Vettel critică regulamentul DRS din Canada: "S-a depăşit prea uşor"

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 14.06.2011
Sebastian Vettel consideră că existenţa a două zone de activare pentru sistemul DRS a uşurat prea mult depăşirile în cursa de la Montreal.

Introducerea sistemului Drag Reduction System (DRS) în Formula 1, prin care piloţii au posibilitatea de a modifica aripa spate în timpul curselor pentru a spori şansele de depăşire, a avut efecte pozitive încă de la startul sezonului, însă pentru Marele Premiu al Canadei FIA a implementat două zone de activare.

Decizia a fost luată pentru a oferi şi mai multe oportunităţi de depăşire, însă Sebastian Vettel crede că aceasta a condus la creşterea exagerată a numărului de depăşiri.

"Până la urmă, trebuie să fii atent cât de mare creezi zona de activare, pentru că poţi face depăşirile prea uşoare, aşa cum cred că a fost în Canada. Dacă eşti chiar în spate şi deschizi aripa, celălalt băiat nu are nicio şansă să se apare şi nu cred că asta este ideea. Dar ne jucăm cu acest sistem. Suntem încă la începutul sezonului şi toată lumea încă mai învaţă", a declarat pilotul echipei Red Bull Racing pentru publicaţia ESPNF1.

Vettel explică acest lucru prin faptul că a fost nevoit să facă tot posibilul pentru a-l menţine pe Jenson Button la cel puţin o secundă în urmă în ultima parte a cursei, însă în cele din urmă a fost depăşit în urma unei greşeli personale.

"Evident, în acele condiţii a trebuit să forţez foarte mult pentru a rămâne în fată şi am încercat din greu să păstrez distanţa pentru ultima linie dreaptă.

Pentru că o dată ce Button era aproape în zona DRS, ar fi fost prea uşor să depăşească şi ar fi trecut de mine fără probleme", a mai declarat germanul.

Pe de altă parte, Vettel anticipează că situaţia se va schimba într-o anumită măsură la Marele Premiu al Europei, întrucât oportunităţile de depăşire pe circuitul de la Valencia sunt mult mai limitate. "La Valencia configuraţia va fi diferită şi va fi mai dificil într-un fel să depăşeşti. Dar nu am văzut încă harta şi nu ştiu unde au decis să stabilească zonele de activare", a încheiat el.

Via | ESPNF1

Comentarii (17)

  • Povesti pe paine...Vettel e suparat ca a gresit ca un incepator si a pierdut victoria cu cateva viraje inainte de finish. S-a bazat pe faptul ca dupa iesirea ultimul SC de pe pista ii ajung 3.5 sec avans fata de locul 2 pe care rula Schumi. Ei bine nu i-au fost suficiente. El nu stie sa piloteze dacat cand are 20 de sec avans. Ia sa-l vedem daca pleaca de pe 5 sau 6 ce mai face? Probabil intra in ceilalti concurenti. Webber si Button cunosc.
    25 21
  • pussy Vettel
    ooo ce scuze de copil......lasa-ne Vettel,k daca nu ar avea masina aia nu ar fi in varf,doar masina e de el,e prea buna pt el.dintre atatia piloti doar Vettel putea gresi acolo,nimeni altu,si mai da vina pe zonele de activare pt DRS.ce farmec are F1 daca castiga numa unu???
    17 18
  • Vettel
    Cand masina nu te ajuta iese la iveala valoarea ta ca pilot f1. Vettel e bun dar mai are un pic de tras ca sa ajunga pe cei de mai jos enumerati de mine.
    Eu cred ca pilotii adevarati in momentul de fata ca valoare e Schumy, Alonso, Button si Webber acestia sunt adevarati piloti.
    Vettel, cum se spune, daca taceai filozof ramaneai !
    23 17
  • salut
    (Vettel)n-ai avut nici o treaba cu DRS-ul asa ca nu stiu de ce comenteaza!
    22 11
  • nobody's perfect
    Omu' e suparat,ce sa spuna si el acum(si alonso si ham mai derapeaza in declaratii).Pana una alta e lider si la sfasitul sezonului probabil ca o sa fie liniste mare pe AM.
    11 10
  • @Vettel
    Vettel se miorlaie ca o fetitza. Nu-i ajung cursele castigate pana acum din pole position. El e suparat ca Button era ultimul, a facut 6 opriri la boxe si pe urma la depasit chiar si pe el.
    Odata ce a fost depasit, trebuia sa foloseasca si el DRS pt asi recupera pozitia.

    Sau ne mai pregateste inca o miorlaiala ca cea din Canada sau din cursa din Corea de anul trecut?

    E timpul sa se maturizeze oleaca si sa accepte concurenta corecta din partea celorlalti.
    24 12
  • Daca facea Vettel o cursa ca cea a lui Jenson, sareau toate televiziunile din lumea asta "Vettel mai mare decat Schumacher, Senna etc" "Vettel e de pe alta planeta". In schimb s-a vazut clar cursa trecuta, toata diferenta o face masina si pus sub presiune, mergand la maxim, cedeaza. Acum sa ne inchipuim cum ar arata un Vettel in locul lui Alonso sau Hamilton, ambii merg peste limitele monoposturilor. Pai in cazul lor, eu pun pariu ca Vettel ori ar reduce ritmul si ar merge mai incet, ori ar lovi masina etapa de etapa(cum s-a obisnuit Hamilton in ultima vreme). Schumacher sub presiunea a doi mari piloti, a gresit? Nu. Pur si simplu a fost depasit datorita monopostului Mercedes GP mult mai slab.
    Prin urmare, legendele Formulei 1 nu pot fi niciodata mai slabe decat un pilot care s-a trezit cu cea mai buna masina. Legendele raman legende, chiar daca ar merge si cu Hispania. Un Senna in Hispania ar fi iesit pe locul 15, chiar daca terminau doar 15 piloti :)) Un Schumacher din anii 94, nu lasa pe nimeni sa treaca de el, daca o facea cursa trecuta era iar penalizat -sa-ti aperi locul e ilegal-
    Revenind la Button, merita penalizari. Cursa trecuta a fost un dezastru. Indiferent de unde a plecat, pe cine a depasit, sa ne uitam in urma si sa vedem, cum a facut-o... Daca nu il inchidea pe Ham in ultima secunda, daca se uita bine ca Alonso il depasise si avea prioritate pe viraj, ar fi terminat pe maxim 5. Prost sa fii, noroc sa ai. Pacat de Ham si Alonso care erau pusi sa faca o cursa mare. Monopostul McLaren n-a fost cel mai bun, ci doar a avut o strategie perfecta datorita lui Button. Eu zic ca daca nu gresea Vettel Button nu il ataca! Se multumea cu locul 2.
    Cert e ca se apropie de sfarsit era Red Bull si revin granzii -Ferrari si McLaren.
    25 11
  • Cry baby..
    Foarte interesante voturile pro-Vettel, n-am vazut sa aiba fani care sa sustina si sa se bucure..dar voturi sunt:)..Vettel ar trebui sa gaseasca alta vina, de exemplu calitatea pilotajului care s-a dovedit ca are lipsuri... Ca sunt zone de DRS, foarte bine, nu vad cine l-a impiedicat sa le foloseasca dupa ce a fost depasit de Button.
    13 5
  • DRS
    Personal si eus impotriva drs mai bine sar fi pus accent pe inovatie si nu sar fi limitat in asa fel motoarele ca totul sa depinda de aerodinamica,Ferari si Mercedes cu motoare castiga tot acum sunt nevoit sa utilizeze drs.O fi fost nevoie de scaderea costurilor si readucerea spectacolului artificial dar cat timp doar asa se face spectacol si depasiri no sa mai fie un campion adevarat.
    Oare f1 nu sa inventat pentru inovatie,dezvoltare ???
    De ce a trebuit distrus ?
    Bravo berni la anu sa propui un buget de 50.000 eur /cursa si baga in continu drs si kersul sa poata fi folosit doar de catre masina din spate atunci sa vezi depasiri(spectacol)
    2 4
  • auzi ba maryo!...
    ai spus cateceva dar la sfarsit ai tras-o... indiferent cum a fost cursa lui Button insa a fost omul zilei si a meritat. A fost o cursa spectaculoasa si cu multe schimbari in clasament.
    Cred ca ai fi mare expert de sustii ca Button e vinovat in acele dueluri... n-am de gand sa argumentez subiectul.
    Nu sunt fan a niciunuia din ei.
    8 6
  • Draga Vetele
    DRS poate fi folosit DOAR DACA pilotul este la mai putin de o secunda in urma. De ce n-ai fost instare sa mentii distanta mai mare de o secunda? Erai pur si simplu mai lent!
    18 1
  • Asta e un repros de handicapat. Daca tot pornesti din pole, vine unu care vine la un moment dat de pe locul 21 si te obliga sa iesi in decor...halal campion..ar trebui sa taci dracu din gura, ca te faci de rusine. Ai 5 victorii da nu te-a invatat austriacu sa vorbesti! Trebuia sa-ti bagi capu la cutie si sa recunosti frumos c-ai pierdut. Apropos de voturile contra, cred ca cineva, care e obligat fan Vettel(in lipsa de altceva) isi da voturi. Iesi draga si da-ti cu parerea...daca te simti mai bine votand..poate ajuta la talie.
    6 1
  • plus
    Da, draga Vettel. Am uitat sa-ti spun. Ai dreptate. Sa- depasit prea usor. TU, ai fost depasit prea usor, si asta fara ca Button sa foloseasca DRS!Te-a emotionat apropierea de Button. Sunt fan Ferrari si ma bucur ca ai pierdut in halul asta!
    10 4
  • mobius
    Vettel
    Eu accept DRS-ul ca inovatie dar nu sunt de acord cu modul sau de folosire. In cazul lui Vettel nu stiu de ce se plange pentru ca el fiind in fata nu avea voie sa-l foloseasca iar dupa ce a fost depasit, nu a mai avut cand si unde. Este cert ca daca este presat dovedeste slabiciune. Simte ca pierde teren si a inceput sa gaseasca fel de fel de scuze. Nu stiu la ce-i folosesc, din pacate are un avans atat de mare incat nu cred ca il mai poate ajunge cineva. Singura explicatie ar fi orgoliul sau nemasurat.
    11 1
  • Cati piloti...
    Cati asi ai volanului pe aici dau sfaturi unui pilot de F1...Nu uitati ca asta e singura greseala facuta de Vettel intr-o cursa in acest sezon...Dupa inca 3-4 vctorii Vettel-RBR, iar se vor schimba parerile...dar la noi asa e...castiga cineva in afara de neamt, gata, Vettel e un ramolit care nu stie sa conduca...acelasi gen de atitudine ca al fanilor inraiti ai fotbalului autohton.valoarea unui pilot nu se schimba dupa o cursa in care face o greseala, ci dupa intreaga cariera...dar prea erau multi pe acest site care abia asteptau acest lucru.Acum insa vor mai avea de asteptat, pentru ei va urma o pauza de cel putin 4-5 curse in care isi pot reface fortele pentru a putea puncta cu precizie si a-si innoi sfaturile lor de super piloti data viitoare cand Vettel va iesi pe locul 2 sau 3
    7 6
  • bernd
    N-ai inteles nimic. Lui Vettel nu i se reproseaza decat ca nu stie sa piarda frumos. Declaratia cum ca "se depaseste prea usor" e hilara cand esti campion mondial. Ai gresit recunosti si mergi mai departe. Asta e comportamentul unui campion adevarat.
    3 1
  • salutare
    @bernd
    cine te-a facut as al pilotajului,de iei in deradere ce zic altii???
    @maryo
    tu esti impotriva a tot ce este Ferrari,asa ca de mult nu mai pun baza pe ce spui,desi uneori le zici si bine!
    @csuli82
    mai pune frate mana pe o carte de gramatica,caci scrii de parca acum ai coborat din copac!Nu mai viola atat limba romana!!!!
    pentru cei care spun ca DRS-ul nu este bun,acesta a fost introdus ca o metoda de a contracara F-ductul,pe care cei de la Mclaren au inventat-o anul trecut si pe care o puteau utiliza,pe intreaga suprafata a circuitului,nu doar pe liniile drepte,cum este acum!!!!
    5 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru