Vettel a câştigat Marele Premiu al Europei!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 26.06.2011
Sebastian Vettel a obţinut la Valencia a şasea victorie a sezonului, în timp ce Fernando Alonso şi Mark Webber au complet podiumul.

Circuitul de la Valencia şi-a respectat reputaţia negativă şi nu a oferit spectacolul din primele şapte etape ale sezonului, în condiţiile în care sistemele DRS şi KERS nu au oferit oportunităţi majore de depăşire. În plus, Red Bull, McLaren şi Ferrari au optat pentru o strategie similară cu trei opriri la boxe, ultimul stint fiind rezervat pentru pneurile medium.

Aceste lucruri au contribuit la o cursă lipsită de probleme pentru Sebastian Vettel, care a profitat de pole position-ul obţinut sâmbătă şi a trecut primul linia de sosire fără ca poziţia sa să fie ameninţată real pe parcursul celor 57 de tururi. Campionul mondial şi-a trecut astfel în cont cea de-a şasea victorie în opt etape şi şi-a sporit considerabil avansul în clasamentul general.

Plecat de pe poziţia a patra a grilei de start, Fernando Alonso şi-a egalat cel mai bun rezultat din acest sezon după ce a obţinut poziţia a doua. Pilotul Scuderiei Ferrari a trecut de Lewis Hamilton la start şi l-a depăşit şi pe Mark Webber la ultima intrare la boxe, după ce iniţial cei doi s-au depăşit alternativ în timpul cursei graţie sistemului DRS. Podiumul a fost completat de Webber, care nu s-a putut apropia de Alonso în ultimul stint al cursei, însă australianul a obţinut cel mai bun rezultat din carieră la Valencia.

La peste 30 de secunde în spatele său, Hamilton a trecut linia de sosire pe locul patru. După ce a pierdut două poziţii la start şi a coborât pe locul cinci, pilotul McLaren a câştigat o poziţie în faţa lui Felipe Massa la prima oprire la boxe, însă în ultima jumătate a cursei nu a fost capabil să ţină pasul cu plutonul fruntaş.

Massa a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul cinci la volanul monopostului Ferrari, urmat de Jenson Button şi Nico Rosberg (Mercedes GP).

Pilotul echipei McLaren a pierdut două poziţii la start, a revenit pe şase în primele tururi, însă în ultima parte a cursei nu a putut utiliza sistemul KERS. Jaime Alguersuari (Toro Rosso) a terminat pe locul opt şi a câştigat 10 poziţii fata de start datorită unei strategii cu numai două opriri la boxe, în timp ce ultimele puncte puse în joc au fost câştigate de Adrian Sutil (Force India) şi Nick Heidfeld (Renault).

Sauber a ieşit din nou în evidentă pentru gestionarea pneurilor, întrucât Sergio Perez a efectuat o singură oprire la boxe, însă acest lucru nu l-a ajutat să termine în puncte, întrucât mexicanul a încheiat doar pe locul 11.

Michael Schumacher a terminat doar pe locul 17 din cauza unui incident cu Vitaly Petrov la începutul cursei, în urma căruia a fost nevoit să efectueze o oprire suplimentară la boxe pentru a schimba aripa fată.

În mod surprinzător pentru un circuit stradal, Marele Premiu al Europei nu a consemnat niciun abandon, în timp ce Vettel a stabilit cel mai bun timp în cursă după ce a fost cronometrat cu 1:41.852 în turul 53.


Europa - Rezultate cursa:

 1.  Vettel        Red Bull-Renault           1h39:36.169
 2.  Alonso        Ferrari                    +    10.891
 3.  Webber        Red Bull-Renault           +    27.255
 4.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    46.190
 5.  Massa         Ferrari                    +    51.705
 6.  Button        McLaren-Mercedes           +  1:00.000
 7.  Rosberg       Mercedes                   +  1:38.000
 8.  Alguersuari   Toro Rosso-Ferrari         +     1 lap
 9.  Sutil         Force India-Mercedes       +     1 lap
10.  Heidfeld      Renault                    +     1 lap
11.  Perez         Sauber-Ferrari             +     1 lap
12. 
Barrichello Williams-Cosworth + 1 lap 13. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 lap 14. Di Resta Force India-Mercedes + 1 lap 15. Petrov Renault + 1 lap 16. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1 lap 17. Schumacher Mercedes + 1 lap 18. Maldonado Williams-Cosworth + 1 lap 19. Kovalainen Lotus-Renault + 2 laps 20. Trulli Lotus-Renault + 2 laps 21. Glock Virgin-Cosworth + 2 laps 22. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 2 laps 23. Liuzzi HRT-Cosworth + 3 laps 24. Karthikeyan HRT-Cosworth + 3 laps Fastest lap: Vettel, 1:41.852 Not classified/retirements: Driver Team On lap World Championship standings, round 8: Drivers: Constructors: 1. Vettel 186 1. Red Bull-Renault 295 2. Webber 109 2. McLaren-Mercedes 206 3. Button 109 3. Ferrari 129 4. Hamilton 97 4. Renault 61 5. Alonso 87 5. Mercedes 58 6. Massa 42 6. Sauber-Ferrari 27 7. Rosberg 32 7. Toro Rosso-Ferrari 16 8. Petrov 31 8. Force India-Mercedes 12 9. Heidfeld 30 9. Williams-Cosworth 4 10. Schumacher 26 11. Kobayashi 25 12. Sutil 10 13. Alguersuari 8 14. Buemi 8 15. Barrichello 4 16. Perez 2 17. Di Resta 2

Comentarii (22)

  • Brilliant race!
    De neoprit baietii astia! Cred ca suspansul in legatura cu noul campion mondial se transforma in calm...va fi o simpla formalitate.
    P.S.: mad79 va transmite salutari tuturor!
    25 8
  • Haters gonna hate
    ...sa inceapa
    8 2
  • ciprrian
    F1
    FRATE COMENTATORI ASTIA SUNT MAI TEMBELI CA AIA DE LA TVR1.Toti spun ca vettel e un mare pilot rahat masina uitativa si voi doar sase piloti au terminat in acelasi tur
    punetil in alta masina si de abia se va clasa in primi10
    sa vazut in canada cand a fost pus sub presiune ce bine merge
    asa ca daca masina e super buna si totdeauna ai 5 sec fata de-al doilea cum sa nu fii cel mai bun
    21 45
  • Vettel Wins Again
    77 puncte avans... Vettel se indeparteaza si deja e din ce in ce mai greu de ajuns si nu vad ce modificare de regulament ii mai oprii pe RBR de la castigarea titlurilor. Felicitari Vettel si deasemenea vreau sa va reamintesc ca pe Facebook exista incepand de Vineri ------- Grupul Fanilor de Formula 1 - Romania: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_184264894961336&ap=1
    19 0
  • Vettel !
    ca o spun "expertii" de la RDS sau nu Vetel e tare, Weber , cu aceiasi masina e pe nicaieri.
    Campionatul e gata, batalia e intre Ferrari si McLaren pentru locurile urmatoare
    19 6
  • Andrei Alexandru
    @Valencia 2011
    Bravo baietiilor de la Red Bull, au o masina super tare bravo lor. Alonso a mers super si imi place ca se lupta chiar daca masina Red Bull este mai rapida. Bravo Vettel, Alonso si Webber, bravo baieti!
    31 6
  • Valencia
    Button a terminat in fata lui rosberg.revizuiti artocolul.
    In rest, felicitari alonso, si vettel normal. sper ca in Marea Britanie sa ii poata pune probleme cu adevarat
    13 1
  • cursa
    Felicitari Vettel si Red Bull! O cursa oarecum plictisitoare, Vettel fara greseala. Fernando o cursa foarte buna, ca de obicei scoate tot din masina. Webber cu probleme din nou. Parca ar avea alta masina.
    25 1
  • De ce nu a avut masina lui Vettel probemele masinii lui Weber? Castiga Alonso si Vettel era pe 3!
    7 30
  • ctlnmihai
    Vettel a câştigat Marele Premiu al Europei!
    O cursa plictisitoare,,Cred ca de acum incolo ne vom bucura doar de lupta pentru locurile 2-3 dintre Mclaren si Ferrari
    13 3
  • vasileo
    Weber si pana sa aiba probleme tot in spate era, asa ca o fi masina buna dar si Vettel este pilot
    12 3
  • Another Day At The Office
    Nimic nou sub soare ..
    @ ciprrian .. singurii care au comentat bine au fost cei de la Pro TV .. pacat ..
    11 9
  • Vettel
    Se vede de pe acum ca Sebastian Vettel are mari sanse sa castige campionatul.Trebuie sa recunoastem,are cea mai buna masina,mult noroc...Dar vorba aia norocul vine de partea cui il merita! Felicitari Red Bull,felicitari Vettel!
    22 3
  • Felicitari invingatorilor! Merituosi. Frumos startul lui Alonso si depasirea la Webber. Incet incet Ferrari creste. Bravo Fry!
    17 4
  • Well ..
    Pai sa castige domn'e .. dar daca nu-i pasiune .. un strop de tensiune .. de drama .. zici ca fiecare cursa .. e la fel ca precedenta .. where's the point ? de ce sa ma mai uit ? la un robot ? :)
    6 9
  • Curse multe n-o sa mai castige, ca Alonso odata cu imbunatatirea performantelor o sa-l puna serios sub presiune
    14 13
  • Andrei Alexandru
    @Valencia 2011
    Cei mai tari in sensul negativ au fost baietii de la HRT... care cred ca au incurcat pe oricine au putut sa incurce :P Desi si baietii de la Lotus au cauzat cateva probleme, dar cei de la HRT sunt lideri detasati la asa ceva.
    9 1
  • l-au bagat pe fernando in parapet:))
    6 6
  • Bravo Alonso, pilotul mai bun ca masina. Cred ca in curand o sa dea cu ea in zid la cat forteaza. Hamilton parca imi parea mai OK cand era mai agresiv, Weber oare nu isi da seama ca il tin de prost, el are probleme cu caru tot timpul, Vettel cred ca stie niste secrete R&B care il ajuta, ii sunt furnizate doar lui. Oare astia cand fac controlul monoposturilor nu vad diferente ?
    14 6
  • cosmin
    pacat de massa ca astia de la ferrari iara au gresit strategia la prima lui oprire la boxe si la cea dea doua oprire a avut ghinion cu acea piulita bucuclasa
    7 2
  • Cursa anosta dominata cap - coada de Vettel fara emotie. Batalia se va da doar pt locul 2. Locul 1 este adjudecat. Lui Vettel totul ii merge perfect atata timp cat nu este pus sub presiune de nimeni si deocamdata nu vad cine ar fi in stare sa faca asta.
    4 0
  • hmm
    Mclaren a participat?
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru