Jaguar Land Rover dezvoltă un volan cu senzori: șoferul primește informații de la sistemul de navigație prin modificarea temperaturii volanului

de Daniel Popescu
Vineri, 31.05.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jaguar Land Rover a dezvoltat un volan echipat cu senzori care permite șoferului să primească informații de la sistemul de navigație prin creșterea sau scăderea temperaturii volanului, pentru a nu se mai uita pe ecran.

Dezvoltarea sistemelor de navigație pentru mașini a determinat o creștere a numărului de accidente, ca urmare a faptului că șoferii se uită pe ecranul montat în mașină pentru a vizualiza traseul pe care trebuie să-l urmeze și astfel nu mai sunt atenți la evenimentele din trafic.

În încercarea de a reduce dependența de ecran, Jaguar Land Rover a inițiat un proiect inedit împreună cu Universitatea din Glasgow prin care a dezvoltat un volan echipat cu senzori.

Pentru început, în momentul în care mașina se apropie de o intersecție, temperatura de pe părțile laterale ale volanului se schimbă cu o diferență de 6 grade Celsius, pentru a alerta șoferul să fie atent la drum. Diferența de temperatură poate fi însă setată individual de șofer, în funcție de propriile preferințe.

Oficialii constructorului britanic afirmă că o astfel de avertizare își va dovedi utilitatea în special atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile.

Planurile Jaguar Land Rover vizează însă și extinderea situațiilor în care volanul își schimbă temperatura.

Astfel, schimbarea temperaturii ar putea fi folosită și pentru a alerta șoferul că nivelul carburantului din rezervor este scăzut, ca alternativă la notificările audio sau de pe ecran.

Pe viitor, un astfel de sistem ar putea fi implimentat și în cazul mașinilor cu funcții autonome echipate cu padele pe volan pentru schimbarea treptelor de viteză, pentru a informa din timp șoferul că este momentul să fie atent și să preia controlul comenzilor atunci când situația din trafic o impune.

Pentru moment, Jaguar Land Rover nu a anunțat când și pe ce modele va introduce acest sistem.

Via Auto Express

Comentarii (3)

  • deci in sfarsit recunoaste cineva ca ecranele imprastiate prin toata masina distrag atentia de la drum. Dar asta cu volanul mi se pare cea mai tare inventie de la mersul pe jos si apa calda...
    1 2
  • Adrian
    JLR nu erau pe minus? Ne le mergea rau? Mai au bani de inventii?
    2 0
  • Englezii si cercetatorii lor ! Deci se gandesc sa dezvolte o tehnologie care care sa te ajute sa nu fii distras de alta tehnologie care te distrage !!! Si presupun ca o sa coste . Nu o sa fiu deloc mirat cand probabil curind o sa vedem stiri din seria gen "cercetatorii englezi au dezvoltat o aplicatie care te anunta cand iti e foame "!!??
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru