De 8 martie am pregătit o listă cu 10 femei celebre în motorsport

de Alexandru Monenciu
Miercuri, 08.03.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ziua Internațională a Femeii este un prilej numai bun pentru a ne aminti de doamnele și domnișoarele care au făcut și încă fac istorie în motorsport. De la Maria Teresa de Filippis, la Michele Mouton, Sabine Schmitz și Susie Wolff.

Sporturile cu motor sunt considerate a fi un teritoriu dominat de bărbați. Dar, istoria ne-a învățat că nu este chiar așa. Și continuă să o facă. În lista de mai jos am inclus 10 femei celebre în motorsport, dar suntem sigur că am fi putut găsi chiar și mai multe.

1. SABINE SCHMITZ

Sabine Schmitz a fost una dintre cele mai cunoscute femei din motorsportul modern. De-a lungul vieții, a parcurs legendarul circuit Nurburgring Nordschleife de zeci de mii de ori, o performanță care i-a adus o poreclă pe măsură: Regina Nurburgring-ului.

A câștigat de două ori cursa de 24 de ore de la Nurburgring și a apărut în foarte multe documentare care au avut ca temă motorsportul.

Din păcate, Sabine Schmitz a pierdut lupta cu cancerul în 2021. Chiar și așa, moștenirea ei încă dăinuie: un viraj de pe Nurburgring Nordschleife îi poartă acum numele.

2. SUSIE WOLFF

Multă lume o cunoaște ca fiind soția lui Toto Wolff, șeful echipei de Formula 1 Mercedes-AMG Petronas. Dar, Susie Wolff este mai mult de atât. A fost și continuă să fie o figură influentă în motorsport.

Susie Wolff a concurat vreme de 7 ani în DTM, a fost pilot de teste pentru Williams F1 și a întrecut, pe circuit, nume mari ca Lewis Hamilton, Mika Hakkinen și David Coulthard. În 2015, s-a retras din activitatea competițională.

Dar drumul ei nu s-a oprit aici. A deținut funcția de CEO al unei echipe din Formula E și recent a devenit directorul executiv al Academiei feminine din Formula 1 (F1 Academy).

3. DANICA PATRICK

Danica Patrick este cea mai de succes femeie din cursele de monoposturi din SUA.

A luat startul în sute de etape din IndyCar și continuă să fie singura femeie care a câștigat o cursă în acest campionat. Se întâmpla în 2008, la Indy Japan 300.

De asemenea, a concurat și în NASCAR.

4. MICHELE MOUTON

Michele Mouton este considerată a fi cea mai bună femeie pilot din toate timpurile. A câștigat 4 etape de raliu cu Audi, a încheiat pe locul 2 în Campionatul Mondial de Raliuri în 1982 și a câștigat legendara urcare de la Pikes Peak în 1986.

Aceste performanțe au atras admirația unor nume mari din motorsport, ca Stirling Moss sau Niki Lauda.

5. LELLA LOMBARDI

Până în acest moment, Lella Lombardi rămâne singura femeie care a punctat în Formula 1. A încheiat pe locul 6 Marele Premiu al Spaniei din 1975, iar în total a intrat în 17 etape de Formula 1, concurând în 12 dintre ele.

Lella Lombardi a pierdut lupta cu cancerul în 1992.

6. MARIA TERESA DE FILIPPIS

Maria Teresa de Filippis și-a început cariera în motorsport la 22 de ani, după ce doi dintre frații săi au pariat că nu este capabilă să conducă rapid. Ei bine, de Filippis le-a demonstrat contrariul.

Italianca, originară din Napoli, a fost prima femeie care a concurat în Formula 1. A luat startul în 5 Grand Prix-uri, în 1958 și 1959.

7. JUTTA KLEINSCHMIDT

În 2001, Jutta Kleinschmidt a câștigat, poate, cea mai dură competiție de motorsport din lume. Este vorba despre Raliul Dakar, la categoria autoturisme.

20 de ani mai târziu, Kleinschmidt intra în Extreme E alături de echipa ABT Cupra XE. În primul an de participare a încheiat campionatul pe locul 6, urcând de 4 ori pe podium.

8.

MOLLY TAYLOR

Molly Taylor a avut mai multe participări în Campionatul Mondial de Raliuri, iar în 2016 și-a trecut în palmares titlul suprem în Campionatul Australian de Raliuri. De fapt, a fost prima oară când acest titlu era câștigat de o femeie.

În 2021, Taylor a câștigat 3 etape (dintr-un total de 5) în Extreme E, alături de echipa Rosberg X Racing. Molly Taylor și coechipierul său, Johan Kristoffersson, au fost încununați campioni în sezonul inaugural din Extreme E.

9. SARAH FISHER

Mai puțin cunoscută în Europa, Sarah Fisher deține și acum recordul pentru cele mai multe starturi (9) luate de o femeie în cursa Indianapolis 500. Cea mai bună clasare, locul 17, a avut-o în 2009.

De asemenea, Fisher a avut 81 de participări în IndyCar.

10. JAMIE CHADWICK

Jamie Chadwick a început să practice cartingul la 11 ani. În 2013 și 2014 a concurat în campionatul Ginetta Junior, iar în 2015 a câștigat Campionatul British GT cu Aston Martin V8 Vantage. În primul său an de participare.

Apoi, a câștigat de două ori campionatul W Series, dedicat exclusiv femeilor, a avut apariții în Extreme E și a fost, de câteva ori, pilot de teste pentru Williams în Formula 1.

Suntem siguri că lista femeilor care au scris istorie în motorsport este mult mai lungă. Și suntem siguri că știți femei cu performanțe remarcabile în sporturile cu motor din lume și chiar din România. Așa că vă invităm să le menționați în rubrica de comentarii.

Comentarii (9)

  • am dat click pe articol sperand sa gasesc la comentarii voma inexopixului in toata splendoarea ei. n-am fost dezamagit, eram sigur ca frustrarile orcului legate de femei si complexul (justificat) de inferioritate aveau sa-l faca sa grohaie din adancul matelor care ii tin loc si de neuroni.
    7 3
  • Lolsuzy
    Susie in afara de faptul că e soția lui Toto e...degeaba :))
    2 1
  • Banditos
    @eu....aparuse, dar a si disparut

    Cum ziceam si alta data....nu merita. Efectiv, nu merita!
    6 0
  • Banditos
    Raspunsul pe .... alta ___data
    5 0
  • Lamultean acestor "fiinte ale societatii" cum spunea un politician local.

    Recunosc ca eu tot pentru mesajul lui Inexorabil am intrat. Daca era prea grav, trebuia editat nu anulat. Imi vine greu a crede ca era realmente misogin
    4 6
  • Cu restul nu ma hazardez, dar mai este nevoie de ziua femeii intr-o lume care se vede egalitarista?

    Cat despre top10, am cunostinte slabe. Este clar ca nu le pasioneaza pe doamne. Altfel ar fi putut fi mult mai prezente.
    4 5
  • Cred ca doar Michele Mouton e un nume de referinta. Trebuia pusa prima.
    3 1
  • @inexorabil - jordan peterson le spune cel mai bine: pur si simplu suntem diferiti.
    5 0
  • Mircea Badea
    in trafic e invers!

    pe mine..nu m-ar fi depasit nici acestea..le-as fi aratat cine e taticul lor..
    1 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru