Button, in premiera!

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 06.08.2006
Jenson Button a castigat o cursa nebuna astazi la Budapesta, britanicul profitand de abandonurile favoritilor. Surpriza: desi a abandonat, Schumi a luat un punct!

Incredibila cursa de astazi de la Budapesta! Reputatia de grand prix plictisitor a fost grav combatuta de un Mare Premiu al Ungariei care poate candida cu succes la titlul de cea mai frumoasa cursa a anului si poate chiar a ultimelor sezoane. La final am asistat la o victorie frumoasa si la podium inedit, toate in premiera. A fost pentru prima oara cand BMW s-a clasat pe podium, prin Nick Heidfeld, primul podium pentru Pedro de la Rosa si, evident, primul succes pentru Jenson Button si Honda. Si pentru prima oara cand un pilot care a abandonat ia totusi puncte. El se numeste Michael Schumacher, germanul profitand de descalificarea lui Robert Kubica, care a survenit din cauza faptului ca masina sa a cantarit cu doua kilograme mai putin decat este permis de regulament.

Cei care nu s-au aflat in fata televizoarelor in aceasta dupa-amiaza au pierdut enorm. Ploaia care a cazut la Budapesta inca de dimineata a transformat pista intr-o scena de spectacol. Chiar daca chiar inaintea cursei aversele au incetinit in intensitate, toti pilotii au ales pneuri de ploaie sau intermediare, pentru a putea face fata provocarii.

La start, Kimi Raikkonen se afla in pole position, urmat de Massa si de cei doi piloti Honda, cu Michael Schumacher si Fernando Alonso retrogradati pe 11 respectiv pe 15 din cauza comportamentului acestora la antrenamente. Inceputul cursei a fost un razboi intre regii ploii si pilotii mai prudenti, care nu si-au permis sa riste foarte mult. Kimi a scapat in fata, Massa a ratat complet startul, Schumi si Ferrari-ul sau se aflau pe pozitia a patra dupa primele viraje iar Alonso se regasea pe pozitia a sasea dupa primul tur. Dupa un scurt duel intre spaniol si german, pilotul Renault reusea sa il depaseasca pe Schumacher, care la scurt timp a fost dublat si de Button, care tocmai incepea o cursa pe care n-o va uita niciodata.

Dupa cateva piruete pe pista uda, Massa a intrat la boxe in turul al 12-lea, in timp ce se afla pe pozitia a noua, cand in pluton aveau loc lupte grele soldate cu depasiri interesante. Mai mult, un Schumacher cu monopostul setat foarte prost pentru ploaie ii ceda locul lui Fisichella, germanul pierzandu-si eleronul fata dupa o atingere usoara cu italianul de la Renault.

Dupa primele opriri la standuri, Alonso se afla deja in frunte, reusind in doar 20 de tururi sa treaca de pe locul 15 pe locul intai. In acest moment si-a facut aparitia o noua aversa de ploaie, care a complicat si mai mult lucrurile, cursa devenind un balet pe pista uda.

Fisichella, Raikkonen, Kubica si Rosberg au glisat fiecare prin baltile de la Budapesta. In acest timp, Alonso il depasea cu un tur pe Michael Schumacher, repetand astfel performanta din 2003, pe acelasi circuit maghiar.

Dupa abandonurile lui Fisichella si al lui Rosberg, urma sa primim o noua lovitura: Raikkonen nu a vazut ca Liuzzi a incercat sa ii faca loc pentru depasire astfel ca monopostul McLaren s-a urcat efectiv pe cel Red Bull, rezultand un dublu abandon socant. A fost momentul in care si-a facut aparitia Safety Car-ul, Alonso pierzand din avans cu aceasta ocazie. Imediat dupa iesirea masinii de siguranta, Kubica – aflat la cursa de debut – l-a depasit pe Felipe Massa iar Schumacher a reusit sa mai stearga din avansul celor din fata ajungand pe locul al saselea, dupa o depasire in fata Heidfeld.

Aici a inceput neprevazutul. La a doua intrare la boxe, Alonso a trecut pe slick-uri, insa un mecanic a uitat sa ii insurubeze prezonul la roata din dreapta spate, astfel ca spaniolul s-a vazut aruncat in barierele de cauciucuri de pe marginea pistei. Michael Schumacher a incercat sa profite la maximum de nesperata sansa care i s-a oferit. Intre timp, Button se distanta in frunte, reusind performanta de a schimba pneurile fara a fi ajuns de Michael Schumacher, care se afla la 29 de secunde de britanic. Desi pneurile de uscat erau solutia pentru pista aproape in totalitate degajata de apa, Michael Schumacher s-a incapatanat sa ramana cu roti intermediare, de la Rosa profitand de acest lucru printr-o depasire survenita dupa doua tururi de tatonare. Cand germanul a fost ajuns de Heidfeld, un acrosaj aparent insignifiant l-a facut pe Michael Schumacher sa abandoneze.

A castigat, pentru prima oara in cariera sa, Jenson Button, cel care a fost secondat de Pedro de la Rosa si de Nick Heidfeld. Desi Robert Kubica a reusit o prestatie excelenta, acesta a fost descalificat la cateva ore bune dupa cursa, cand la cantarul oficial masina sa a fost gasita in neregula. A profitat de acest lucru Michael Schumacher, cel care a luat astfel un punct, scazand avansul lui Alonso la zece puncte la “general”.

Viitoarea lupta va avea loc peste trei saptamani, in Turcia.

 

CLASAMENT FINAL MARELE PREMIU AL UNGARIEI (BUDAPESTA)

Poz  Pilot  Nat  Echipa  Timp Observatii 
1.  Jenson Button  MBr  Honda  52:20.941   
2.  Pedro de la Rosa  Spa  McLaren-Mercedes  30.837   
3.  Nick Heidfeld  Ger  BMW  43.822   
4.  Rubens Barrichello  Bra  Honda  45.205   
5.  David Coulthard  MBr  Red Bull-Ferrari  -1 tur   
6.  Ralf Schumacher  Ger  Toyota  -1 tur   
7.  Felipe Massa  Bra  Ferrari  -1 tur   
8.  Michael Schumacher  Ger  Ferrari  -3 tururi    Abd.
Accident
9.  Tiago Monteiro Por MF1 Toyota  -3 tururi    
10.  Christijan Albers Hol  MF1-Toyota  -3 tururi    
11.  Scott Speed  SUA  Toro Rosso-Cosworth  -4 tururi    
12.  Jarno Trulli  Ita Toyota -5 tururi    Abd. Motor
13.  Takuma Sato  Jap Super Aguri-Honda   -5 tururi    
   
  Robert Kubica Pol BMW -1 tur   Descalificat
ABD  Fernando Alonso  Spa  Renault  turul 52  Derapaj
ABD  Kimi Raikkonen  Fin  McLaren-Mercedes  turul 26  Accident 
ABD  Vitantonio Liuzzi  Ita  Toro Rosso-Cosworth  turul 26  Accident 
ABD  Nico Rosberg  Ger  Williams-Cosworth  turul 20  Derapaj 
ABD  Giancarlo Fisichella  Ita  Renault  turul 19  Derapaj 
ABD  Christian Klien  Aut  Red Bull-Ferrari  turul 7   
ABD  Mark Webber  Aus  Williams-Cosworth  turul 2  Derapaj 
ABD  Sakon Yamamoto  Jap  Super Aguri-Honda  turul 1  Derapaj 

 

CLASAMENT PILOTI

1.  Fernando Alonso  Spa  Renault  100 
2.  Michael Schumacher  Ger  Ferrari  90 
3.  Felipe Massa  MBr Ferrari  52 
4.  Giancarlo Fisichella  Ita  Renault  49 
5.  Kimi Raikkonen  Fin  McLaren-Mercedes  49 
6.  Jenson Button  MBr  Honda  31 
7.  Juan Pablo Montoya  Col  McLaren-Mercedes  26 
8.  Rubens Barrichello  Bra Honda  21 
9.  Nick Heidfeld  Ger  BMW  19 
10.  Ralf Schumacher  Ger  Toyota  16 

 

CLASAMENT ECHIPE

1.  Renault  Fra   149 
2.  Ferrari  Ita    142 
3.  McLaren-Mercedes  MBr    85 
4.  Honda  Jap    52 
5.  BMW  Ger    26 
6.  Toyota  Jap    26 
7.  Red Bull-Ferrari  MBr    16 
8.  Williams-Cosworth  MBr    10 
9.  Toro Rosso-Cosworth  Ita    1

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru