După Volkswagen, şi cei de la Fiat sunt prinşi cu ocaua mică: au falsificat cifrele de vânzări

de Daniel Popescu
Joi, 14.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Grupul Fiat Chrysler este acuzat în Statele Unite că a oferit mită de zeci de mii de dolari unor dealeri pentru a "umfla" cifrele de vânzări ale maşinilor sale.

Esential 20000 de dolari a primit un dealer pentru a raporta vânzarea fictivă a 40 de maşini
Credeaţi că doar Volkswagen are probleme cu autorităţile americane? Ei bine, iată că şi grupul Fiat Chrysler a intrat în atenţia justiţiei, însă din cu totul alte motive.

Constructorul este acuzat că a oferit mită unor dealeri cu scopul de a raporta vânzări mai mari, în cadrul unei scheme complexe bine puse la punct. Strategia era ca dealerii să raporteze vânzări false pentru ultima zi a unei luni calendaristice pe care apoi să le anuleze în prima zi a lunii următoare înainte ca documentaţiile să fie procesate.

Acuzaţiile vin din partea a doi dealeri. Unul dintre aceştia susţine că Fiat i-a oferit 20.000 de dolari pentru a raporta vânzări false pentru 40 de maşini, iar suma de bani urma să fie furnizată prin intermediul unui contract de publicitate. Un alt dealer este acuzat că a primit "zeci de mii de dolari" pentru a raporta vânzarea fictivă a 85 de maşini.

Pe lângă aceste sume, Fiat a oferit şi bonusuri dealerilor care îşi depăşeau obiectivele de vânzări, chiar dacă grupul ştia că performanţele erau obţinute practic în mod fraudulos.

Fiat stabilea datele false de vânzări pe baza unui algoritm intern numit Minimum Sales Responsibility (MSR), folosit în mod teoretic pentru penalizarea dealerilor care nu îşi atingeau obiectivele de vânzări.

Cei doi dealeri care au dezvăluit schema de manipulare a vânzărilor realizate de Fiat au acţionat constructorul în judecată. Pentru moment, Fiat a refuzat să facă orice comentariu pe marginea acestui subiect. "Nu putem comenta până când nu avem o oportunitate adecvată de a vedea care sunt acuzaţiile", a precizat purtătorul de cuvânt al Fiat din Statele Unite.

Fiat a raportat vânzări în creştere în Statele Unite timp de 69 de luni consecutive.

Via Automotive News

Comentarii (9)

  • buhu, asta e total alta problema decat sa faci masini cu specificatii mincinoase.
    41 11
  • Ce comparatie stupida cu scandalul VW! Penibil!
    31 22
  • de unde stii tu ca nu primesc beneficii de la stat pe seama vanzarilor??

    daca era asa putin important, de ce s-ar fi stresat sa afisesze niste cifre false, daca ar fi NEIMPORTANTE
    15 11
  • @@eee

    marketing, imagine, companie de succes, catigarea unei piete masive importante, etc

    beneficiile de la stat? pe baza vanzarilor... care trebuie sa aiba in spate niste incasari, probabil. Cum finalmente totul era "anulat", inseamna ca eventualele aporturi valutare nu apareau nicaieri deci statul italian (cred ca la asta te refereai torusi) nu avea nici o dovada a performantelor companiei.


    ideea e ca se fura...se fura in declaratiile de vanzari se fura la teste, se trec sub tacere probleme, se umfla cifre, performante ori investitii fantoma in R&D, se diminueaza alte cifre, se fac/fabrica preturi pentru piete pe baza vanzarilor pe alte piete....
    17 4
  • Crystyann
    Din cate vad eu in presa nici cei de la Renault n-ar fi straini de trucarea emisiilor de CO2. Deja au picat 20% pe bursa dupa ce au avut perchezitii la mai multe sedii si s-au ridicat calculatoarele unor ingineri / directori.
    11 5
  • Pai v-am zis ca macaronarii is la pamant si nu au cum sa aibe atatea vanzari cu hidoseniile alea de 500 , strutocamilele alea mutilate in toate modurile posibile. 500-le cand a aparut a fost ceva fain diferit, dar deja e aparut de 9 ani (2007), nu mai atrage privirile, iar incercarile esuate cu diferite forme mi se par aiurea. Cum sa transformi o masina din calsa mini (clasa mica este fiat punto) intr-o masina cu 7 locuri ?... Simplu. Faci un fiat 500 alungit de 30 ori.
    10 10
  • razvanis
    Raportarea de vanzari false este mult mai complexa decat pare, pentru specialistii de internet.
    E vorba de planuri realizate, e vorba de linii de creditare, e vorba de dobanzi mai mici la imprumuturi chiar de pretul actiunilor.
    Si ca sa intelegi asta e vorba de putin studiu al modului de functionare al industriei.
    5 3
  • Pai, avand in vedere masina care ilustreaza stirea, daca si modelul 500 al celor de la Fiat a facat obiectul cifrelor de vanzari, asta mi se pare o eroare pe cat de fatala, pe atat de vecina cu tampenia! Pai cum naiba sa exagerezi cifrele de vanzari la o masina in care incap foarte putini americani?
    6 1
  • @mishazaitev îmi pare rău trebuie sa te corectez: încape un sfert de american sau l-au făcut ca sa intre 2 intre-un Nissan Titan
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru