Webber a câştigat Marele Premiu al statului Monaco!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 27.05.2012
Mark Webber a profitat la maxim de penalizarea lui Michael Schumacher şi a câştigat cursa de la Monaco după ce a plecat din pole position. Nico Rosberg şi Fernando Alonso au completat podiumul.

Marele Premiu al statului Monaco şi-a respectat din plin statutul de cursă lipsită de spectacol şi depăşiri, cu excepţia unei serii de incidente în primul tur.

Plecat de pe primul loc al grilei de start ca urmare a penalizării suferite de Michael Schumacher, Mark Webber a dominat cursa cu autoritate şi a cedat poziţia de lider doar atunci când a efectuat intrarea la boxe pentru schimbul de pneuri.

Chiar dacă a avut unele emoţii pe final, când rivalii s-au apropiat ameninţător, australianul a devenit al şaselea pilot care câştigă curse în sezonul 2012 în tot atâtea Mari Premii, în timp ce Red Bull Racing a devenit prima echipă cu două victorii în 2012. De o cursă la fel de liniştită a avut parte şi Nico Rosberg, care a obţinut astfel un loc doi pentru Mercedes AMG.

Pe ultima treaptă a podiumului a urcat Fernando Alonso, care a avut un start bun şi a reuşit să-l devanseze pe Lewis Hamilton în urma primei intrări la boxe, întrucât pilotul Scuderiei Ferrari a rămas mai mult pe circuit decât rivalul său de la McLaren şi a reuşit să-şi sporească avansul.

Hamilton a terminat doar pe locul cinci, întrucât a pierdut o poziţie şi în faţa lui Sebastian Vettel, care a plecat de pe locul şase cu pneuri soft cu o strategie diametral opusă piloţilor din frunte, efectuând intrarea la boxe abia în turul 46.

Felipe Massa a obţinut cel mai bun rezultat din acest sezon după ce a ocupat locul şase, în timp ce Force India a punctat prin Paul di Resta şi Nico Hulkenberg pe locurile şapte şi opt.

Amândoi au câştigat câte o poziţie pe final după ce au profitat de abandonul lui Michael Schumacher, care a avut o defecţiune tehnică la monopostul Mercedes AMG.

Cel mai probabil, problema a apărut pe finalul cursei în urma incidentului în care a fost implicat la start din cauza lui Romain Grosjean. Plecat de pe poziţia a patra, francezul a fost imprudent la start şi l-a atins pe Alonso, după care a ricoşat pe partea cealaltă a pistei, l-a lovit pe Michael Schumacher şi a fost nevoit să abandoneze, ratând ocazia unei performanţe majore după ce a plecat de pe locul patru al grilei.

Ultimele puncte puse în joc au fost câştigate de Kimi Raikkonen (Lotus) şi Bruno Senna (Williams), însă Pastor Maldonado, coechipierul brazilianului, a abandonat în primul tur după ce a plecat de pe ultima poziţie a grilei de start.

Un alt abandon de marcă a fost cel al lui Jenson Button, care a avut parte de o cursă dificilă după ce sâmbătă a ratat calificarea în Q3.

Pilotul echipei McLaren s-a zbătut la jumătatea plutonului, însă în cele din urmă s-a retras la boxe după ce a derapat de mai multe ori în timpul unor incidente cu Sergio Perez (Sauber) şi Heikki Kovalainen (Caterham).

Parţial, problemele lui Button au fost generate şi de o ploaie slabă care s-a abătut asupra circuitului spre finalul cursei, element care l-a determinat pe Jean-Eric Vergne să încerce o strategie riscantă cu pneuri intermediare. În cele din urmă, spre deosebire de anul trecut, ploaia nu a fost suficient de puternică pentru a altera ordinea în cursă.

Marele Premiu al statului Monaco a consemnat cel mai mare număr de abandonuri din acest sezon, după ce nu mai puţin de nouă piloţi au încheiat cursa prematur. Cel mai bun timp în cursă a fost stabilit de Sergio Perez, pilotul echipei Sauber fiind cronometrat cu 1:17.298.

Monaco - Rezultate cursă:

 1.  Webber        Red Bull-Renault           1h46:06.557
 2.  Rosberg       Mercedes                   +     0.643
 3.  Alonso        Ferrari                    +     0.947
 4.  Vettel        Red Bull-Renault           +     1.343
 5.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +     4.101
 6.  Massa         Ferrari                    +     6.195
 7.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    41.500
 8.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    42.500
 9.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    44.000
10.  Senna         Williams-Renault           +    44.500
11.  Perez         Sauber-Ferrari             +     1 lap
12.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +     1 lap
13.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 lap
14.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 lap
15.  Karthikeyan   HRT-Cosworth               +    2 laps

Fastest lap: Perez, 1:17.298

Not classified/retirements: Driver Team On lap
Button        McLaren-Mercedes             71
Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari           66
Pic           Marussia-Cosworth            65
Schumacher    Mercedes                     64
Petrov        Caterham-Renault             16
Kobayashi     Sauber-Ferrari               6
De la Rosa    HRT-Cosworth                 1
Maldonado     Williams-Renault             1
Grosjean      Lotus-Renault                1


World Championship standings, round 6: Drivers: Constructors: 
 1. 
Alonso 76 1. Red Bull-Renault 146 2. Vettel 73 2. McLaren-Mercedes 108 3. Webber 73 3. Ferrari 86 4. Hamilton 63 4. Lotus-Renault 86 5. Rosberg 59 5. Mercedes 61 6. Raikkonen 51 6. Williams-Renault 44 7. Button 45 7. Sauber-Ferrari 41 8. Grosjean 35 8. Force India-Mercedes 28 9. Maldonado 29 9. Toro Rosso-Ferrari 6 10. Perez 22 11. Di Resta 21 12. Kobayashi 19 13. Senna 15 14. Massa 10 15. Hulkenberg 7 16. Vergne 4 17. Schumacher 2 18. Ricciardo 2

Comentarii (37)

  • Schumi :(
    dupa cate ma gandeam de ieri...din nou tembelul ala francez i-a stricat cursa lui schumi...pe ala chiar nu il vede nimeni cat e de dobitoc?
    in rest...felicitari castigatorului...dar din pacate cursa cam plictisitoare.
    27 26
  • Superb final de cursa!!!
    Batea inima-n mine mai rau ca dupa minute bune de dat la pedalele unei biciclete. Mi s-a implinit dorinta: al 6-lea pilot castigator in acest an! Cu siguranta nu va fi uitat acest an de F1!!!
    P.S.-M,Schumacher e blestemat bai fratilor, altfel nu-mi explic :P
    25 7
  • Bogdan
    Am spart sticluta cu ghinion
    Bunica-mea, care a fost vrajitoare, mi-a lasat o sticluta pe care o mostenise de la bunica ei. Mi-a spus ca atunci cand ma voi satura ca viata mea sau a cuiva apropiat mie sa mai mearga pe calea ghinionului sa sparg acea sticluta si dorinta mea se va indeplini.
    Nu am mai rezistat si acum vreo jumatate de ora am spart-o pentru Shumi. Acum ma duc sa ma plimb nitel pe afara ca sa scap de toata tensiunea care s-a acumulat de cand a inceput sezonul asta.
    De cursa viitoare lucrurile vor merge altfel pentru omul care este egal cu F1 pentru mine in momentul de fata.
    24 21
  • Pacat ca nu vom stii niciodata unde ar fi terminat Schumi fara acea penalizare...McLaren au fost penibili din nou.

    Cursa plictisitoare.. mai putin si adormeam pe scaun.Webber a facut pe Safety Car-ul in ultimele ture oricum felicitari lui pt. victorie.

    O zi buna!
    22 7
  • @machopiciu
    Problema lui Grosjean e lipsa de experienta nu de inteligenta.Amandoi au avut ghinion si asta este.Chestii din-astea se mai intampla!(evident!!!)
    23 9
  • Schumacher
    Cred ca e campion la abandonuri,m-am saturat
    24 8
  • Monaco
    Cursa mi s-a parut interesanta mai ales spre final cand se astepta aparitia ploii. Pneurile au functionat asemanator, probabil din cauza configuratiei circuitului.
    Felicitari lui Webber, ma bucur pentru Alonso si (din nou) imi pare rau pentru MSC. Probabil ca fara penalizarea de cursa trecuta, azi ar fi fost alta poveste.
    De asemenea, ii urez lui Massa: ”welcome back!”.
    26 3
  • @adycd11
    inteleg ca se mai intampla...dar daca nu ma insel e al 3-lea incident de anul asta. problema e ca e prea mult. in fine...asta e. poate urmatoarele curse o sa il vad/vedem pe schumi mai sus la final. partea buna e ca a facut cel mai rapid tur in calificari (chiar daca istoric webber e detinatorul oficial). numai bine si o seara placuta.
    13 2
  • Webber
    ce ma bucur pentru Webber, tinut in umbra de echipa dar a reusit sa le arate ca poate face fata cat de cat si fara de tactici ingenioase si cocolituri precum lui Vettel.
    Webber imparte sampania cu Michael!!! Pacat de Schumi pentru cursa de azi. Acum "stuarzii" ce draq nu vad inghesuirea lui Schumacher de catre "hrojan"??? presupun ca daca era invers Schumi primea o penalizare si pentru data viitoare. Pai de unde draq atata ghinon!?
    12 15
  • M S C
    Pe loc ar fi terminat nu se stie dar venea tare de tot recuperase cam 14 secunde fata de Massa si mai avea cam 15 pana la el .
    15 5
  • button nu apare ca fiind abandonat pe site-ul oficial
    in atentia organizatorilor F1 Champ
    Button NU APARE CA ABANDONAT.
    9 7
  • position inscris
    am o intrebare pentru cei care stiu raspunsul. Timpul (1m14.301s) de ieri in calificari facut de Michael este inscris in istorie?
    6 11
  • revin cu atentionare catre organizatori F1 Champ
    Button nu este abandonat pe site-ul F1
    12 5
  • shumahar
    nu are rost sa vb atata vreme cat nu i incident de cursa,ce a aaparut dupa abandonul lui Shumi este dovada ca vor sa l penalizeze pe Grojean ca Mercedes sa semneze acordul Concorde,altfel nu aparea pe croll aa stire
    7 15
  • chuck norris
    uuu redbull reno!
    hai mercedes mclaren
    12 15
  • TorroTN
    Cursa
    In clasamentul oficial Button ocupa locul 16, iar in clasamentul prezentat mai sus este considerat retras. Care este adevarul ?
    7 3
  • chuck norris
    hai mercedes mclaren!
    porcu nu zboara ca nu bea redbull
    11 10
  • chuck norris
    ce bine mi-ar parea sa ia bataie reno red bull
    mclaren e cel mai tare!
    12 18
  • Red Bull Racing a devenit prima echipa...
    corect,a doua,prima a fost McLaren
    8 10
  • V-am zis ca la start Schumacher o pateste. Oricum, ploaie de voturi negative astept.
    14 20
  • s-a vazut destul de clar ca lotusul l-a lovit pe MS dupa ce a fost agatat de un ferrari ... nu inteleg de ce sunteti asa vehementi la adresa francezului ..
    6 18
  • chuck norris
    danoe
    nici pe mine nu ma doare cand primesc manute rosii!
    12 15
  • monaco
    Schumacher - ghinion sau nu se poate stapani in momentele cheie? Intra prea tare... si asta ii aduce astfel de momente jalnice. Cred ca daca s-ar stapani mai mult(mai ales cursa trecuta cu B. Senna). Daca atunci avea rabdare si nu se arunca in brazilian acum ar fi castigat cursa... Oricum, francezul ala de Grojeans sau cum i-o zice, n-are ce sa caute in F1. Si in urma cu cativa ani a fost teroare si acum parca e mai rau. Sa ramana in GP2 sau macar sa mearga cu un HRT.
    In rest, cursa a fost urata. Nimic spectaculos si un podium previzibil.
    8 21
  • chuck norris
    jan
    te asteapta o ploaie cu grindina si descarcari electrice daca nu recunosti ca mclaren e mai bun decat reno
    13 19
  • chuck norris
    da
    grojans nu are ce cauta in f1
    20 16
  • @unckle
    Ferrariul avea interiorul. Francezul era pe exterior. Pe un circuit ca Monte Carlo cedezi locul nu te arunci in stanga. Daca isi mentinea trasa pierdea vreo doua-trei locuri, dar el a preferat sa traga stanga cand i-au blocat interiorul. Oricum francezul nu e la primul gest. Aduceti-va aminte si de prima lui experienta in F1. Aceleasi greseli...
    18 7
  • chuck norris
    uuu reno
    visul meu e sa cada bomba atomica pe fabrica reno
    15 21
  • red taur
    se zvoneste ca pierd punctele cei de la Red Bull!au bagat o aripa cam duioasa....cica ,iar,din ,nou.
    10 8
  • chuck norris
    ba nu mai imi dati maini rosii
    de ce imi dati manute rosii cand zic ca mclaren e mai bun decat reno? ce nu recunoasteti ce megacazane si tomberoane face reno?
    10 24
  • australianu'
    al naibii de australian a aruncat microfonul lui Martin Brundle in piscina,daca e desert in australia 80% crede ca i normal sa dai cu ce gasesti in Balta
    6 9
  • @bogdan
    pentru asa ghinion trebuia sa-ti lase un borcan plin nu o sticluta
    7 3
  • Bogdan
    Am spart ghinionul
    Continutul era de esenta tare.
    Vraja este una autentica si veti vedea ca asta a fost ultimul lui ghinion. Din Canada lucrurile se vor schimba radical pentru Schumi.
    3 11
  • phlorin81
    greseli greseli greseli...
    1: "...Sebastian Vettel, care a plecat de pe locul şase cu pneuri soft..."
    - Vettel a plecat de pe 9!!!! E tot un 6... intors....
    2. " ...însă Pastor Maldonado, coechipierul brazilianului, a abandonat în primul tur după ce a plecat de pe ultima poziţie a grilei de start...."
    - Perez a plecat de pe ultima pozitie a grilei de start, iar Maldonado de pe 23...
    11 2
  • @phlorin81
    cu Vettel ai dreptate, in schimb Maldonado a plecat de pe 24, a fost pe 9 in calificari a fost penalizat cu 10 pozitii pe grila, a ajuns pe 19, a schimbat cutia de viteze, a mai fost penalizat inca odata cu 5 pozitii si asa a ajuns pe ultima pozitie (24) pe grila
    6 2
  • intrigatul
    catre dl POPESCU
    Domnule POPESCU dupa umilea mea parere sectiunea F1 pe care o pastoresti pe acest portal e foarte slabuta. Trec peste greselile repetate (desi sunt greseli mari - vezi postarea domului phlorin81) si ma intreb in afara de o relatare, subtirica rau de tot si plina de greseli, postrace si de celebrele copy/paste ce altceva mai faci dumneata. eu care sunt interesat de fenomen ma informez din surse externe. probabil si dumneata faci la fel. intre noi diferenta fiind ca eu ma informez pe banii mei in timp ce dumneata o faci pe banii celor care citesc portalul. prin urmare cred ca ar trebui sa pari mai interesat in a satisface publicul cititor cu mai mult decat un copy/paste inserat cu greseli. domnule POPESCU aveti un F1 blog la care postati odata la secol. blogurile sunt deschide de opbicei de persoane care au ceva de spus sau dumneavoastra ati binevoit sa-l faceti sa fiti in ton cu lumea. s-au petrecut foarte multe in formula 1 in ultimii 2 ani si se vor mai petrece. avem parte in sezonul 2012 in primele 6 curse de 6 castigatori diferiti. nu aveti nici o idee de ce? nu vreti sa analizati o astfel de performanta? pareri personale, analize adevarate ale curselor, ale sezonului in desfasurare sunteti in stare sa faceti. ati fost invitat sezonul trecut in grila de start la digi. domnule POPESCU nici acolo n-ati avut mai nimic de spus scoteau oamenii vorbele de la d-voastra cu clestele. daca nu va pasioneaza fenomenul sau nu aveti capacitate de analiza .............................lasati domnul meu treaba asta cu formula 1 pe seama altor minti. oricum democratia va scuza si da vina pe noi cititorii, pe noi cei care intram pe acest portal pe noi cei care poate daca am fi mai critici si mai pretentiosi am citii lucruri mult mai interesante.
    15 0
  • phlorin81
    @schumi1969
    am verificat si eu mai atent si DA ai dreptate!!! Maldonado pornea de pe 24... Multumesc de corectie...
    4 1
  • Monaco
    O fi " Perla coroanei" sau"cursa curselor"dar pt mine a fost singura cursa din acest sezon in care am adormit. Plictisitor.......foarte plictisitor fata de primele cici etape.
    9 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru