Kia prezintă 3 concepte noi: utilitare electrice cu caroserii interschimbabile

de Tiberiu Safta
Marti, 09.01.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Kia a prezentat oficial 3 concepte noi ale unor viitoare utilitare electrice. Noile concepte sunt bazate pe o platformă modulară nouă și au caroserii interschimbabile.

Continuă lansările de mașini și tehnologii noi în cadrul evenimentului CES din Las Vegas. De această dată, Kia a dezvăluit oficial 3 concepte noi ale unor monovolume electrice, botezate PV1, PV5 și PV7. Toate cele 3 concepte sunt asemănătoare din punct de vedere estetic și sunt bazate pe aceeași platformă, care este modulară.

Noutatea adusă de aceste concepte constă în caroseriile interschimbabile. Astfel, conceptele pot fi transformate din microbuze în dube de dimensiuni diferite. Primul concept care va fi transformat în model de serie va fi PV5. Acesta este bazat pe noua arhitectură modulară PBV (Platform Beyond Vehicle) și va fi disponibilă în mai multe variante de caroserie.

Din punctul de vedere al construcției, cele 3 concepte sunt împărțite în două zone, mulțumită șasiului flexibil. Astfel, vehiculele utilitare dispun de zona frontală pentru șofer, care este aceeași pentru toate cele 3 concepte. Imediat în spatele șoferului se află a doua zonă, reprezentată de caroseria interschimbabilă.

Aceste caroserii sunt montate cu ajutorul unor puncte electromagnetice și câteva locuri de cuplare mecanice.

Kia nu a dezvăluit mai multe detalii despre cum funcționează acest sistem, dar spune că schimbarea caroseriilor este ușoară și rapidă.

Fiecare "modul de viață", așa cum este botezat fiecare tip de caroserie de Kia, va fi disponibil sub forma unui kit standardizat. Constructorul asiatic va oferi 4 variante de caroserie: Basic, Van, High Roof și Chassis Cab. Bineînțeles, așa cum este cazul la exterior, scaunele din spate vor putea fi mutate sau scoase de tot din mașină. Astfel, în doar câteva minute, monovolumul de transport de persoane poate fi transformat într-o dubă.

Kia mai spune că noul concept PV1 va fi cel mai mic model dintre cele 3 și va fi creat special pentru a fi folosit în orașe. De cealaltă parte, conceptul PV7 va fi cel mai mare ca dimensiuni și va avea o "autonomie de condus impresionantă", după cum spune Kia.

La final, constructorul sud-coreean va dezvolta și un sistem software dedicat special afacerilor de transport pentru a-i ajuta pe proprietarii modelelor să controleze mai bine flota de vehicule.

Eventualele modele de serie vor avea și tehnologie bazată pe inteligență artificială. Aceasta va oferi sugestii predictive de întreținere a mașinilor, precum și un program de încărcare care poate fi adaptat pentru fiecare client.

via Kia

Comentarii (1)

  • Tin minte acum multi ani de zile, Mercedes Benz prezenta un concept, care la fel sa schimbau caroseriile. Gen sedan, pickup, si nu mai stiu ce.
    Era de culoare azuriu, bleu-deschis
    Nu s-a concretizat nimic. Doar stunt publicitar.
    Banuiesc ca si kia la fel face sa isi lanseze gama de utilitare, care vor fi normale dar designul va fi ce vedem acum in proportie de 90%
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru