Faceliftul lui Nissan Qashqai va include și un sistem de rulare autonomă în traficul aglomerat

de Bogdan Mirică
Duminica, 06.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Anul viitor, odată cu dezvăluirea faceliftului operat pe Qashqai, Nissan va oferi pe lista de opționale și un sistem care îi permite crossover-ului să ruleze autonom, fără intervenție umană.

Nissan este unul dintre promotorii mașinilor autonome, cercetările sale în acest domeniu fiind extrem de avansate. După ani grei de muncă și multe ore de testare, Nissan le va oferi clienților săi primele roade ale cunoștințelor acumulate în acest domeniu.

Mai exact, începând cu anul viitor și cu faceliftul de jumătatea carierei aplicat lui Qashqai, clienții Nissan se vor putea bucura de o funcție de rulare autonomă, denumită Piloted Drive 1.0. Este același sistem pe care începem să îl vedem și în segmentul premium, în cazul celor de la Audi sau Mercedes.

Piloted Drive îi va permite șoferului să încredințeze funcțiile mașinii unui cumul de senzori și camere care păstrează banda de rulare, viteza de deplasare și distanța față de cel din față. Funcția va putea fi folosită în traficul aglomerat pe autostradă. Nissan Qashqai va fi primul model Nissan care va oferi această tehnologie și primul SUV compact din lume capabil să se conducă singur.

Sute de ore de testare și o mulțime de senzori se asigură că mașina recunoaște corect împrejurimile, iar șoferul scapă de grija comenzilor în traficul aglomerat. Nissan promite că până în 2020 va lansa o gamă completă de mașini cu funcție autonomă, inclusiv vehicule capabile să navigheze singure prin oraș.

În următorii patru ani vom vedea mașini care pot schimba singure banda de rulare și chiar pot negocia singure situațiile periculoase, evitându-le. Sfârșitul deceniului va găsi mașinile Nissan navigând singure prin intersecțiile aglomerate ale orașelor din Europa. Tehnologia va fi instalată pe mașini de volum și va fi accesibilă publicului larg.

Comentarii (10)

  • Nissan fac masini frumoase, dar cand vad interioarele alea de Renault ma apuca ameteala. Plastic lucios care da impresia de ieftin, schimbatorul de viteze de la Clio, ergonomia deficitara apar nu doar pe modelele mai mici dar chiar si la X-Trail. Am avut ocazia sa conduc unul, interiorul e foarte luminos in culori deschise dar nu as cumpara asa ceva din cauza ca se simte ca orice Renault. Nu stiu ce a fost in capul lor cand au adoptat strategia asta, Nissan faceau masini serioase...
    10 27
  • ai dreptate
    nu e ca un seat, o skoda sau ca un ford, plasticul nu e asa ordinar ..
    4 2
  • @Niss Inseamna ca n-ai condus sau nu te-ai suit macar la targuri si in alte masini. VW, Skoda, Fiat, Opel, Ford, Hyundai, Kia, Toyota, Honda, Suzuki folosesc exact aceleasi materiale glossy in unele zone gen volan in jurul butoanelor si/sau consola centrala in zona butoanelor. Gasesti materiale moi in partea superioara a bordului si in jurul zonelor glossy.
    E un nou trend si nu tine de Renault.

    Oricum destule Nissan-urile din anii '90-2000 dadeau si mai mult impresia de ieftin cu plasticul ala tare specific anilor '80 (valabil si pentru multe japoneze si coreene din anii respectivi), in special la modelele 4x4 gen Terrano sau Patrol.

    Personal cred ca alianta cu Renault le-a adus numai bine celor de la Nissan. Au vanzari foarte bune atat pe glob cat si in Europa, unde e cel mai vandut brand japonez. Sa nu mai zic de Qashqai care face legea in clasa lui de ceva vreme.
    29 4
  • Crossover
    Renault face masini bune pe felia lor. Clio, Megane, Talisman, Kadjar, Espace, Scenic sunt masini foarte apreciate. Nissan pe de alta parte s-a specializat intr-un segment in crestere cu produse de calitate. Cine a condus Qashqai stie ce vorbesc. Nu degeaba e liderul segmentului.
    15 0
  • Distronic de la GLA nu face acelasi lucru?!?
    2 1
  • @dumbravaandrei
    E ceva mai avansat decat Distronic. Distronic nu-i sinonim cu rularea complet autonoma.
    7 0
  • GLA e din altă ligă.
    2 1
  • Valius
    Nissan in Europa e Renaul curat, fara multa vorbarie. E Renault cu sigla Nissan. Nu are nimic de-a face cu Nissan. Vrei Nissan pur, gasesti in America Australia Asia .
    5 12
  • Explicabila tratarea si de catre AM a subiectului sistemelor (semi)autonome de conducere a masinilor, ca asta-i trendul de la Google citire (de fapt de la Inteligentza Artificiala, care-si vede de treaba nu doar insidios de-o vreme...)

    Noroc - zic eu - ca traficul mioritic nu va permite prea curind introducerea numitelor sisteme in viatza reala - va puteti imagina de ex. ca o masina "autonoma" va putea trece vreodata de intersectia de la Lizeanu cind semafoarele-s "moarte"?
    Ori ca va reusi sa anticipeze sucelile atitor "bagaciosi" pe liniile de tramvai etc. etc.?
    Eu - nu.
    12 3
  • Azazel
    @crossover
    Ce vanzari au Talisman, Espace sau Megane de zici ca deja sunt apreciate pe piata? Daca te referi la presupuneri bazandu-te pe vanzrile generatiilor anterioare, scoate atunci din ecuatie Talisman pentru ca vanzarile Lagunei 3 au fost slabe. Lucru recunoscut inclusiv de Renault. Sa vedem ce va fi, dar nu ma astept ca Talisman sa fie una dintre cele mai bine vandute masini din clasa, asa cum sunt Clio sau Captur. Adica va face vanzari... eu zic undeva pe la 150-200 000 de unitati/an. E ok, insa daca te uiti la Mondeo sau Passat cat vand...
    4 9

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru