2013: Chinezii vor depăşi europenii la producţia de automobile

de Sebastian Toma
Luni, 07.01.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În 2013, industria auto din China va produce mai multe automobile decât toţi producătorii de automobile din Europa la un loc.

Esential 19.6 milioane de automobile vor produce chinezii în 2013.
China, cea mai puternică economie a lumii, urmează să devină şi cel mai mare producător de automobile din lume. Potrivit celor de la Financial Times, chinezii vor produce aproximativ 19.6 milioane de automobile în 2013, pe când Europa va produce doar 18.3 milioane de unităţi, incluzând fabricile din Turcia şi Rusia. Astfel, pe parcursul anului curent, Europa va produce aproximativ 20% din totalul automobilelor noi care vor fi construite în 2013, pe când în 2001 producea 35% din automobilele noi din lume. Spre comparaţie, în 1970, europenii produceau jumătate din automobilele noi vândute.

Scăderea producţiei de automobile noi din Europa este cauzată de deciziile unor producători precum Ford şi Opel, care au anunţat că vor închide fabrici pe Bătrânul Continent, dar şi de francezii de la PSA Peugeot-Citroen, care va reduce producţia în uzinele sale.

Publicaţia Financial Times a integrat şi un citat al lui Hakan Samuelsson, CEO-ul Volvo, care a declarat: "În ceea ce priveşte piaţa auto din Europa, putem doar să ne rugăm". În ciuda veştilor proaste pentru producţia de automobile din Europa, nu toţi constructorii europeni se plâng, deoarece mulţi dintre ei au parteneriate joint-venture pe piaţa din China, fiind implicaţi direct în producţie şi vânzări pe piaţa respectivă.

Producţia de automobile în China a debutat în anii 1950, când guvernul de atunci a solicitat construcţia unui automobil special pentru demnitari. Spre comparaţie, producţia de automobile pe piaţa din Europa a debutat în 1880, datorită lui Karl Benz. Automobilul chinez cu numărul 1.000.000 a fost construit în 1992, dar cotele de producţie au crescut semnificativ în ultimii ani.

Via FinancialTimes

Comentarii (11)

  • Da, dar ar trebui sa se tina cont si de faptul ca unii constructori de automobile, cum e Honda, de exemplu, au construit fabrici aici, pentru ca piata auto chineza e din ce in ce mai importanta.
    2 0
  • Asta ce inseamna?Ca e total nerelevant faptul ca Toyota e pe primul loc,nu are nici o legatura cu calitatea produselor,ci tine de lucruri foarte subiective.
    4 2
  • @ven
    Vanzarile nu sunt lucruri deloc subiective, sunt chiar f obiective, Toyota vinde aproape 10 milioane unitati pe an, nu stiu cat vinde exact in China dar mare parte vinde in Asia in general plus SUA si Europa, doar China reprezinta o mica parte din ce vand, cel putin in prezent.
    @zagado26
    In stire se prezinta productia totala de automobile din China, nu spune nicaieri ca sunt doar marci chinezesti, evident ca sunt si producatori europeni si americani acolo, cum sunt si-n Europa producatori japonezi, sud-coreeni sau americani, toti la un loc formeaza productia unei tari sau a unei zone.
    10 2
  • La cantitate ,da. La calitate....vad in imagine c ei inca produc suspensii cu arcuri in foi...
    4 0
  • AndreiRN
    Pai Volvo si Saab si VW/Audi or sa fie Made in China 100% cat mai curand asa ca muncitorul european o sa devina numai consumator.
    Dar asta depinde in mare parte de TINE.
    Bani din buzunar ii dai pe Made in China?
    Weekendul asta am fost placut uimit sa vad ca filtrul de ulei cumparat era Made in USA.
    sI A FOST DOAR $3.70.
    5 5
  • Iar Volvo va fi ca un maestru kung-fu.Indiferent ce ar fi ,va cadea mereu in picioare.Ce misto este cand gasesti lucruri facute altundeva.Adica nu in asia.
    3 1
  • China e o civilizatie de 5000 de ani asa ca nu va mai luati de ei. Pe vremea aia europenii erau niste inapoiati iar americanii nu erau nici proiect. Poate peste 100 de ani se revine la situatia de atunci? Ce nu va convine? Oamenii muncesc mai mult pe bani putini spre deosebire de romani care vor bani multi pe munca 0
    2 2
  • De acord, muncesc pe bani mai putini, dar ei inca sunt comunisti si nivelul lor de trai este superior, cel putin comparativ cu al nostru .
    Haita noastra de sacali care ne conduc de vreo 20 si ceva de ani, ne platesc doar cat sa le producem lor, ca sa o duca ei bine .
    Adica le dai inapoi din salariu banii pe taxe, cu ce mai mananci, cu ce te mai imbraci si cam atit .
    Bani de masina, de rate, de taxe, de unde?
    Guvernul chinez, stie sa-si pastreze fabricile ca sa scoata bani, nu le vand sa le duca apoi la fier vechi .
    Guvernul romaniei, mai are putin si ne vinde si pe noi daca le ies ceva bani ....colonia romania ....
    1 0
  • @dan_grc Te respect pentru comentariile tale pertinente si civilizate insa trebuie sa cadem cu totii de acord ca deocamdata unele produse fabricate in China,indiferent sub ce marca,fata de alte fabricate in Europa de ex.,lasa de dorit la calitate,fiabilitate etc.Eu asta am vrut sa spun:cantitatea nu inseamna neaparat si calitate.Cine se respecta nu stiudaca isi cumpara masina noua fara esp cum sunt unele echipari la Auris 2012.La VW pana si la Golf 4 este esp care a aparut acum multi ani.Sa nu ma intelegi gresit,eu apreciez in mare unele modele Toyota,insa nu sunt deloc de acord cu cei care sustin ca o marca care e pe primul loc la vanzari automat e si cea mai buna din lume!In scurt timp si datorita noii platforme, VW s-ar putea sa depaseasca la vanzari Toyota si asta inseamna ca ei fiind pe primul loc automat sunt cei mai buni din lume?Nici pe departe;poate ca BMW e cel mai bun,dar datorita pretului care e obiectiv,nu va ajunge niciodata locul 1 la vanzari.
    1 0
  • @dan_grc Te respect pentru comentariile tale pertinente si civilizate insa trebuie sa cadem cu totii de acord ca deocamdata unele produse fabricate in China,indiferent sub ce marca,fata de alte fabricate in Europa de ex.,lasa de dorit la calitate,fiabilitate etc.Eu asta am vrut sa spun:cantitatea nu inseamna neaparat si calitate.Cine se respecta nu stiu daca isi cumpara masina noua fara esp cum sunt unele echipari la Auris 2012.La VW pana si la Golf 4 este esp care a aparut acum multi ani.Sa nu ma intelegi gresit,eu apreciez in mare unele modele Toyota,insa nu sunt deloc de acord cu cei care sustin ca o marca care e pe primul loc la vanzari automat e si cea mai buna din lume!In scurt timp si datorita noii platforme, VW s-ar putea sa depaseasca la vanzari Toyota si asta inseamna ca ei fiind pe primul loc automat sunt cei mai buni din lume?Nici pe departe;poate ca BMW e cel mai bun,dar datorita pretului care e obiectiv,nu va ajunge niciodata locul 1 la vanzari.Sa speram la ceva bun la noul Auris,cu toate ca multi il critica ca aspect
    1 0
  • raduku
    Baieti,

    Dupa parerea mea ei produc pe stoc . In timp ce unii din occident se preocupa de alte tehnologii , faptul ca in China se produce o replica al unui automobil deja existent ca tip , dotari , tehnologie etc.. nu este ceea ce se doreste.
    Din p. de v. Marketing , cine produce mult , are nevoie de piata de desfacere. Asta insemna poate , mai putin bani in cercetare si poate mai multi bani in vanzari ( ex: organizari de targuri, studii , facilitati , reclama etc..).
    Intrebari :
    1. Cine va suporta cheltuielile in cazul in care te dezvolti intr-o directie diferita , ca sa nu spunem gresita ?
    2. Ce faci daca desfintezi o piata , cum ar fi cea din Europa , care deja astepta un autovehicol nou ?
    Personal, eu inclin sa cred, ca orice lucru este bun acolo unde pietele se completeaza una cu alta.
    Degeaba muti de exemplu un centru de studii in China, desfintand locuri de munca bine platite de High Engineering in Europa , astfel iti bati cuie in talpa ca pierzi o piata din Europa, nu mai ai clienti pentru masinile noi ... si aloci putere in alta parte , unde nu poti sa formezi o piata pentru asa ceva. Masina , avioanele, motoarele nu sunt telefoane mobile .. gadget -uri , usor de vandut printr-un simplu update de abonament :))))
    Sau poate la asa ceva se tinde .. imi fac si eu maine un update .. pe puncte .. daca se poate :)))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru