Furturile de catalizatoare au crescut de 8 ori în 2020. Motivul ar fi scumpirea metalelor folosite la producerea lor

de Florin Ardeleanu
Sambata, 13.02.2021
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit datelor obținute de publicația The New York Times, furturile de catalizatoare au crescut de opt ori anul trecut, comparativ cu 2019. Motivul principal ar fi scumpirea metalelor prețioase aflate în aceste dispozitive.

Pe înțelesul tuturor, convertorul catalitic (sau mai simplu, catalizatorul) este un dispozitiv de control al emisiilor de evacuare, capabil să reducă gazele toxice produse de un motor cu ardere internă. Poluanții devin mai puțin nocivi prin catalizarea unei reacții de oxido-reducere.

În componența catalizatoarelor sunt folosite metale scumpe precum platină, rodiu sau paladiu. Asta le-a transformat în țintele preferate ale hoților.

Publicația The New York Times susține că furturile de catalizatoare în Statele Unite au fost de opt ori mai mari anul trecut, comparativ cu 2019. Majoritatea s-au petrecut în orașe mari precum St. Louis, Lexington sau Wichita.

Pandemia de coronavirus, care a lăsat o mulțime de oameni fără un loc de muncă, ar fi una dintre explicații. O alta ar fi prețul tot mai mare al metalelor de care pomeneam mai sus.

Spre exemplu, 28 de grame (o uncie) de paladiu costa 2.500 de dolari. Prețul rodiului a crescut cu 3.000% în ultimii 5 ani și a ajuns la 21.900 de dolari/uncie.

Catalizatoarele noi conțin aceste metale în concentrație mai mică, tocmai de aceea hoții preferă mașinile mai vechi.

Sau cele hibrid, precum Toyota Prius, care nu folosesc prea mult motorul cu ardere internă.

Totodată, SUV-urile sunt preferate datorită gărzii înalte la sol și, implicit, ușurinței cu care hoții pot îndepărta dispozitivele.

În unele state, centrele de colectare cer un act de identitate clienților, dar, în cele mai multe, piața neagră este înfloritoare și foarte dificil de monitorizat.

via The New York Times

Comentarii (11)

  • Dacă spune nyt? cred că au crescut de cel puțin de 24 de ori.oare cum este in SUA să te bagi sub mașini . unde-i fbi-ul?
    5 3
  • I-am căutat pe cei de la fbi la Hollywood,dar nimeni nu știa unde sunt.poate pe Marte , m-am gândit eu
    9 3
  • Clique
    O dar vai :))) ce noutate. Parca noi eram salbaticii lumii.

    Sa vedeti distractii cand o sa fie cu electricele
    11 5
  • Scuze!*21,7este suma corectă
    0 4
  • Edikkk
    La electrice nu prea ai ce să furi.... bateria este încastrată în carcasa maşini, iar la motorul electric este foarte greu de ajuns sau de demontat

    :))
    6 17
  • Este vorba de sua Edikkkkkkkkk
    9 7
  • Tembelus Rex
    S-a inventat Casco.... poți pune camere video ascunse pe mașină.....eu la troaca mea de Dacie SCE de 73 de cai (cumpărată de nouă în 2018) am Casco. Full . Nu mă doare capul. Să o fure cu totul, să-i pună foc dacă vor infractorii. Nu mă doare sufletul. Casco pe an - 960 lei la Allianz Țiriac. Paza bună trece primejdia rea. Aaaaaa că noi vrem mașini de 30 000 - 50 000 - 100 000 euro și să plătim dacă s-ar putea 200 lei casco pe an, RCA 50 de lei pe an și impozit 20 lei ....e altceva! Ghinion :)))) nu prea se poate. Și e foarte bine așa. Revenim la status, imagine și obraz subțire......
    22 33
  • @tembelu
    La 900lei pe an esti sigur ca ala e Casco? Sa nu fi inca mahmur si sa confunzi cu rca-ul,zic si eu...
    28 9
  • mircea badea
    sa vezi acum tractoristii nostri ca se duc la amanet cu ele..
    13 4
  • Se pare că indienii noștri s-au integrat foarte bine ce acolo.
    10 1
  • Las'ca au ei acolo "indienii" lor. Negrotei de la periferii si americani in sine. Au in pedigree talharia, doar acolo au fost exilati talharii Angliei.
    17 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru