Vettel, incantat de victoria de la Shanghai

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 20.04.2009
Sebastien Vettel este incantat de victoria obtinuta in Marele Premiu al Chinei si admite ca plecarea din pole position a fost vitala in contextul ploii abundente de la Shanghai.

Vettel a obtinut duminica a doua victorie din cariera si, in acelasi timp, primul succes din scurta istorie a echipei Red Bull Racing.

Tanarul pilot german nu si-a ascuns satisfactia pentru o izbanda de vis pentru echipa sa, care l-a propulsat pe locul 3 in clasamentul general.

"Sunt foarte fericit. Este pentru a doua oara cand castig o cursa pe ploaie. Masina a fost fantastica si cu siguranta trebuie sa mentionez ca echipa a facut o treaba cu adevarat buna in pregatirea monopostului. Ne-am chinuit putin cu fiabilitatea, dar am rezolvat problema pe parcursul noptii. Asta vorbeste de la sine despre calitatea echipei, toata lumea incerca sa o rezolve. Ambele masini au terminat cursa. Sa avem o dubla pentru Red Bull este incredibil", a declarat Vettel la conferinta de presa de la finalul cursei de duminica.

Victoria germanului vine dupa cea realizata anul trecut pe circuitul de la Monza pentru Scuderia Toro Rosso, in contextul in care Marele Premiu al Italiei s-a desfasurat dupa acelasi scenariu: Vettel a plecat din pole position si a castigat cursa desfasurata integral pe ploaie. Actualul pilot al echipei Red Bull a admis ca plecarea de pe prima pozitie i-a facilitat victoria, desi spune ca exista si dezavantaje.

"Am fost fericit ca am avut o vizibilitate clara in fata similara cu cea din cursa de anul trecut de la Monza. Cu siguranta am avut cea mai buna sansa de a face o treaba buna, dar pana la urma uneori a fost dificil sa mentin monopostul pe pista, in special cand intram in primul viraj. Uneori acolo era un rau care cobora spre pista unde puteai pierde controlul masinii.

Pur si simplu esti prins in asta si speri doar ca masina si pneurile sa se "lipeasca" din nou de pista. In 100% din cazuri asa s-a intamplat, asa ca nu m-am simtit neconfortabil pilotand in astfel de conditii", a adaugat el.

Pe parcursul cursei, Vettel a coborat locuri in clasament ca urmare a opririlor la boxe, admitand ca lucrurile s-au complicat semnificativ in astfel de momente.

"In principiu, cand nu eram in frunte si, mai ales, cand incercam sa il ajung din urma pe Button. Este extrem de dificil sa vezi masina din fata ta. Uneori stiam ca sunt in spatele lui pentru ca vedeam spray-ul, dar nu stiam concret unde este, asa ca in primul rand a fost foarte dificil sa ma apropii si chiar mai greu sa stau in spatele lui si sa il depasesc. Cred ca Mark Webber si Jenson Button au avut o cursa mai incitanta in ceea ce priveste depasirile", a explicat germanul.

In ciuda victoriei confortabile, Vettel nu a fost scutit de incidente pe parcursul cursei. In turul 19, Sebastien Buemi a lovit din spate monopostul lui Vettel, insa pilotul echipei Red Bull a fost capabil sa continue cursa fara niciun fel de probleme. Germanul a admis ca cel putin o parte din vina i se datoreaza, intrucat si-a schimbat traiectoria in ultimul moment.

"Am fost foarte surprins. Credeam ca in fata mea este masina lui Rubens Barrichello, pentru ca stiam ca el este in fata mea. Tocmai franam pentru a vedea daca totul este in ordine, l-am depasit pe Jarno Trulli si nu l-am vazut venind pe Sebastien Buemi. Imi pare foarte rau pentru ce s-a intamplat. Sincer sa fiu doar aveam grija de mine.

Nu am vrut sa intru in masina din fata mea. Evident, este imposibil sa vezi ceva in oglinzi din cauza spray-ului, asa ca m-am mutat pe dreapta, am verificat daca totul este in ordine si abia apoi am vazut ca este o Toyota si nu Barrichello. Din pacate in acel moment Buemi m-a lovit. A fost pacat pentru cursa lui, dar pe de alta parte sunt foarte norocos ca am terminat-o pe a mea".

In cele din urma, Vettel a trecut primul linia de sosire cu peste 10 secunde avans in fata coechipierului Mark Webber, insa germanul a marturisit ca pe finalul cursei a incetinit dramatic ritmul pentru a nu risca un abandon.

"Cam cu 10 tururi inainte de final am incercat sa observ diferenta fata de masina din spate. Am incercat sa ma adaptez la ritmul lui. Incercam sa am totul sub control, dar a fost extrem de dificil. Am incercat sa aduc masina acasa. Am incercat sa ma concetrez viraj cu viraj si sa nu privesc prea mult in fata. In ultimele doua tururi am dat inapoi, nu am vrut sa risc sa ies de pe pista. Este fantastic sa castig a doua cursa si sa obtin asta pentru Toro Rosso si Red Bull".

In urma acestui succes, Vettel imparte locul 3 in clasamentul pilotilor cu Timo Glock, amandoi avand 10 puncte. Pilotul Red Bull este la 11 puncte de liderul clasamentului general, Jenson Button. In acelasi timp, dubla realizata la Shanghai a propulsat Red Bull Racing pe locul 2 in clasamentul constructorilor cu 19.5 puncte, depasind cu un punct Toyota.

Via | FIA Press Conference

Taguri: Red Bull, Vettel

Comentarii (12)

  • Bravo Vettel ''
    Nepotu ' Vettel a fost magistral ...Redbull fce istorie altii se fac de ras...Ferrari &McLaren&Renault un mare fss:(...am si pariat pe Vettel .mari dezamagiri Alo ,Kimi.Kub sa vedem in Bahrain pe soare ,va fii o cursa care va da inchide turneul oceanic~arab Formula1.In ce priveste transmisia tv TVR imagine si sunet stream BBC /net~TVR manca banii de pomana o sa le trim o feleicitare'''
    0 0
  • da...
    a fost o cursa fantasica..bravo lui:)...@admin...domnu` dani:)...mai lasa udatul si mai da niste stiri:p...glum:)
    0 0
  • lol
    e 3 si 10 se decat o stire:))....au inrat astia in "silentio stampa"?:))
    0 0
  • TV
    INCERCA RTL, O SA VEZI CHIAR SI ANTRENAMENTELE, COMENTARII CU FOSTI PILOTI DIN F1 SI MULTE ALTELE
    0 0
  • lolicel ...
    credeam ca am pierdut toate stirile pina la ora aceasta ... cind colo numai una =)) hmmm cred ca Dani e la stopit de fete :P saaaaaaaau asteptam sa se deblocheze schimbarile ca lumea foarte buna care a facut "clic" gresit sa poata lua itemii buni ... saaaaaaau ne-am saturat de stiri una dupa alta in asa scurt timp, dupa pauza din iarna ... saaaaaau am iesit la un miel la protap, la iarba verde si stick-ul pentru conexiunea internet a ramas acasa ... saaaaaaau ...cred ca mai sunt citeva mii de motive posibile dar improbabile ...
    0 0
  • stiri
    Ferrari se gandesc sa renunte la acest sezon!!!
    0 0
  • kingslayer
    omule apreciez povestioara ta in materie de f1.dar din pacate doar pe sfert.asta cu oarece indulgenta.spun pe sfert ptr ca eu nu cred ca tu ai trait atat de mult incat sa FII CONTEMPORAN CU toata istoria f1.restul de 3 sferturi sunt din alte surse.apoi si la sfertul acela pe care ai avut sansa sa-i fii contemporan mai sunt unele lucruri de spus.de fapt destul de multe ptr ca unul ca tine sa inteleaga cu adevarat fenomenul f1.in primul rand nu esti tu detinatorul adevarului absolut in materie de f1.cred ca nici un om de pe planeta asta nu este.in al doilea rand f1 ca orice sport sau domeniu din lumea asta are partile ei bune si partile ei proaste.adica nu se difera foarte mult de fotbal si politica.in concluzie interesele celor cu bani si influenta decid pana la urma.pilotii sunt pe ultimul plan.tu spui ca esti fan schumy.de fani de astia ca tine sunt satul pana peste cap.nu schumy a adus ferrari acolo unde a fost pe vreamea lui.el era o simpla rotita intr-un mecanism foarte complicat si vicios.si ca sa-ti dau un exemplu concret tie si tututor fanilor lui schumy care cred ca el a fost buricul pamantului va sugerez sa urmariti cursa de la indianapolis din 2003 cand montoya a fost penalizat in mod discutabil ptr un incident cu barrichello,iar schumy care a depasit vazand 2 drapele galbene a continuat cursa si a castigat fara sa aiba intr-un final nici o sanctiune.asta este numai o dovada din multe altele a mafiei din f1.sau mai bine spus a influentei negative pe care ferrari o are in f1.daca schumy ar fi fost penalizat la fel ca montoya in acel an kimi ar fi iesit campion.adica cel de care razi tu acum fara sa gandesti despre nenorocirile pe care le facea idolii tai[schumy si ferrari].iar exemple d-astea iti pot da mai multe.asta ca sa intelegi ca nu este de ajuns doar sa stii pe de rost istoria f1.trebuie sa mai intelegi si dedesubturile ei.eu sunt unul dintre fanii lui kimi si iti spun cu un sentiment de mila fata de tine si toti cei care rad de el ca sunteti total paraleli cu fenomenul f1.mai bine nu mai postati ptr ca sunteti penibili.
    0 0
  • @angusyoung
    1) dupa punct se scrie cu litera mare!!
    2) "sa gandesti despre nenorocirile pe care le facea idolii tai" ntz ntz ntz

    Prefer sa nu postez decat sa postez astfel :)
    0 0
  • bogdan_197
    iti multumesc d-le george pruteanu ptr timpul pe care mi l-ai acordat citindu-mi comm-ul.corecturile tale la adresa comentariului meu sunt adevarate,dar crede-ma ca nu ma intereseaza prea tare obiectiile tale.cele mai importante in astfel de comentarii sunt logica commu-lui,ideile, respectul fata de ceilalti useri si bunul simt.cred ca nu exista nici un om cel putin pe acest site care sa nu fi facut cel putin o greseala gramaticala de cand posteaza aici.in concluzie te tog sa o lasi mai moale cu greselile gramaticale pe care si in acest comm continui sa le fac din lipsa de timp si ptr ca asa vreau eu si te invit la o dezbatere de idei in spiritul respectului si bunului simt.te salut.
    0 0
  • inca ceva
    sa gandesti despre nenorocirile pe care le facea idolii tai.este o expresie gresita.corect ar fi fost:fara sa te gandesti la nenorocirile pe care le faceau idolii tai.asta este formularea corecta,dar intre timp incercam sa reformulez anumite fraze ale comentariului si la sfarsit nu am mai citit comentariul cu atentie.cam asta este d-le pruteanu.
    0 0
  • bogdan_197
    PS:acestea fiind spuse ai grija dragul meu confrate de site ,ca din prea multa corectitudine si inteligenta sa nu-l urmezi prea curand pe adevaratul george pruteanu,fie-i tarana usoara.
    0 0
  • @angusyoung
    Ce pot sa`ti doresc si eu....Decat sa mergi dupa Senna !
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru