Danica Patrick, prima femeie care pleacă din pole position într-o cursă de NASCAR

de Daniel Popescu
Luni, 18.02.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Danica Patrick a devenit prima femeie care obţine pole position-ul pentru o cursă din NASCAR şi va pleca de pe prima poziţie a grilei de start în cursa de debut a noului sezon.

Cu siguranţă va rămâne una dintre amintirile mele definitorii.

Danica Patrick
Pilot NASCAR Sprint Cup
Danica Patrick a scris o nouă pagină în istoria sporturilor cu motor după ce a devenit duminică prima femeie care obţine pole position-ul pentru o cursă din cadrul competiţiei NASCAR Sprint Cup, cea mai importantă clasă a campionatului nord-american de turisme.

Americanca în vârstă de 30 de ani a fost cronometrată cu 45.817 secunde pe circuitul de la Daytona şi a atins o viteză medie de 316.11 km/h.

"Nu este vorba numai despre pilot, este un pole position de echipă. Am fost puţin nervoasă. Cu siguranţă va rămâne una dintre amintirile mele definitorii. Am sentimentul că va fi unul dintre acele lucruri la care mă voi gândi peste 10, 20 sau 30 de ani şi voi simţi ceva special despre asta", a declarat ea la finalul calificărilor.

Cel putin am fost cel mai rapid barbat.

Jeff Gordon
Locul 2 pe grila la Daytona 500
Performanţa lui Patrick a fost însă una aşteptată de fanii NASCAR-ului, întrucât pilotul de sex feminin a fost cel mai rapid în antrenamentele de sâmbătă, după ce îşi demonstrase calităţile şi în testele din luna ianuarie.

Patrick a mai concurat în 10 curse din NASCAR Sprint Cup în 2012, însă acesta va fi primul său sezon complet în această competiţie, în care va concura pentru echipa Stewart-Haas Racing.

Ea a mai obţinut pole position-ul la Daytona şi anul trecut, pe vremea când concura în NASCAR Nationwide Series, a doua clasă ca importanţă din NASCAR, dar şi-a câştigat reputaţia în competiţia de monoposturi IndyCar după ce în 2008 a devenit prima femeie care câştiga o cursă de monoposturi.

Cursa Daytona 500 va deschide noul sezon de NASCAR şi va avea loc duminică, 24 februarie.

DANICA PATRICK - POLE POSITION LA DAYTONA 500

Via Reuters

Comentarii (2)

  • inexorabil
    La competitia-regina Sprint Cup Series din cadrul NASCAR, editia 2012, au fost inscrise opt echipaje Chevrolet, iar Danica apartine echipei care a obtinut 4 victorii din cele 15 ale firmei Chevrolet, ceea ce cred ca o motiveaza in plus.
    Chevy a operat cateva schimbari tehnice importante:
    - trecerea de la carburatoare la injectie controlata electronic;
    - reducerea orificiilor de admisie a aerului in radiator si adaugarea unei supape de presiune pentru sistemul de racire, pentru ca apa circulata sa nu mai fiarba la temperaturi mari;
    - facilitarea performantei aerodinamice prin micsorarea dimensiunilor spoiler-ului si a extensiei barei de protectie spate.

    Modificarile efectuate nu au ramas fara rezultat, Chevrolet repurtand 15 victorii din cele 36 de curse Sprint Cup, adica fiind campion la constructori (insa campionul individual overall a concurat pentru Dodge, culmea, singurul constructor prezent cu un singur echipaj). S-ar fi putut si mai bine, dar Toyota a devenit un adversar de temut. 2013 a inceput promitator cu pole-position pentru Danica, "boboaca" promovata, intr-adevar, anul trecut in Sprint Cup Series din competitia secunda, Nationwide Series. Oricum, pare curajoasa, fiindca viteza medie regulata de peste 300 km/h, care caracterizeaza "ovalele" NASCAR-ului, nu si-ar permite-o orice reprezentanta a sexului frumos (slab? a, nu!). Sper ca acea Impala cu nr.10 sa-i poarte noroc. Iar fizionomia acestei femei ambitioase nu te poate lasa rece, dimpotriva.
    7 5
  • ceva lincuri unde putem vedea anul asta cursele americane (nascar, indy etc) ?
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru