Centenarul BMW: posibil concept autonom în 2016, dar maşinile care se conduc singure "sunt la 15 ani distanţă"

de Daniel Popescu
Luni, 04.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
BMW ar putea dezvălui în martie un concept autonom ca parte a aniversarii de 100 de ani, însă oficialii mărcii spun că prima maşină care se va conduce singură este la 15 ani distanţă.

Esential 2030 este anul în care maşinile autonome vor apărea pe piaţă, conform celor de la BMW
Maşinile autonome sunt noua direcţie de dezvoltare pentru aproape toţi constructorii auto, iar BMW ar putea dezvălui câteva tehnologii în această direcţie în luna martie, atunci când marca va aniversa 100 de ani de existenţă.

Fără să intre în detalii specifice, Ian Robertson, directorul de vânzări şi de marketing al BMW, a admis că producătorul german pregăteşte câteva produse pentru aniversarea centenarului, poate chiar sub forma unui concept autonom.

"Vor fi câteva produse pe care le vom dezvălui. Vom sărbători faptul că suntem de un secol în această afacere, dar ne vom uita preponderent la secolul pe care îl avem în faţă", a precizat el.

Când vom vedea prima maşină autonomă BMW pe şosele? Ei bine, va mai dura circa 15 ani, potrivit aceluiaşi Robertson.

Chiar dacă unii constructori au nominalizat anul 2020, BMW consideră că tehnologia şi legislaţia nu vor putea fi implementate atât de repede.

Acesta afirmă că maşinile au ajuns în prezent la stadiul de a putea fi conduse şi fără picior pe pedală de acceleraţie şi mâini pe volan, dar numai pentru perioade scurte de timp. "Tehnologia ar putea apărea, să zicem, în 10 ani, dar existenţa altor factori înseamnă că suntem probabil la 15 ani distanţă", a adăugat el.

La fel ca pentru orice alt constructor, şi la BMW principala problemă a tehnologiilor autonome este cea de etică.

"Când un camion urmează să-ţi lovească maşina, ce va face maşina autonomă: te va salva pe tine şi va vira cu riscul de a lovi o altă maşină sau de a ucide un pieton sau va decide pur şi simplu să lase campionul să te lovească? Nu suntem pregătiţi pentru asta", mai spune Robertson.

Via Autocar

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru