DAKAR 2011: Al-Attyiah câștigă, Mani Gyenes face istorie pentru România

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 16.01.2011
Qatarianul Nasser Al-Attyiah (VW) a câștigat Dakar 2011. Manuel Gyenes (Vectra Racing) a reușit să-și adjudece titlul la Categoria Maraton în Dakar 2011 - Clasa moto. La general, românul a terminat pe 17.

Mani Gyenes a reușit să facă istorie în ediția 2011 a Raliului Dakar, câștigând clasa Maraton, a motocicletelor care nu-și schimbă motorul pe parcursul competiției, și clasându-se la final pe locul al 17-lea în clasamentul general, cea mai bună poziție din istoria participărilor românești la cel mai dur rally-raid din lume. 

Gyenes a urcat constant în clasament pe parcursul celor 9500 de kilometri ai competiției, 5000 dintre aceștia reprezentând probe speciale. Finalul l-a adus pe Gyenes în culmea fericirii la Buenos Aires, locul de unde a plecat caravana în chiar prima zi a anului, românul de la Vectra Racing fiind primul dintre piloții care s-au înscris la începutul raliului în categoria Maraton. Conform regulamentului Dakar, piloții au voie să schimbe până la trei motoare pe parcursul celor două săptămâni și jumătate de competiție, clasa Maraton fiind însă rezervată pentru cei care riscă și hotărăsc să parcurgă traseul cu un singur motor.

Celălalt român din competiție, Marcel Butuza, a terminat Raliul Dakar pe locul al 57-lea.

Categoria moto a fost câștigată de Marc Coma, în timp ce pe locul al doilea s-a clasat la final marele rival al acestuia, Cyril Despres, câștigătorul de anul trecut al competiției. 

MARELE CÂȘTIGĂTOR LA AUTO - O PREMIERĂ ABSOLUTĂ

Raliul Dakar a fost câștigat în 2011 de qatarianul Nasser Al-Attyiah, pilotul Volkswagen aflându-se la prima victorie în cea mai importantă competiție rally-raid din lume. Acesta a plecat în ultima etapă cu un avans considerabil, de 48 de minute în fața coechipierului Giniel de Villiers, și a reușit chiar să mărească diferența pe parcursul celor 150 de kilometri finali care au făcut legătură între Cordoba și Buenos Aires.

Marele învins al competiției din acest an este însă Carlos Sainz, câștigătorul de anul trecut pierzând pe rând locurile întâi și al doilea după ce a făcut câteva greșeli majore în ultima săptămână a competiției. Cu toate acestea, Saiz s-a clasat la final pe locul al treilea, completând astfel podiumul format în întregime din piloți ai echipei Volkswagen. 

"Această victorie contează enorm pentru mine, pentru poporul meu, pentru țara mea. E o victorie imensă. E greu de explicat ce se întâmplă acum în capul meu, dar e un sentiment extrem de plăcut. Am arătat că suntem cea mai tare echipă din lume. Este cel mai important moment din întreaga mea carieră. Victoria în Dakar este un vis devenit realitate. După această victorie, toată lumea va ști unde se află Qatarul pe hartă", a spus Al-Attyiah la final, emoționat după victoria sa.

Pilotul din Qatar, care a împlinit anul trecut 40 de ani, a reușit să câștige Dakarul la a șasea sa participare în competiție și la al doilea său sezon cu Volkswagen.

CLASAMENT FINAL DAKAR 2011 - Categoria auto

1.  Nasser Al-Attiyah        Volkswagen    21h16m16s
2. 
Giniel de Villiers Volkswagen + 49m41s 3. Carlos Sainz Volkswagen + 1h20m38s 4. Stephane Peterhansel BMW + 1h43m48s 5. Krzysztof Holowczyc BMW + 4h11m21s 6. Mark Miller Volkswagen + 4h54m42s 7. Ricardo Leal dos Santos BMW + 6h50m07s 8. Christian Lavieille Nissan + 7h57m18s 
9. Guilherme Spinelli Mitsubishi + 8h23m37s
10. Matthias Kahle SMG + 15h11m56s

 

 

Comentarii (10)

  • In primul rand ma bucur pt. cei doi romani ca au incheiat cu bine toate etapele si s-au clasat chiar pe pozitii bune, ceea ce le da sanse mari pe viitor sa se apropie de cei mai buni piloti din lume. Batalia era mai interesanta daca Carlos Sainz nu ramanea impotmolit in dune de nisip si nu isi strica amortizorul ceea ce l-a costat peste 1 ora. bravo VW pentru ocuparea podiumului.
    17 0
  • Bravo..
    Manuel Gyenes,buna treaba,speram si la anu sa aiva numai rezultate bune .Tot Respectu.
    13 0
  • Opinie
    Jos palaria! Iata ca si motorsportul romanesc performeaza.
    13 0
  • bv Mani
    vorba aia......orce roman poate fi si campion
    14 0
  • many
    bravo lui ,l-am vazut de cateva ori la lucru ,e un profesionist.Motorul lui are rezervor de vreo 45 de litri.Mai mare ca la vechea dacie.In cativa ani eu zic ca poate ajunge sa castige Dakar-ul.Sa se bata cu Coma si Depres
    6 0
  • Bravo! De 3 ori BRAVO!
    Felicitari pt Marcel si in special pt Mani care e reusit o performata incredibila. A terminat Dakarul in top 20 la mai putin de 20 min de pilotii de uzina BMW in conditiile in care a fost si penalizat cu minute bune.
    Orice Dakar terminat e o realizare, dar sa termini fara sa schimbi motorul in top20 si sa fii cel mai rapid care face asta e extraordinar.

    Felicitari si pt Sainz si Al-Attiyah care ne-au oferit un duel fantastic cu masinile impinse la maxim. Aici e si meritul constructorului care e oferit in material imbatabil. Dupa atatia ani de dominatie Pajero se pare ca Tuaregul domina desertul si vom avea de asteptat pana cand un "Beduin" ii va ameninta suprematia.
    15 0
  • MIRCEA
    Felicitarile mele
    Tot respectul pentru Many si sper ca la anul sa atace si primele 10 locuri si sa aiba parte de un an cat mai bun si sanatate.
    6 0
  • Valentin
    Felicitari, felicitari,
    Bravo baieti !
    Si Many si Marcel, si cei doi mecanici si amici care au facut deplasarea merita o apreciere nationala din partea tuturor posturilor de TV , a jurnalistilor de specialitate,
    intrucat , prin stradania si devotamentul lor au facut sa se vorbeasca de Romania pe acele meleaguri.
    Iar pozitionarea in clasamente este de toata lauda . Am urmarit cu emotie in fiecare dimineata pe eurosport, sau pe net si ne bucuram ca sunt in cursa.
    Bravo , baieti de toata isprava !! succes pe mai departe !!
    0 0
  • bravo Romania!
    toata stima ptr temerarii nostri!bravo Marcel,bravo Many!toata stima pentru voi si ptr cei care v-au sustinut!tot timpul am fost langa voi si ne-am rugat ptr voi!in sfarsit totul s-a incheiat cu bine!stim cu totii cat a fost de greu dar cel mai bine voi ati simtit tot greul!sa fiti sanatosi si sa ne mai bucurati cu rezultatele voastre!BRAVO ROMANIA! si sa nu uitati ca ROMANIA sunteti voi!!!
    0 0
  • S63AMG
    salu
    iar s-a facut de ras BMW-u.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru