făcut pană, a pierdut timp preţios şi a revenit la boxe pentru a schimba cauciucurile, în timp ce Hamilton a mai stat un tur pe circuit înainte de a schimba aripa faţă, grav deteriorată în urma impactului cu Massa.

Britanicul a primit ulterior şi o penalizare de tip drive-through pentru incident, cursa lui fiind compromisă din acel punct. Cei doi au avut un nou duel în turul 25 pentru locul 12, dar de această dată Hamilton l-a depăşit fără probleme. Ulterior, britanicul şi-a demonstrat rapiditatea şi a făcut o incursiune prin aproape jumătate de pluton, reuşind să termine pe locul 5 după ce i-a depăşit succesiv pe rivalii din faţa sa.

Chiar dacă nu a ieşit în evidenţă pe parcursul cursei, Paul di Resta a obţinut o nouă performanţă importantă pentru Force India, terminând pe locul 6 în faţa lui Nico Rosberg de la Mercedes GP. Acesta din urmă a rezistat pe final asaltului primit din partea lui Adrian Sutil, în timp ce Felipe Massa a câştigat în extremis două puncte după ce l-a depăşit în ultimul tur pe Sergio Perez.

Un alt pilot care a ieşit în evidenţă în această după-amiază a fost Michael Schumacher. În turul 30, acesta l-a atacat pe Perez pentru locul 8, a încercat să intre pe interiorul virajului 8, însă l-a lovit puternic din spate şi a "decolat" de pe circuit, izbindu-se violent de zidul de pe margine. Septuplul campion mondial, care a fost la un pas să-l "agaţe" şi pe coechipierul său Nico Rosberg în acest proces, a ieşit teafăr din monopost, în ciuda avariilor majore suferite de monopost. Incidentul a avut ca efect intrarea Safety Car-ului pe circuit pentru trei tururi, până la îndepărtarea monopostului lui Schumacher.

Singapore - Rezultate cursă:

 1.  Vettel        Red Bull-Renault           1h59:06.537
 2.  Button        McLaren-Mercedes           +     1.737
 3.  Webber        Red Bull-Renault           +    29.279
 4.  Alonso        Ferrari                    +    55.449
 5.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +  1:07.766
 6.  Di Resta      Force India-Mercedes       +  1:51.067
 7. 
Rosberg Mercedes + 1 lap 8. Sutil Force India-Mercedes + 1 lap 9. Massa Ferrari + 1 lap 10. Perez Sauber-Ferrari + 1 lap 11. Maldonado Williams-Cosworth + 1 lap 12. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 lap 13. Barrichello Williams-Cosworth + 1 lap 14. Kobayashi Sauber-Ferrari + 2 laps 15. Senna Renault + 2 laps 16. Kovalainen Lotus-Renault + 2 laps 17. Petrov Renault + 2 laps 18. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 2 laps 19. Ricciardo HRT-Cosworth + 4 laps 20. Liuzzi HRT-Cosworth + 4 laps 21. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 5 laps Fastest lap: Button, 1:48.454 Not classified/retirements: Driver Team On lap Trulli Lotus-Renault 48 Schumacher Mercedes 29 Glock Virgin-Cosworth 10 World Championship standings, round 14: Drivers: Constructors: 1. Vettel 309 1. Red Bull-Renault 491 2. Button 185 2. McLaren-Mercedes 353 3. Alonso 184 3. Ferrari 268 4. Webber 182 4. Mercedes 114 5. Hamilton 168 5. Renault 70 6. Massa 84 6. Force India-Mercedes 48 7. Rosberg 62 7. Sauber-Ferrari 36 8. Schumacher 52 8. Toro Rosso-Ferrari 29 9. Heidfeld 34 9. Williams-Cosworth 5 10. Petrov 34 11. Sutil 28 12. Kobayashi 27 13. Di Resta 20 14. Alguersuari 16 15. Buemi 13 16. Perez 9 17. Barrichello 4 18. Senna 2 19. Maldonado 1
Taguri: Singapore, Vettel

Comentarii (28)

  • Vettel cel mai bun.
    Button excelent final.
    Hamilton ... aceleasi probleme "de trafic", dar cu 2 opriri in plus este la doar 12 sec in urma lul Alonso.
    Alonso ... vezi mai sus lol .. si vezi ce inseamna sa nu mai ghicesti ca urmeaza Safety Car ...
    Massa .... il lua pe Alo astazi, dar l-a scos Hamy
    Schumacher ... si una rece
    Restu, de umplutura.
    13 18
  • simona
    Vettel e IMPERIAL !!!
    Bravo Button, esti mult deasupra lui Hamilton care e doar un mascarici sinucigas al F1, nu se poate abtine sa nu incerce inca o sinucidere in direct :)))
    27 19
  • cursa
    o cursa slaba, cu putine depasiri, doar ham ce a amai animat cursa, in rest ce sa zic, alonso se lupta cu masina, masa nu mai are tupeu, button putea sa faca ceva dar nu la capat de cursa( nu in ajunn de craciun se ingrasa porcul), webber cele mai proaste starturi din acest an, iar vettel ce sa faca si el, a mai castigat o cursa fara probleme, restul prin burieni, poate force india a iesit in evidenta, putin, numai bine si o duminica faina
    20 6
  • tifosu'
    Ce face Monte dom'le? Mizeaza pe Domenicalli care in continuare mizeaza pe un cuplu mort de piloti. Masina de tot si piloti de pluton. Pacat.
    10 13
  • ctlnmihai
    Vettel a câştigat imperial Marele Premiu al statului Singapore!
    cursă frumoasă cu un învingător și un final așteptat..Bravo Button ;Hamilton care deși trece printr-o perioadă mai proastă reușește să aducă puncte prețioase pentru Mclaren în lupta pentru locul 2 la constructori
    16 8
  • tifosu'
    *top
    .
    2 8
  • Comentatorii
    Am asistat la unul din cele mai penibile comentarii cu putinta. Nu stiu cum au ajuns in pozitiile respective cu o lipsa atat de mare de cunostinte de baza a regulamentului, de a intelege cele mai simple decizii facute de piloti si echipe, o lipsa totala de logica dar si de bun simt cand comenteaza despre piloti si echipe. Dupa ce am scapat de Miki am crezut ca mai rau nu se poate. Chiar nu se gasesc niste comentatori capabili in toata tara asta?
    26 4
  • marius
    Vettel campion!!!
    Campionul s-a jucat pur si simplu cu Button.Dominatie ca pe vremea lui Schumacher.
    12 12
  • Florin
    pacalici
    Echipa i-a dat a 2-a masina pe circuit iar el face ce stie mai bine, isi bate joc de ea!Dovada ca, Button se bate la varf si el nu!
    13 9
  • @Cursa
    Vettel a devenit atat de plictisitor incat nici cei , care se ocupa cu filmarile de la cursa nu mai dau imagini cu el pe parcursul ei.
    14 10
  • razvan
    ...
    BBC se prinde destul de usor...au niste comentatori super profesionisti. E clar ca daca pui comentatorul de la fotbal si moto si la f1...nu prea poate...chiar daca s-ar straduii.
    17 1
  • Florin
    Poate ca si echipa ar trebui sa spuna ceva despre rabdare..sa vina Di Resta!
    12 1
  • pantera
    subscriu Horia si eu pt. comentariul prost facut de cei doi, ma gandeam ca il aveau invitat pe Sechelariu si sa nu se fi concentrat indeajuns pe cursa in sine, e prima oara ca ma obliga sa ma uit pe un alt canal tv ,lucru ce il faceam cu regularitate pe vremea lui michiduta.Pana acum comentariile au fost ok chiar bune deci trec cu vederea.
    4 3
  • Florin
    davidenko
    Daca te plictiseste Vettel uita-te la mascariciul de ham care nu face altceva decat sa provoace accidente!E mai amuzant ca Vettel numai ca F1 castiga pilotii nu circarii.
    16 16
  • haters gonna hate
    Vettel e campion. Excelent si astept si astept incoronarea.
    Cat despre comentariu..sunt eu singurul caruia i se pare ca Marinescu chiar are idee despre ce zice si Seche Jr. e putin cam ... necunoscator (ca sa nu zic altfel)?
    15 3
  • intarziatii i-au afectat pe amandoi. in rest o cursa interesanta, si daca nu curasa asta, cursa viitoare v-a deveni campion
    6 2
  • Singapore&Vettel
    Chiar daca "mai are nevoie de un singur punct pentru a deveni cel mai tânăr dublu campion din istorie" pentru mine a devenit asta mai de mult si am acceptat asta! Bravo Vettel! Cat despre Hamilton... citez cele scrise de @Horia pe o alta pagina (http://formula1.automarket.ro/stiri/hamilton-ameninta-mclaren-rabdarea-mea-are-o-limita-40733.html): "Devine penibil Hamilton cu rahaturile pe care le face pe circuit. Inteleg ca Formulei 1 i se mai zice si "Marele Circ", dar asta nu inseamna ca trebuie sa se comporte ca un circar". Daca as fi Martin Whitmarsh, l-as chema pe Lewis si l-as atentiona spunandu-i: uite ce face Button in curse si ce faci tu, ce face el cu masina si ce faci tu cu ea...si ne mai si ameninti cu afirmatia "rabdarea mea are o limita"... dar noi cu tine cata rabdare crezi ca mai putem avea?
    24 7
  • Schumy
    Era in carti pentru locul4-5,avea timpi mult superiori fata de rosberg si chiar de di resta.Pacat pt el dar ceva este evident isi intra in mana....
    14 1
  • Hamilton
    Lewis pana nu se maturizeaza nu cred ca mai castiga vreun campionat nici cu o masina de top. E mult prea nerabdator si nechibzuit. Un lucru bun l-au spus comentatorii in toata porcaiala aia de comentariu: "Nu e obisnuit cu o masina slaba". Nu a intrat in F1 cum au intrat majoritatea pilotilor, la o echipa mai slaba cu o masina mai slaba cu care trebuie sa stii cum sa depasesti in duelurile echilibrate. Am vazut, cand e de depasit masini mult sub a lui (Force India, Sauber, chiar si Mercedes astazi) nu sunt probleme, cand da de cineva cu o masina apropiata sau peste ca potential o comite. Button, Alonso, Vettel, Schumacher (practic orice pilot) au avut perioade mai lungi sau mai scurte cu masini de pluton, Hamilton a fost urcat direct intr-o masina cu care sa castige campionate. Pacat pentru ca talentat e, ceva inteligenta si rabdare iar mai trebui sa fie cu adevarat un pilot complet.
    23 7
  • vasileo
    MC Laren
    Marinescu mi se pare si mai inteligent decat Sechelariu, care pare un pic prostut, ca sa nu zic altfel:)
    Sechelariu: "pe partea dreapta a sicani"
    7 1
  • Doamne da-i Tu minte lui Hamilton...si el iti va castiga curse.
    6 10
  • La ce-i trebuie minte lui Hamilton o are pe Nicole si impresari de Hollywood si multe fasuri de star.Vad ca mai nou da ultimatumuri echipei.Ar fi cazul ca echipa sa-l puna la punct.Acum are masina de podium, ba chiar de victorii.Si-si bate joc de ea!
    4 2
  • BBC-ul e chia fr. bun ... comentarii live, interviuri, totul profesional... AM DOI ANI DE CAND DOAR BBC URMARESC... si cand nu am posibilitatea de a vedea la tv .... internet - acelasi BBC.
    va recomand. tot respectul.
    O SEARA BUNA!
    4 1
  • epilog
    Cursa ne-a aratat cam ce ne arata de ceva vreme: un Vettel care merge ca o locomotiva, el in fata, in spate vagoanele sunt asezate in functie de permutari, dar el intotdeauna in fata. Ce pot spune, bravo lui, ca doar pe munca a facut si cursa asta. Hamilton, sincer, ce mai pot spune despre el. Nici nu mai stiu, are talent mult, dar o gafeaza des, sau asa e el, si cateodata mai are cate o stralucire. Webber, la cum ia starturile, el cam ar trebui sa fie al 3 lea pilot a echipei, dar totusi, a terminat pe podium, a adus puncte, deci un locotentent bun. Button, omul care totusi face, nu prea avem ce ii reprosa. Alonso, el incearca, poate va reusi sa dezvolte masina, si atunci sa ne arate cate ceva. Massa, sincer, ce mai cauta la Ferrari?
    Despre comentariu, hai sa nu fim chiar atat de critici, se intampla oricui. Da, nu pot face concurenta BBC-ului, dar cata traditie au ei? Probabil ca urmatotul comentariu va fi asemanator trecutului, singurul sfat: stim ca e criza economica, si tata Sechelariu scoate bani, dar baiatul e slabut de tot, usor agramat, se pierde in idei, hai sa ii dam mai multe sanse lui Marinescu.
    O saptamana frumoasa tuturor!
    8 2
  • sezonul 2011
    ... cam atat a fost sezonul 2011 ... Vettel campion ... ma ingrojoreaza in schimb sezonul 2012 ... dc McLaren si Ferrari nu fac un pas in fata(aici ma rerfer si la piloti, Ham Ham - out, Massa - out), atunci ne asteapt niste sezoane pe care le stim deja din perioada 2000 -2004 ... nasol. Am incredere in Button si Alonso care vor trebui sa se ridice peste potentialul slab al masinilor pe care le conduc ...
    5 1
  • red bull
    ...vettel campion! Merita pe deplin acest titlu... Webber un pilot foarte bun, dar anul acesta sper ca s.a convins ca nu are nicio sansa sa mai castige curse sau sa.l invinga pe vettel. Masina lui dupa parerea mea e sub a lui vettel...
    2 3
  • ce pacalici!
    Hamilton sa se duca la HRT sa invete buna-cuviinta cu o masina cu care sa-si permita accidente, iar la Mclaren sa vina Kimi.Tampitul ala nu se invata minte!Cu Schumacher n-a avut tupeu a avut cu Massa!Mai are obraznicia sa se declare un fel de Senna!Cica el e SINGURUL in stare sa-l bata pe Vettel!Nu e PACALICIUL MAXIM al F1??
    10 3
  • Vasilica fara frica
    Ce jenant
    Romanii sunt specialisti si la Formula 1 , daca nu stiati . Sparg seminte in fata blocului in slapi si maieu , la muzica de manele din Dacie , dar ei comenteaza despre hamilton sau altii .

    Ce jenant .
    0 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru